Nu numai în revistele de neurochirurgie se pot găsi date importante de neurotraumatologie, ci şi în cele de medicină legală, cum este cazul în numărul 3 din iunie 2011 al publicaţiei în limba germană: RECHTSMEDIZIN. Numărul pe care-l recenzăm este dedicat cercetărilor leziunilor decelate post-mortem în urma traumatismelor craniului şi ale encefalului. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este utilă şi post-mortem, aşa cum o echipă de specialişti din Rostock şi München demonstrează în articolul: Schädel-Hirn-Trauma in Kindesalter (Traumatismele craniului şi creierului în copilărie). (...)"> EXTREMITATEA CEFALICĂ ÎN MEDICINA LEGALĂ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

EXTREMITATEA CEFALICĂ ÎN MEDICINA LEGALĂ

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 29 2011
EXTREMITATEA CEFALICĂ ÎN MEDICINA LEGALĂ

   Nu numai în revistele de neurochirurgie se pot găsi date importante de neurotraumatologie, ci şi în cele de medicină legală, cum este cazul în numărul 3 din iunie 2011 al publicaţiei în limba germană: RECHTSMEDIZIN. Numărul pe care-l recenzăm este dedicat cercetărilor leziunilor decelate post-mortem în urma traumatismelor craniului şi ale encefalului. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este utilă şi post-mortem, aşa cum o echipă de specialişti din Rostock şi München demonstrează în articolul: Schädel-Hirn-Trauma in Kindesalter (Traumatismele craniului şi creierului în copilărie). (...)

   Nu numai în revistele de neurochirurgie se pot găsi date importante de neurotraumatologie, ci şi în cele de medicină legală, cum este cazul în numărul 3 din iunie 2011 al publicaţiei în limba germană: RECHTSMEDIZIN. Numărul pe care-l recenzăm este dedicat cercetărilor leziunilor decelate post-mortem în urma traumatismelor craniului şi ale encefalului. Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este utilă şi post-mortem, aşa cum o echipă de specialişti din Rostock şi München demonstrează în articolul: Schädel-Hirn-Trauma in Kindesalter (Traumatismele craniului şi creierului în copilărie). Investigaţia neuroimagistică se adaugă autopsiei convenţionale medico-locale. Imaginile obţinute concordă în proporţie de 80% cu neuropatologia la cadavru. Există o mare sensibilitate a IRM în descoperirea hemoragiilor intracraniene şi intracerebrale şi în poziţia cateterelor, dar investigaţia este incapabilă să deceleze hipertensiunea intracraniană. Lucrarea: Ursachen des Schädel-Hirn-Traumas im Kindesalter (Cauzele traumatismelor craniului şi creierului în copilărie) este rezultatul studiilor unor cercetări de la institutele de medicină legală din Rostock şi München. Primul autor, dr. A. Büttner, este acelaşi ca la articolul precedent, dar se ocupă de data aceasta de diferenţierea situaţiilor accidentale de celelalte. Reproducerile imaginilor foto ale pieselor anatomice servesc în a demonstra că particularităţi anatomice şi de dezvoltare ale craniului şi encefalului condiţionează vulnerabilitatea acestora. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe