Newsflash
Cultură

Fascinaţia Art Nouveau

de Dr. Raluca BULEA - feb. 6 2013
Fascinaţia Art Nouveau
   Sărbătorile au trecut, chiar şi pentru cei care respectă calendarul religios pe stil vechi, şi, încetul cu încetul, ne reîntoarcem la activităţile obişnuite şi la ritmul normal de lucru. Cât de curând, ne vor fi lansate noi invitaţii la activităţi culturale de tot soiul. Până atunci însă, vă propun o incursiune într-o zonă artistică aparte, exuberantă, fascinantă, care şi după mai bine de un secol de la apariţie continuă să trezească interesul specialiştilor, al cercetătorilor, dar şi pe cel al publicului larg, în egală măsură. Să purcedem, deci, în „Minunatul univers Jugendstil“.
   La sfârşitul anului de care ne-am despărţit de curând, Forumul Cultural Austriac, împreună cu Teatrul Naţional Bucureşti, a cărui nouă galerie de artă a găzduit manifestarea, au adus, pentru publicul din Capitală, o deosebită expoziţie de fotografie, purtând numele pe care vi l-am dezvăluit deja, având ca subtitlu – şi delimitare geografică totodată – „detalii arhitectonice din ţările dunărene“. Autorul, Peter Schubert, fotograf şi istoric specializat tocmai în perioada de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, a selectat din impresionanta sa colecţie de imagini dedicate stilului Art Nouveau (peste 12.000) 120 de fotografii reunite în catalogul tipărit al expoziţiei, iar dintre acestea, 66 au fost expuse pe simezele de la TNB. Din dorinţa de a surprinde cât mai mult din ceea ce defineşte acest stil artistic, care continuă să îşi găsească admiratori chiar şi în prezent, Peter Schubert a pornit la drum prin oraşele bătrânei Europe, pentru a ne uşura descoperirea, dar a ne şi incita la călătorie totodată şi a putea astfel să descoperim singuri acele elemente care, în multe lo­curi, prin toate faţadele împodobite şi îmbogăţite prin Jugendstil, constituie far­mecul şi personalitatea ce au devenit specifice fiecărui loc în parte.
   Având Dunărea drept fir călăuzitor, vedem cum aceste spaţii geografice sunt unite nu doar fizic, prin graniţe comune sau prin fluviul care le străbate, dar şi prin variaţiile unor modele arhitecturale. Vizi­tatorilor expoziţiei li s-a oferit prilejul de a face şi comparaţii între diferitele motive din cadrul stilului, aşa cum au fost ele realizate în oraşele străbătute de fotograf. Şi, pentru a ne uşura şi mai mult încercarea, imaginile au fost grupate în secţiuni, care merg de la imaginea de ansamblu, pentru a se deplasa din ce în ce mai mult spre detaliu: Ţări şi influenţe locale, Clădiri publice, Clădiri de locuit, Construcţii sacrale, Porţi şi uşi, Ferestre, Motive decorative – muze şi Mândra Dunării; flori şi frunze; îngeri, putti şi copii; bufniţe, peşti şi alte lighioane. În acest fel, ne plimbăm printre unduirile care definesc Art Nouveau din Austria şi Germania, prin Cehia, Slovacia, Serbia, Croaţia, Ungaria, până în Republica Moldova şi România, bucurându-ne ochii şi sufletul cu arta şi măiestria arhitecţilor şi a fotografului, deopotrivă. La noi, popasurile s-au făcut în special în Transilvania şi Banat, zonele tradiţionale de influenţă austro-ungară, la Timişoara, Arad, Oradea, Sibiu şi Cluj, dar şi la Bucureşti şi – oprire obligatorie în acest context – la cazinoul din Constanţa. Din punct de vedere coloristic, fotograful a ales predominant detaliile realizate în acelaşi ton cu faţadele sau cu nuanţe apropiate de bej, ocru, galben, din care se desprinde uneori cu îndrăzneală auriul. Din când în când însă, ne surprind imagini care abundă de culoare, ele fiind mai ales din sfera motivelor florale, reali­zate din ceramică smăl­ţuită, imortalizate cel mai adesea în Ungaria. Tot­odată, ornamentele din fier forjat, fie de pe faţade, fie de la porţi, au reţinut atenţia artistului, de multe ori în ciuda intervenţiilor contem­porane, cum sunt sem­nele de circulaţie, care schimbă aspectul de ansamblu, dar nu reuşesc să ştirbească frumuseţea lucrării.
   De altfel, Peter Schubert nu este la prima expoziţie dedicată Jugendstilului şi nici la prima sa colaborare cu România. Cu puţin înainte de aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, a fost prezent la Institutul Cultural Român de la Viena cu o selecţie dedicată tocmai României, dusă ulterior şi la Institutul Cultural Român din Budapesta. Varianta îmbogăţită a expoziţiei, cea de care ne-am putut bucura şi în Capitală, a fost prezentată la Muzeul Leopold din Viena, precum şi în oraşele St. Pölten (Austria) şi Pécs (Ungaria), poposind apoi şi la noi; iniţiativa s-a desfăşurat cu sprijinul landului Austria Inferioară, al Comunităţii de lucru a ţărilor dunărene şi al ICR Viena.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe