Newsflash
Cultură

Fenomenul Cantacuzino

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 23 2014
Fenomenul Cantacuzino
   În semn de omagiu adus fondatorului Institutului de Seruri şi Vaccinuri (cum se numea în 1921), cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea sa, un grup de elevi (la distanţă) ai maestrului, sub coordonarea prof. dr. Constantin Ciufecu şi prof. dr. Marian Neguţ, au editat volumul Profesorul Cantacuzino – Personalitate de excepţie în conştiinţa poporului român, dedicat vieţii şi operei celui considerat părintele Şcolii româneşti de microbiologie şi al sistemului sanitar modern din ţara noastră. Este o carte-document, în care autorii încearcă să pună la un loc coordonatele fenomenului „Cantacuzino“, „spre ştiinţa celor care vor să vină“. Acest fenomen, după cum spune autoarea primului capitol al lucrării, conf. dr. Irina Codiţă, „nu poate fi explicat nici numai prin nobleţea princiară a ascendenţei ereditare, nici numai prin datele personale excepţionale, nici prin ceea ce am putea desemna «împrejurări şi stringenţe socio-sanitare» ale epocii în care a descins în lume profesorul Ion Cantacuzino“. Personalitatea Profesorului era rezultatul unui amestec de „energie pozitivă, generozitate, dragoste de viaţă şi de frumos, respect pentru colegii din toate generaţiile, dar cu deosebire pentru cei tineri, spirit deschis, umanist, dar în acelaşi timp de o rigoare proverbială“. Citând o monografie a lui Petre Tăutu, autoarea acestui prim capitol încearcă să creeze imaginea momentului venirii pe lume a unui băiat în casa din Bucureşti a Cantacuzinilor. Menţionează însă şi faptul că un tânăr istoric de atunci, Narcis Dorin Ion, spune în teza sa de doctorat că Ion Cantacuzino s-ar fi născut la conacul de la Călineşti, moştenire a mamei sale de la tatăl acesteia, Nicolae Mavros. Ion era singurul băiat al familiei Cantacuzino, după patru fete, urmat fiind de alte trei surori. Viitorul profesor Ion Cantacuzino a beneficiat de o educaţie aleasă: încă de la vârsta de opt ani a avut privilegiul de a studia acasă cu profesori renumiţi ai vremii – profesorul Opitz din Berlin, preotul Papadiamantopol, elveţianul Rolland etc., mai scrie Irina Codiţă.
  Studiile liceale şi universitare le-a urmat la „instituţii franceze de înaltă reputaţie internaţională“, explică profesorul Marian Neguţ, în cel de-al doilea capitol. Personalităţi precum Romain Rolland, André Suarès, Bernard Bouvier, fraţii Delacroix şi alţii „l-au influenţat decisiv în ceea ce avea să etaleze mai târziu ca om de cultură şi opinie socială“. Deşi ar fi putut avea o carieră de excepţie ca medic practician, Ion Cantacuzino a ales să fie om de ştiinţă – cercetător la Institutul Pasteur, unde a lucrat aproape zece ani. Din 1889, până la sfârşitul vieţii sale, a fost ataşat unor cercetări ştiinţifice la Institutul de Biologie Marină de la Roscoff, unde două-trei luni pe an studia imunitatea umorală la nevertebrate. Sunt cercetări care au adus contribuţii esenţiale în elucidarea mecanismelor imunităţii umorale, iar „intervenţia macrofagelor în anticorpogeneză a reprezentat una din genialele intuiţii ale profesorului Cantacuzino“, explică prof. dr. Marian Neguţ, care îl consideră un adevărat „pasteurian“ încă de la începuturile preocupărilor sale ştiinţifice. El spune că Profesorul a dobândit acest spirit pasteurian prin practica de asistent în laboratoarele de imunologie ale lui Mecinikov, care l-a adoptat fără rezerve, girându-i încrederea în capacităţile sale de cercetător prin teza de doctorat „Recherches sur le mode de destruction du vibrion cholérique dans l’organisme. Contribution à l’étude du problème de l’immunité“, publicată la editura Steinheil din Paris, în 1894.
   Întors în ţară în 1901, Profesorul – „om de laborator“, cum modest se autoaprecia – s-a afirmat ca un pasteurian consecvent, demonstrând puterea profilactică a vaccinurilor şi a vaccinării; în 1913, în timpul Războiului balcanic, aplica una din cele mai îndrăzneţe metode de vaccinare în focar, în cadrul campaniei antiepidemice de holeră la armata română. Campania a fost apreciată de colegii de la Institutul Pasteur – Brezredka a numit-o „marea experienţă românească“. După Primul Război Mondial, Profesorul şi-a etalat măiestria şi în alte campanii de vaccinare, împotriva tifosului exantematic, febrei tifoide şi, în special, prin „cel mai spectaculos program antituberculoză angajat vreodată în România“. Aici, profesorul Neguţ chiar face o remarcă, evocând gestul lui Ion Cantacuzino, care, înainte de a se stinge, şi-a exprimat dorinţa ca funeraliile să fie simple, iar banii destinaţi fastului să fie donaţi fondurilor Societăţii de Combatere a Tuberculozei.
   Şi, cum lucrurile nu se opresc aici, profesorul Neguţ îşi continuă pledoaria, amintind etapă cu etapă cum, în 1910, prin aplicarea Legii sănătăţii, al cărei autor a fost, Profesorul a reglementat sistemul sanitar după modelul francez, a înfiinţat şase laboratoare antiepidemice de diagnostic regionale, culminând cu opera sa fundamentală, crearea Institutului de Seruri şi Vaccinuri, astăzi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie care îi poartă numele.
   Profesorii Dumitru Buiuc şi Carmen Pânzaru evocă, în capitolul următor, legăturile de suflet ale lui Ion Cantacuzino cu Iaşiul. Sunt amintite aici: Casa „Corneliu Codrescu“, unde acesta îşi instalase laboratorul de morfologie animală, Biserica „Sf. Dumitru“, unde s-a căsătorit cu Elena Balş, Spitalul Izolarea, pe aleile căruia Profesorul umbla înconjurat de elevii pe care îi vizita şi altele. Autorii redau cele mai importante repere din activitatea medicală, ştiinţifică, universitară, dar şi administrativă a profesorului Cantacuzino.
   Prof. dr. Constantin Ciufecu, pornind de la ideea continuităţii şi a respectului pentru moştenirea lăsată de Ion Cantacuzino, arată cum trebuie înţeleasă epidemiologia şi cercetarea epidemiologică la început de nou secol, ce reprezintă conceptul de globalizare a sănătăţii publice, ce înseamnă supravegherea etică în sănătatea publică, cum şi de ce se face supravegherea bolilor infecţioase etc. Semnatarul acestui capitol prezintă şi câteva lecţii ce nu trebuie uitate, dar şi o serie de argumente pentru supravegherea epidemiologică a bolilor cu transmitere vectorială. El afirmă că „devine din ce în ce mai evidentă nevoia de a se investi în parteneriate transnaţionale, în interes nu numai global, ci şi al fiecărei ţări“. Trebuie să existe o convergenţă a interesului propriu cu altruismul. Citând un editorial publicat în 2006 în „Viaţa medicală“, unde autorul (dr. Viorel Alexandrescu) expunea informaţii la zi privind vaccinarea împotriva gripei, profesorul Ciufecu subliniază rolul mass-media în informarea legală, corectă şi explicită, dar şi riscul de a dezinforma (dă şi un exemplu în acest sens), chiar şi involuntar, fapt ce poate semăna panică în societate şi în rândul decidenţilor politici.
   Despre etapele producerii de vaccinuri în Institutul Cantacuzino, despre necesitatea vaccinurilor şi a vaccinărilor, dar şi despre atacurile la adresa acestora scrie dr. Viorel Alexandrescu în capitolul următor, prezentând şi lista vaccinurilor produse de institut de-a lungul timpului.
   Alte capitole, asupra cărora nu mai insistăm, dar invităm cititorul la lectură, pentru că va descoperi şi alte aspecte ale personalităţii Profesorului, se referă la: Cantacuzino, fondator de şcoală (autor: dr. Anca Michaela Israil), unde îi aflăm pe câţiva dintre colaboratorii lui Ion Cantacuzino, „care au dus mai departe tradiţia Şcolii Cantacuziniste, devenind ei înşişi mari figuri ale medicinii româneşti“; Cantacuzino, omul de cultură (dr. Constantin Bogdan) – rădăcinile familiale ale vocaţiei pentru cultură ale savantului, iniţiator şi fondator de instituţii culturale, pasiunea pentru muzică, literatură şi arte plastice etc.; Ion Cantacuzino şi reperele culturii instituţionale medicale (conf. dr. Octavian Buda şi prof. asoc. Adrian Majuru); Iarna 1933–1934 la Bucureşti (ing. dr. Ion Mihai Cantacuzino); Institutul Cantacuzino, opera monumentală a Profesorului (biol. dr. Maria Damian şi dr. Alexandra Maria Năşcuţiu). Cartea se încheie cu un text scris de profesorul Andrei Aubert-Combiescu în 2001 şi oferit spre publicare de soţia acestuia, în care autorul îl prezintă pe Ion Cantacuzino ca fiind „una din cele mai puternice şi complexe personalităţi pe care le-a avut România în prima treime a secolului XX“. Şi tot dr. Mariana Combiescu oferă o bogată colecţie de fotografii care l-au imortalizat pe Ion Cantacuzino în diverse momente ale vieţii sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe