Newsflash
Cultură

Fire împletite și labirinturi

de Dr. Raluca BULEA - dec. 15 2016
Fire împletite și labirinturi
     Îmbinând posibilitatea jocului de culori, a efectelor de umbră și lumină specifice picturii cu senzația directă a texturii materialului utilizat și chiar cu oportunitatea de a crea forme și volume de care se bucură sculptura, arta textilă continuă să atragă adepți pasionați, atât din rândul artiștilor care aleg să o practice, cât și din rândul publicului iubitor de frumos și dintre profesioniștii din domeniul muzeal. Datorită acestora din urmă ne putem bucura de existența unor ample colecții cu expunere permanentă în instituții dedicate artei contemporane, menite să pună în valoare și să încurajeze creația în acest domeniu. Este situația pe care o întâlnim la Galeria din Szombathely (cel mai vechi oraș al Ungariei), unde de peste trei decenii există o colecție – mereu mai bogată și mai valoroasă – de artă textilă. Activitatea acesteia este legată și de o serie de bienale și trienale internaționale de profil. Până la 3 noiembrie, ne-am putut bucura și la București de o parte a acestei colecții prin intermediul expoziției organizate de Institutul Balassi.
     Munca Annei Cebula, curatoarea expoziției și directoarea Galeriei, a fost deosebit de dificilă. A trebuit să aleagă din cele peste 2.500 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, reușind totodată să surprindă esența colecției pe de o parte, dar și varietatea creațiilor și particularitățile diferiților artiști. Răspunsul la această provocare a putut fi văzut în spațiul relativ restrâns, dar deosebit de cald și primitor, al Institutului Balassi. Au fost aduse laolaltă tapiserii de mari dimensiuni, miniaturi, precum și vitrine cu creații textile tridimensionale, fiecare din ele capabile să ne rețină atenția și să ne îndemne la descifrarea profundă a „țesăturii” simbolice realizate de fiecare artist.
     Fără să aibă o conexiune directă, declarată, cu arta textilă, pictorul cubanez Alexis Fernández Arce ne surprinde la rândul său: lumea fibrelor răsucite, împletite, întortocheate, ajunge nu o dată să fie elementul principal al tablourilor sale. Aflat la cea de-a treia expoziție personală în România, artistul a marcat de această dată ziua culturii cubaneze, sărbătorită la 20 octombrie. La această dată, în anul 1868, a fost cântat pentru prima dată imnul național „La Bayamesa”, unul dintre simbolurile luptei pentru independență. Expoziția a fost prezentată la Galeria Romană din București sub genericul „Auto-retraso”, un joc de cuvinte în spaniolă, care îngemănează ideea de autoportret (autoretrato) și pe cea de întârziere (retraso) – provocată neîndoielnic de necesitatea parcurgerii labirinturilor, care ocupă de asemenea un loc important în creația autorului. Pictorul i-a provocat pe cei care au ajuns să îi vadă tablourile să găsească propriile semnificații și soluții de ieșire din traseele întortocheate plăsmuite de el cu gândul la alegerile, precum și la îndoielile și întoarcerile din drum la care viața ne obligă mereu. Folosind cel mai adesea o paletă de culori grave, închise, pictorul ne pune în drum o lume de capcane și tenebre, provocări la care trebuie să medităm pentru a afla calea de a le înfrunta. Și pentru că în viață nu trebuie niciodată să uităm de aproapele aflat în nevoie, de cei care se confruntă, la propriu, cu încercări grele de viață, Alexis Fernández Arce a decis să ofere banii obținuți din vânzarea tablourilor expuse cu această ocazie compatrioților săi rămași fără locuințe în urma trecerii uraganului Matthew prin Cuba.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe