Newsflash
Cultură

Filmul românesc de care te vei îndrăgosti

de Ilinca BELCIU - mar. 30 2015
Filmul românesc de care te vei îndrăgosti
„Societatea românească nu va fi cu adevărat sănătoasă
până când nu-şi va cerceta trecutul cu luciditate şi onestitate.“
(Radu Jude)

 

   Sunt anumite filme pe care începi să le iubeşti din ce în ce mai mult pe măsură ce le vizionezi. Aşa cum sunt regizori care te fascinează şi atunci te întorci în trecutul lor să îi cunoşti mai bine, să te apropii mai mult de universul lor. Aferim! al lui Radu Jude este acel gen de film. Este o experienţă culturală totală, cu repere din istoria cinematografiei, teatrului şi nu numai. În Aferim! descoperi lumi uitate, simboluri, personaje-cheie, un univers cu totul şi cu totul fabulos. Fiecare secvenţă este o lume în sine, pe care o vei citi cu mai multă atenţie la a doua vizionare. Pentru că este genul de film pe care îl urmăreşti pe nerăsuflate şi pe care vei dori să îl revezi cu ochii şi mai larg deschişi. Mai ales după ce vezi trailerul. Un trailer atipic, mai degrabă o extensie a filmului decât un instrument de marketing. Un trailer inteligent, de a cărui muzică nu te mai saturi, cu elemente iconice din istoria literaturii, filmului, teatrului.
Aferim! este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). O lecţie aspră de istorie relaxată de umorul deocheat şi elementele westernului clasic. Aferim! poartă amprenta snoavelor româneşti, este o călătorie cu peripeţii ce aminteşte de clasicul western american, de reperele culturii naţionale şi mondiale – Anton Pann, „Moromeţii“, „Moara cu noroc“, „Hamlet“. Îşi propune să fie totodată o provocare la reflecţie despre un fenomen vag cunoscut şi aproape inexistent în dezbaterea publică actuală – sclavia romilor. Filmul încearcă o privire în trecut, o călătorie prin mentalităţile începutului de secol XIX.
Elogioasele cronici internaţionale publicate după premiera mondială din competiţia oficială de la Berlin te marchează. Variety îl prezintă drept „O incursiune excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios“. Celebra publicaţie de specialitate The Hollywood Reporter remarcă: „Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginiei şi rasismului“, în vreme ce unul dintre cele mai accesate site-uri de cinema, dedicat mai degrabă publicului, decât industriei, IndieWire priveşte Aferim!-ul lui Jude drept „o comedie neagră despre oameni prinşi în capcana temperamentelor rasiste ale timpului“.
 Jude este curajos şi nu se sfieşte în a se aventura în spaţii deschise, impresionante, în a pune în valoare peisajele României (producţia a fost filmată integral în ţară, în cele mai spectaculoase zone ale Dobrogei, în Vâlcea, în apropierea Brăilei, decorurile au fost construite aproape în totalitate). De la spaţiile claustrofobice din filmele sale precedente – piaţa din „Cea mai fericită fată din lume“ şi apartamentul din „Toată lumea din familia noastră“ – Jude explorează peisaje ofertante vizual, valorificate elegant de directorul de imagine Marius Panduru pe pelicula alb-negru. Dincolo de mentalităţi, disecarea inteligentă şi contextualizarea rădăcinilor rasismului, tema care continuă să îl preocupe pe Jude este autoritatea paternităţii şi mult încercata relaţie tată-fiu.
Aferim! este, fără niciun dubiu, cel mai ambiţios film al lui Radu Jude. Un proiect la care a cooptat cei mai fideli coechipieri ai săi: producătorul Ada Solomon (una dintre cele mai frumoase şi solide relaţii producător–regizor), directorul de imagine Marius Panduru (care a semnat imaginea pentru „Lampa cu căciulă“, „Cea mai fericită fată din lume“, „Trece şi prin perete“), coscenaristul Florin Lăzărescu (autorul scenariului „Lampa cu căciulă“), scenografa Augustina Stanciu sau monteurul Cătălin Cristuţiu. Rezultatele lui Jude sunt impecabile, iar Ursul de Argint acordat pentru regie este acel premiu care pune punctul pe i atunci când vine vorba de „O viziune echilibrată şi un control hotărât asupra cadrului care te poartă într-o altă lume“ (motivaţia juriul Berlinalei).
Detaliile scenografice precise, grija pentru personajele din planurile secundare, costumele atât de atent lucrate îţi lasă cumva sentimentul părerii de rău că filmul e alb-negru. Însă Jude este fidel principiilor sale şi ştie prea bine că trecutul, pe care nu are garanţia că îl reconstruieşte fidel, trebuie să rămână prezent în mintea spectatorilor. Alb-negrul completează astfel impecabil povestea crudă a sclaviei, cu toate implicaţiile ei. Superba imagine semnată de Panduru, lumina splendidă care se revarsă peste personaje completează bijuteria numită Aferim!
Dincolo de toate acestea, sunt câteva secvenţe memorabile de care vă veţi îndrăgosti şi pentru care Aferim! va rămâne un clasic în istoria cinematografiei româneşti. Mai întâi de toate, pentru simplul fapt că vom fi uitat de cadrele lungi şi nemişcate din filmele Noului Val. Apoi, pentru cel puţin două secvenţe-omagiu aduse filmului românesc. Secvenţa din casa meşteşugarului şi a soţiei acestuia readuce laolaltă celebrul cuplu din „Moromeţii“ – Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu – după 30 de ani de la filmarea celebrului lungmetraj semnat de Stere Gulea. Replicile lui Rebengiuc amintesc farmecul şi încăpăţânarea lui Moromete, care insistă să argumenteze atunci când e prins asupra faptului împlinit: „N-am, dom’le! N-am!“. Nici secvenţa hanului nu poate trece neobservată, cu trimiteri directe la „Moara cu noroc“ a lui Victor Iliu.
Din 13 martie, Aferim! va rula în cinematografele din Bucureşti, Arad, Braşov, Brăila, Bacău, Botoşani, Craiova, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea, Oneşti, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Târgu Jiu, Timişoara. Lista nu e completă, dar este sigur că filmul va ajunge în cât mai multe oraşe. La Bistriţa, Focşani, Odobeşti, Panciu şi Slobozia vor fi programate proiecţii în weekendul lansării. Aferim!merită să fie văzut de public. Este genul de cinema care te face să te îndrăgosteşti de film. De filmul românesc. Aferim!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe