Newsflash
Cultură

Folosirea psihiatriei ca armă politică

de Dr. Haralambie POPESCU - ian. 16 2014
Folosirea psihiatriei ca armă politică
   Textul s-ar fi putut numi şi „Zâmbetul frumos colorat al ciupercilor otrăvitoare“ şi se referă la volumul Fârtatul diavolului, autori: Vadas Gyula (sociolog din Pécs, Ungaria) şi Veress Albert (psihiatru din Miercurea Ciuc, România), cu subtitlul: „Despre sinuciderile din Ciucul de Sus…“, care are drept un fel de motto o poezie de József Attila: „Ţara mea“ (1937) – „neamul nostru mândru moare!“. Continuă cu fotografii din satele studiate sociologic în privinţa suicidului, în centru cu insinuanta „cruce ridicată în cinstea aniversării milenare“. (…) Sinuciderea, ca fenomen social, este o mare problemă de sănătate publică. Orice informaţie suplimentară despre acest fenomen este un aport la cunoaştere. De aceea, este un merit al autorilor de a fi făcut un studiu sociologic al sinuciderii. Dacă studiul s-ar fi limitat la ştiinţă, autorii ar fi trebuit felicitaţi, dar când vii cu hărţi din 1910 şi descrii „Patria Maghiară, îmbrăţişată de Arcul Carpatic“, lucrurile capătă alte conotaţii. Iar când afirmi că „ultimii 92 de ani, după semnarea Tratatului de la Trianon, au dus maghiarii într-o situaţie umilitoare“ şi încerci să insinuezi că secuii se sinucid în proporţii rar întâlnite pe plan mondial din cauza Trianonului, atunci nu faci ştiinţă, ci te foloseşti de ştiinţă pentru a promova ofuri iredentiste.
   Frecvenţa crescută a sinuciderilor la fino-ugrici (unguri, finlandezi, estonieni) este cunoscută şi semnalată încă din secolul XIX. Atunci, de ce ungurii se sinucideau şi înainte de Trianon la fel de frecvent ca după? Ce fel de Trianon au avut finlandezii şi estonienii? (…) Ce caută Trianonul într-o asemenea cercetare? (…) Nu voi semnala toate împănările şi insinuările mascat iredentiste şi antiromâneşti. Cred că cele câteva sunt sugestive.
   Cartea este tradusă din maghiară, este difuzată şi în maghiară în Ungaria şi România, adresându-se medicilor, psihologilor, sociologilor şi publicului larg, pe care îl însămânţează. Este păcat de studiul în sine, care este meritoriu; prin împănarea lui cu insinuări politice iredentiste, acesta este însă compromis. Orice om de ştiinţă, orice cercetător şi orice medic are obligaţia de a respinge şi de a condamna folosirea sub orice formă a ştiinţei în scopuri politice. Ne ajunge ceea ce ne-a demonstrat în acest sens secolul XX, câtă durere şi tragedie a generat prostituarea ştiinţei. Le doresc autorilor să-şi poată continua studiul, dar să renunţe definitiv la folosirea în scopuri politice a psihiatriei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe