Newsflash
Cultură

Florin Piersic, „tânărul” de 86 de ani

de Candid STOICA - feb. 4 2022
Florin Piersic, „tânărul” de 86 de ani

Tânăr. Da. Pentru că Florin Piersic, deși a împlinit 86 de ani, la 27 ianuarie, are vitalitatea unui tânăr. Câţi actori au curajul să se urce pe scenă, și asta în turneu într-o ţară străină, să joace la anii pe care-i are Florin Piersic? E plin de vervă și de frumuseţe. E Florinache!

F. Piersic în Discipolul diavolului de G.B.Shaw
Florin Piersic în Discipolul diavolului de G.B. Shaw

Anii trec, se duc în valuri, dar Florin Piersic nu îmbătrânește. La Teatrul Naţional, la film, la televiziune a fost și a rămas nelipsit. A fost primul actor român care a ajuns la Cannes. Florin Piersic s-a făcut cunoscut publicului larg prin rolurile din filme și prin scheciurile de la Televiziunea Română (amintind aici fie personajul Marius Chicoș Rostogan sau cel al lui Constantin Tănase).

Însă pentru publicul de teatru rămân memorabile creaţiile de excepţie din „Peer Gynt” de Ibsen (1957, spectacolul de absolvire la Studioul „Casandra” I.A.T.C), Lennie din „Oameni și șoareci” de Steinbeck (1965, regia Alexandru Finţi), Richard Dudgeon din „Discipolul diavolului” de G.B. Shaw (1960, regia Alexandru Finţi). De asemenea, prin Bromden din „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman (1983, regia Horea Popescu).

Dezinvoltura cu care trece de la un rol la altul, atât în teatru, cât și în film, l-a făcut să devină unul dintre cei mai populari actori români de-a lungul timpului. Dumnezeu i-a dat harul frumuseţii, al talentului și, mai presus de toate, pe cel de povestitor. Are o fantezie debordantă, născocind întâmplări de pe scenă și de pe platourile de filmare, ţinând asistenţa cu sufletul la gură. Multe dintre povestirile lui trec azi din gură-n gură, dezvăluindu-ne un nesecat izvor al imaginaţiei. Sunt foarte mulţi oameni comunicativi, dar Florin Piersic este un summum al celor înzestraţi cu acest har. A rămas un model pentru cei care vor să facă spectacolele „One man show”. Poate niciun actor român nu a fost și nu este atât de iubit de publicul spectator ca Florin Piersic. La mulţi ani!


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe