Newsflash
Cultură

Expoziție de benzi desenate dedicate jocurilor olimpice de la Tokyo

de Florentina Ionescu - iul. 21 2021
Expoziție de benzi desenate dedicate jocurilor olimpice de la Tokyo

Expoziția câștigătorilor Olimpiadei de Benzi Desenate, cu tematica Jocurilor Olimpice de la Tokyo, va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu din Capitală.

Muzeul Municipiului București îi invită pe pasionații de benzi desenate să viziteze, începând cu 23 iulie 2021, ora 10.00, la Casa Filipescu-Cesianu / Muzeul Vârstelor (Calea Victoriei nr. 151), expoziția cu lucrările câștigătorilor Olimpiadei de Benzi Desenate, ediția a II-a (2021), se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

afis OBD 2021

Cu sprijinul Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov prin Centrul de excelență pentru copii și tineret, bibliotecile publice și școlare din întreaga țară s-au alăturat proiectului.

Astfel, în perioada februarie – iunie 2021, inițiatorii au invitat elevii pasionați de cea de a noua artă să se înscrie la concurs și să participe la întâlniri în cadrul bibliotecilor sau la ateliere online, pentru a realiza lucrări de bandă desenată cu tema propusă de Olimpiada BD 2021.

Inițiată de Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor și profesor de benzi desenate, sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Academia Olimpică Română, ediția din acest an a Olimpiadei de Benzi Desenate (Olimpiada BD) este dedicată Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

În plus, organizatorii spun că  totodată, Olimpiada BD „ne aduce mai aproape de Poveștile campionilor olimpici ai României, de Eroii sportului românesc (tema din acest an)”. 

Diversitatea benzilor desenate 

Olimpiada BD este un concurs național de benzi desenate, de promovare a tinerelor talente din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Este un eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

„M-a surprins numărul mare de benzi desenate trimise și diversitatea modului de abordare. Sunt categorii diferite de la clasa a I-a la clasa a XII-a, lucrări într-adevăr frumoase. Încă un lucru extraordinar care mi-a plăcut este faptul că au fost și alți mari performeri, nu doar  cei mai cunoscuți așa cum ar fi Nadia Comăneci, Ivan Patzaichin sau Gabriela Szabo, i-am văzut pe Martinescu, Nicolae Ilinca, Laura Badea, Ana Maria Brânză, Marian Drăgulescu, Simona Halep, deci foarte, foarte mulți și sunt doar câțiva dintre performerii care au fost protagonoști ai acestor lucrări.

Faptul că din ce în ce mai mulți copii se gândesc să trimită lucrări pentru acest concurs este un obiectiv atins și eu sunt foarte mulțumit și îi felicit pe inițiatori. Se vede cum copiii s-au documentat, se vede că și-au căutat un erou, au căutat un personaj despre care să spună ceva și faptul că transmit ei, prin aceste lucrări, un mesaj, este fantastic.

Se vede că acest proiect le este drag pentru că se vede multă bucurie în aceste desene, se vede multă culoare, se văd, aș putea spune, imagini olimpice din punctul lor de vedere, iar prin acest lucru, eu cred că practic încolțeste în mintea și inima lor, visul olimpic. Odată ce ai plonjat în acest subiect, în acest domeniu, este foarte probabil ca această sămânță să încolțească și mai târziu să putem povesti, sau ei să vină cu povestea lor spunând că au ajuns la Jocurile Olimpice datorită unui concurs de benzi desenate, ceea ce este fantastic”, a declarat Mihai Covaliu, președinte COSR.

Prin Olimpiada de Benzi Desenate, spune Mihai Ionuț Grăjdeanu, inițiatorul acestui demers, el își doresc să-i atragă pe copii și tineri să descopere ce înseamnă să fi campion la Jocurile Olimpice și mai ales, să fie inspirați să practice sportul de plăcere sau de performanță.

„Arta și sportul se împletesc foarte bine și sunt ghidate după principii similare. Pionii principali în ambele domenii sunt exercițiul, voința, dorința și nu în ultimul rând talentul. Important este să-ți dorești, să ai curajul să încerci și apoi să-ți urmezi visul. Oricât de greu ar fi, dacă ești călăuzit de dorința de a realiza ceva, de a trece linia de sosire, este imposibil să nu reușești. Le spun mereu elevilor mei și tuturor copiiilor și tinerilor care participă la orele de curs sau atelierele mele, că nu există desen greșit, ci abordare diferită, iar prin lucrările primite în cadrul olimpiadei noastre, acest lucru a fost demonstrat. Au fost trimise un număr mult mai mare de lucrări față de anul trecut, din toate colțurile țării. Ceva i-a stârnit pe copii și acest lucru mă bucură. Sper că și-au descoperit noi talente sau o nouă pasiune”, a declarat Mihai Ionuț Grăjdeanu, inițiatorul Olimpiadei de Benzi Desenate.

Expoziția „Olimpiada de Benzi Desenate” va rămâne deschisă la Casa Filipescu-Cesianu / Muzeul Vârstelor până la 31 august 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe