Newsflash
Cultură

Festivaluri pe caniculă

de Candid STOICA, Valeria IONIȚĂ - aug. 25 2017
Festivaluri pe caniculă
     Vara lui 2017 este nu doar caniculară, dar și culturală. La București sunt, în prezent, peste 20 de festivaluri: de dans, muzică clasică, muzică rock și chiar de muzică militară și bisericească, precum și un festival al străzii. La Focșani a fost un festival de jazz, la Buzău a fost Buzău Fest, iar la Monteoru – Zilele Monteoru. Craiova a organizat o serie de festivaluri: „Datini și obiceiuri”, „Arte fest” și „Parada păpușilor” pe Calea București. Craiova va redeveni scena internațională a companiilor de teatru private și a artiștilor independenți din 14 țări în cadrul celei de-a IV-a ediții a Festivalului „Puppets Occupy Street”, care va cuprinde 255 de evenimente, ce vor avea loc concomitent în 18 spații din oraș.
     Nedorind să rămână mai prejos decât alte așezări urbane, primăria orașului Bușteni care numără aproximativ câteva mii de locuitori, a organizat anul acesta, între 5 și 26 august la Casa de cultură „Aurel Stroe”, cea de a IX-a ediție a Zilelor Culturii sub genericul „Sărbătoarea Sfinxului”. Evenimentul a cuprins 21 de spectacole pentru toate vârstele, manifestări cultural-artistice menite să satisfacă preferințele unui public cât mai divers: spectacole de teatru pentru copiii și adulți, spectacole de muzică clasică, recitaluri camerale și concerte simfonice, spectacole de muzică folk, expoziții diverse. Evenimentul a debutat cu lansarea a două cărți: „La hotarele posibilului” de Alecu Marciuc și „Zeii de mucava” a cunoscutei prezentatoare și realizatoare TV Iuliana Marciuc. Tot în cadrul Zilelor Culturii au fost incluse și patru festivaluri: Festivalul de muzică și cultură tradițională indiană, Festivalul de Folclor „Magia Sfinxului’’, un festival concurs de canto clasic „Opera Start’’ și un festival de muzică pop pentru copii și adolescenți.
     Din programul variat al „Zilelor culturii la Bușteni’’, amintim câteva spectacole: pentru copii – „Habarnam în lumea poveștilor” (Teatrul Voinicel), „Povești pentru copii” (lectură publică de Ioana Postolache) și „Cum să se supere oamenii gravi, gravi, gravi  și să se bucure copiii mici, mici, mici” (Teatrul Junior).
     Dintre spectacolele pentru adulți menționăm: „Concert de pian” și „Armonii de august”, cu Ana Antonia Tudose, un concert folk-rock al trupei Strada Mare, un concert simfonic cu Gabriel Bebeselea și Orchestra Junior, un concert Bach violin-cello – solist Andrei Kivu (Franța), un concert al corului Divina Armonie, al sopranei Paulei Ciuclea și cantautorului Vasile Șeicaru.
     Umorul a fost prezent în festival la tot pasul. Spectacolul de umor cântat și caricaturizat de Costel Pătrășcan și Daniel Iancu a stârnit repetate aplauze. Teatrul Particular Brașov a încântat un public numeros cu spectacolul cu piesa în două personaje intitulată „Două surori mortale”, adaptare după „Three o’ clock” de Ana Maria Bamberger, din a cărei distribuție au făcut parte două actrițe excelente: Dorina Roman și Mona Codreanu.
     Într-o perioada în care orașul Bușteni este o adevărată magie a naturii pentru turiști și localnici, oamenii iubitori ai frumosului au dorit să facă din acest oraș magia culturii. Muzica, teatrul, caricatura au fost reunite sub același semn al încântării și emoției artistice.
     La spectacolul Teatrului Junior „Cum să se supere oamenii gravi, gravi, gravi și cum să se bucure copiii mici, mici, mici”, susținut de subscrisul împreună cu actorul Constantin Duicu și cu păpușarii Florentina și Vlad Tănase, copiii s-au amuzat copios de cei doi clovni, apoi au aflat că marele domnitor Ștefan cel Mare supranumit și cel Sfânt a construit tot atâtea biserici câte a dărâmat Ceaușescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe