Newsflash
Cultură

Fără secrete în medicina de urgență

de Demostene ŞOFRON - iul. 19 2017
Fără secrete în medicina de urgență
     Recent încheiat, congresul interdisciplinar de medicină de urgență, desfășurat la Cluj-Napoca în perioada 22–24 iunie a prilejuit lansarea unei cărți de referință pentru practica medicală de profil, Medicină de urgență. Secrete, ediția a șasea, a cărei apariție în limba română a fost coordonată de medicul clujean Adela Golea. 43 de medici și studenți clujeni au asigurat traducerea, adaptarea, verificarea, validarea și, nu în ultimul rând, revizia finală a nu mai puțin de 729 de pagini. Cartea este rezultatul efortului colectiv început în cursul lunii decembrie 2016 și finalizat înainte de începerea congresului. Au participat medici din cadrul: UPU–SMURD, Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca și studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.
     Prima prefață a cărții este semnată de autorii ediției în limba engleză (Vincent J. Markovchick, Peter T. Pons, Katherine M. Bakes, Jennie A. Buchanan), sugestive fiind următoarele rânduri: „Această carte este dedicată tuturor studenților și medicilor urgentiști, atât începători, cât și cu experiență (…). Am selectat cu greu cele 100 de secrete de top dintre cele peste 300 prezentate de către autorii și editorii tuturor capitolelor”. A doua prefață este semnată de dr. Adela Golea: „Dorința colegilor din serviciile de urgență de a găsi instrumente care să le răspundă la întrebări practice a determinat inițierea acestui proiect (…). Sperăm să vă punem la dispoziție un partener care să vă fie alături, atât în practica clinică, cât și în momentele de lectură și debriefing”.
     Lucrarea abordează subiecte precum: procesul decizional în medicina de urgență (managementul stopului cardiac, ecografia de urgență, urgențele geriatrice etc.), acuzele primare (statusul mental și coma, durerea toracică, cefaleea), afecțiunile non-traumatice (urgențele: oftalmologice, ORL, chirurgicale orale și dentare). Afecțiunile sistemului nervos central (meningita, accidentul vascular cerebral), cardiovascular (cardiopatia ischemică, pericardita și miocardita), ale tractului gastrointestinal (afecțiunile esofagului și stomacului, patologia colonului, afecțiunile ficatului și ale căilor biliare) și ale tractului genitourinar (colica renală, infecțiile de tract urinar) sunt și ele prezentate, dar din punctul de vedere al medicului urgentist.
     De asemenea, cartea prezintă și o serie de provocări care pot pune în dificultate medicul aflat la camera de gardă, printre care: bolile hematologice sau oncologice (coagulopatiile, urgențele oncologice), cele metabolice și endocrinologice (diabetul zaharat, afecțiunile tiroidei și ale glandelor suprarenale), bolile infecțioase (bolile cu transmitere sexuală, tetanosul, botulismul), dar și traumatologia (politraumatismele, traumatismele maxilofaciale, traumatismele craniene, ale gâtului, trauma toracică, trauma în sarcină, arsurile, managementul plăgii, trauma pediatrică) sau urgențele psihiatrice (psihoza acută, depresia, suicidul, abordarea pacientului violent, violența domestică în familie sau în cuplu).
     Pentru a putea gestiona mai bine aceste situații, autorii dezvăluite câteva dintre elementele mai importante: întotdeauna trebuie luată în considerare cea mai gravă cauză posibilă pentru semnele și simptomele prezentate de pacient; fibrilația ventriculară se tratează imediat prin defibrilare în cazul în care stopul cardiac se instalează sub ochii martorilor, sau prin resuscitare cardio-pulmonară și apoi defibrilare; în cazul stopului cardiac fără martori, prezentările atipice ale bolilor sunt mai frecvente la pacienții în vârstă; cu excepția stopului cardiac, adrenalina se administrează în perfuzie endovenoasă și nu în bolus; un pacient instabil care prezintă orice tahiaritmie, indiferent de mecanism, necesită cardioversie electrică; la pacienții cu sepsis sever, inițierea precoce a terapiei țintite poate reduce rata mortalității cu până la 25%, la pacienții cu leziuni cerebrale traumatice se menține perfuzia cerebrală și oxigenarea și se evită hipotensiunea arterială; intervenția cea mai importantă în resuscitarea unui nou-născut sau copil este suportul ventilator adecvat.
     Fiecare capitol în parte merită tratat cu atenție, pentru că fiecare reprezintă un instrument util pentru orice medic, indiferent de specialitate. Acordarea primului ajutor și instituirea unor măsuri specifice, în funcție de patologia întâlnită sunt apanajul oricărui cadru medical.

 

 

Adela C. Golea (coord.) – Medicină de urgență. Secrete, ediția a șasea. Editura Hipocrate, București, 2017

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe