Newsflash
Cultură

Expoziția „Un veac de feminitate”: mode șic, podoabe și parfumuri

de L. Budin - iun. 16 2022
Expoziția „Un veac de feminitate”: mode șic, podoabe și parfumuri

„Un veac de feminitate - 100 de ani de modă, 1850 – 1950” este o expoziție fascinantă, care poate fi admirată la Muzeul de Istorie Suceava, începând cu data de 16 iunie. Intrarea este liberă.

S-a vernisat expoziția care cuprinde o colecție unică de pălării, poșete, vestimentație, bijuterii, podoabe, ceasuri, evantaie, sticluțe de parfum, fotografii, reviste de modă, reprezentative pentru perioada 1850 – 1950, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie Suceava.

veac4
Sursă foto: Facebook Iulia Gorneanu

 

Cele 500 de exponate provin din colecția Iuliei Gorneanu și sunt piese originale.

Expoziția creează contextul întoarcerii într-un timp istoric în care designul, atenția pentru detaliu, stilul, rafinamentul și-au pus amprenta asupra pieselor vestimentare și accesoriilor”, se arată în postarea Muzeului de Istorie Suceava.

Pot fi admirate inclusiv piese vestimentare specifice perioadei Belle Epoque, care au aparținut Ottiliei Michail-Oteteleșanu, pictoriță a Casei Regale și protejată, pe linie artistică, a Reginei Elisabeta.

veac5
Sursă foto: Facebook Iulia Gorneanu

 

Expoziția include o secțiune intitulată „Rafinament și intimitate în Belle Epoque și Interbelic”, în care vor fi expuse piese de lenjerie.

Creată inițial pentru remodelarea trupului în spiritul esteticii vremii, de la corsete restrictive și până la dantele elaborate ce decorau lenjeria doamnelor din perioada Belle Epoque, acest tip de vestimentație  - devenit obiect muzeal - continuă să inspire designeri și case de modă”, se mai arată în postare.

Exponatele din această secțiune provin din România. Câteva piese care au aparținut unei doamne din înalta societate sunt brodate cu fir de mătase, ajururi și cusături inspirate de cele tradiționale. Colecția ilustrează perioada 1890-1930.

Femeile din fotografiile de demult, prin vestimentație, accesorii și, nu în ultimul rând, prin atitudine, ne învață o lecție pe care am vrut cu tot dinadinsul să o uităm: feminitatea. Eleganța, rafinamentul și candoarea femeilor ce ne privesc de dincolo de timp ne tulbură și totodată ne invită să le cunoaștem lumea demult apusă. Ne ajută să ne apropiem de ea și să îndrăznim, cu inteligență și imaginație, să reinventăm tot ce a avut mai frumos, mai profund, mai adevărat. Arta de a fi femeie a ajuns să fie aproape uitată”, consideră drd. Iulia Gorneanu, colecționar și curator.

Astăzi, gingășia, candoarea, delicatețea sunt privite cu dispreț. Fiind considerate o consecință a vulnerabilității, a lipsei de putere și autoritate, sunt alungate și bine ascunse, mai arată Iulia Gorneanu.

veac1
Sursă foto: Facebook Muzeul de Istorie Suceava

 

Feminitatea presupune, dincolo de rafinamentul vestimentar obligatoriu, un anumit fel de a vorbi, de a asculta, de a te mișca, de a atinge pământul atunci când mergi pe drum. Feminitatea este o frumusețe interioară, tainică, nedeclarată. Nu există formule magice pentru a o descoperi, asuma și afirma, însă o întoarcere în istoria modei poate face minuni”, subliniază curatorul.

Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Suceava și organizat de Muzeul Național al Bucovinei.

Vestimentația ca limbaj de dialog intercultural

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe