Newsflash
Cultură

Flautul de aur

de Anca FLOREA - mai 16 2012
Flautul de aur
     Continuând seria proiectelor itinerante, turneul derulat sub genericul „Flautul de aur“, început la 25 aprilie, la Braşov, a poposit la Piteşti şi Reşiţa, apoi a ajuns şi la Bucureşti, sala Radio găzduind recitalul susţinut de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu alături de pianistul Horia Mihail, prezenţă constantă în toate celelalte evenimente similare, fie că era vorba despre violonişti sau despre soprane sau...
     Cântând pe un flaut... chiar de aur, oferit de firma japoneză Muramatsu, Ion Bogdan Ştefănescu a abordat, pentru început, sonate de Bach şi Mozart, parcurse cu acurateţe stilistică, dar cu un uşor „fâşâit“ cel puţin ciudat la un interpret de calibru, aspect care a dispărut însă odată cu interpretarea Sonatinei de Dvor?ák, în care am regăsit sunetul luminos şi mai ales frazarea elegantă, jocul coloristic bogat, alternând secvenţele liric-melancolice cu exuberanţa sclipitoare, într-o coordonare flexibilă cu supor­tul pianistic. Iar partea a doua a serii a fost un adevărat „foc de artificii“, cucerind în so­natele de Poulenc şi Taktakishvili, deosebit de expresive şi sugestive ca atmosferă şi sensuri, pentru ca, în Sonata latino de Mower, cei doi instrumentişti să se dezlănţuie într-o avalanşă de bună dispoziţie şi performanţă tehnică, paginile cu tentă de jazz determinând şi atacuri placate ale pianistului (poate cam dure), dar şi... intervenţia lui Bogdan Ştefănescu pe claviatură, cântând (sau... improvizând) la patru mâini cu Horia Mihail, spre încântarea publicului destul de numeros, care a reacţionat pe măsură – rezervat la primele opusuri, entuziast către final, ovaţiile şi aplauzele zgomotoase fiind răsplătite prompt cu trei bisuri de efect, incluzând şi o prelucrare de folclor – o „pată de culoare“ agreabilă. Un program dens, dificil şi foarte ofertant atât pentru interpreţi, cât şi pentru publicul care a reascultat astfel un flautist deosebit de apreciat, a descoperit cum sună un flaut „de aur“ (printre cele mai bune din lume), convingându-se totodată că pianistul Horia Mihail se simte mult mai în largul său în muzica de cameră.
     Inedită şi foarte atractivă a fost şi expoziţia de flaute din foaier, organizată de Wiener Floten­werkstatt, tentaţia de a le încerca devenind irezistibilă în special pentru tinerii care poate visează acum că vor avea prilejul să cânte, cândva, pe un asemenea instrument, pe o scenă adevărată.
     Pe de altă parte, Ion Bogdan Ştefănescu scrie şi versuri, aşa încât primele recitaluri din cadrul turneului au constituit un bun prilej pentru a-şi lansa volumul Cuvântul de trecere, ilustrat de grafica lui Mircia Dumitrescu.
     Vorbind despre lansări, trebuie spus că în acelaşi spaţiu al sălii Radio, apre­ciatul Răzvan Suma a oferit publicului, pe CD, integrala suitelor pentru violoncel solo de Bach, interpretate anterior şi pe acel podium, dar şi într-un alt turneu prin ţară – „formulă“ care, în ultima vreme, se bucură de un real succes. Un demers deosebit de intere­sant şi mai ales de mare frumuseţe, care merita din plin să se regăsească pe un disc pe care melomanii să-l asculte în liniştea cămi­nului. Şi pentru că se tot menţio­nează ba o vioară Stradivarius, ba un flaut de aur, se cuvine subliniat şi faptul că artistul cântă pe un violoncel realizat la Paris în 1849, aparţinând, decenii la rând, celebrului Pierre Fournier, iar din 2009, prin generozitatea Fundaţiei „Musicha“ din San Sebastian (Spania), poate fi auzit în concertele şi recitalurile pe care Răzvan Suma le susţine „acasă“ sau în străinătate. Şi chiar merită ca talentul şi sensibilitatea lui să fie puse în valoare pe un asemenea instrument performant.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe