Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Fiziopatologie și aspecte clinice în pneumologie

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 16 martie 2018
O recenzie publicată în numărul patru al revistei Pneumologia ne prezintă noutățile privind procedurile diagnostice în pleurezia tuberculoasă. Este una dintre cele mai frecvente cauze de afectare pleurală din lume și reprezintă o provocare pentru clinician. Standardul de aur pentru diagnostic este considerat examenul histopatologic. În ceea ce privește acuratețea analizei markerilor biologici din lichidul pleural, se pare că specificitatea și sensibilitatea cea mai mare o au gamma interferonul și nivelul total al adenozin dezaminazei (ADA) din lichidul pleural.

Pericardita poate reprezenta prima manifestare a tuberculozei, deși apare doar la 1–2% din cei cu o formă extrapulmonară de boală. Cazul prezentat de un grup de medici de la Spitalul de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași ilustrează această circumstanță rară. Traseul electrocardiografic arăta prezența tahicardiei sinusale și alternanță electrică 2:1, iar la ecografia cardiacă s-a decelat prezența unui revărsat pericardic de aproximativ 55 mm, colaps diastolic al ventriculului drept, aspect specific de „swinging heart” și distensia venei cave inferioare.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.