Newsflash
Cultură

Filme străine despre HIV/SIDA

de Florentina Ionescu - dec. 1 2022
Filme străine despre HIV/SIDA

La 1 decembrie este marcată, anual, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA. Cu acest prilej, v-am pregătit o scurtă listă de filme de lungmetraj care au ca subiect principal infecția HIV/SIDA.

Ziua de 1 decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. UNOPA realizează, în preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre. 

„Nu-ți feri privirea!”: campanie națională de informare cu privire la infecția HIV 

În acest an, dacă vreți să stați în fața micului ecran și să vă îmbogățiți cunoștințele despre infecția HIV, vă punem la dispoziție câteva titluri de filme care au în prim plan lupta persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Potrivit Internet Movie Database (IMDb), printre cele mai cunoscute filme de lungmetraj despre HIV/SIDA se află:

Philadelphia (din 1993)

Sinopsis: Un avocat de culoare homofob e forțat să-și înfrunte prejudecățile, atunci când acceptă să apere un client bolnav de SIDA împotriva firmei care l-a concediat. 

philadelphia
Philadelphia

One Week (din 2000)

Sinopsis: Un bărbat care urmează să se căsătorească află că este posibil să fi contractat HIV. Așteptând șapte zile până la primirea rezultatelor analizelor, această săptămână se dovedește a fi cea mai palpitantă săptămână din viața lui.

Yesterday (din 2004)

Sinopsis: După ce se îmbolnăvește, Yesterday află că a fost testată pozitiv pentru HIV. Soțul ei este încă în negare, așa că singurul obiectiv al lui Yesterday este să trăiască suficient de mult pentru a-și vedea fetița mergând la școală.

Longtime Companion (din 1989)

Sinopsis: Filmul aduce în prim-plan viețile câtorva oameni bolnavi de SIDA în 1981, anul când boala a fost declarată epidemie.

Angels in America (din 2003) – serial TV

Sinopsis Al Pacino, Meryl Streep și Emma Thompson se întâlnesc în acest mini-serial HBO care a reușit să se transforme într-un eveniment de televiziune de proporții. Asta datoritî distribuției de excepție, regiei impecabile și datorită subiectului delicat pe care îl tratează: criza provocată de SIDA la începutul anilor ’80. 

angels-in-america
Angels in America

 

Dallas Buyers Club (din 2013)

Sinopsis: Filmul prezintă povestea unui electrician texan, lupta lui cu instituțiile medicale și cu companiile farmaceutice după ce a fost depistat HIV-pozitiv în 1986. El caută medicamente alternative care ar putea să-l ajute și la care și alte persoane cu acest virus vor putea avea acces. 

dallas-buyers-club
Dallas Buyers Club

 

It’s My Party (din 1996)

Sinopsis: Nick Stark (Eric Roberts) se află la finalul unei bătălii de trei ani cu SISA și face pregătirile necesare pentru moartea sa. El găzduiește o petrecere pentru a le spune „adio” prietenilor și membrilor familiei sale. Fostul său partener, Brandon, participă la petrecere, iar lucrurile se complică. 

its-my-party
It's My Party

 

The Cure (din 1995)

Dexter are numai 11 ani și e bolnav de SIDA. Eric e puțin mai mare decât el, dar mult mai bine dezvoltat și hotărât să îl ia pe acesta sub aripa lui ocrotitoare. Ideea de a găsi un leac pentru boala prietenului și neputința punerii în practică a ideii îl fac pe acesta să sufere profund o dată cu trecerea acestuia în neființă.

Lista completă o puteți consulta aici: www.imdb.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe