Newsflash
Cultură

Explozie de culoare

de Dr. Raluca BULEA - ian. 27 2017
Explozie de culoare
     Când zilele sunt scurte, reci și întunecate, când suntem adesea înconjurați de nori și ceață, iar soarele devine scump la vedere, ne gândim cu jind la lumina și culorile verii, uitând cu ușurință toate neplăcerile provocate de arșiță. În ambianța mohorâtă, în tonuri de gri, a unei ierni lipsite (încă) de zăpadă, întâlnirea cu un univers plin de veselie, caracterizat de o exuberanță cromatică puțin obișnuită pe meleagurile noastre, vine ca un suflu de energie care ne-a încălzit și luminat spiritul. O asemenea experiență am trăit-o la Institutul italian de cultură din București, la expoziția de artă plastică a lui Daniele Cerù, intitulată „Jocuri în aer: formele și teatrul”, care a fost deschisă până la 10 ianuarie 2017. Expoziția s-a constituit într-o succintă trecere în revistă a tehnicilor pe care artistul autodidact și le-a însușit de-a lungul timpului, până în punctul în care le folosește cu ușurință și măiestrie.
     Încă de la intrare am fost întâmpinați de tânăra fată – personajul călăuzitor al pictorului – cea care ne-a ghidat prin universul imaginației lui Cerù, precum Ariadna din vechime, regăsindu-se în orice lucrare. Uneori, ea era protagonista, alteori adastă discret în fundal, doar ca să știm că este acolo pentru a ne oferi sprijinul său, dacă ne era necesar. Am ajuns apoi în spațiul principal al expoziției, unde curatoarea Gigliola Fontanesi a rânduit desfășurarea paralelă a două serii de lucrări, „Jocurile în aer” desfășurându-se în paralel cu „Teatrul”. Această dispunere a permis vizitatorului să aprecieze evoluția în timp a artistului, felul în care modul său de lucru a suferit subtile schimbări, cum culorile sale au devenit mai pronunțate, mai îndrăznețe. A surprins, totodată, trecerea unora dintre personajele simbolice prezente în tablouri de la o serie la alta, în cazul nostru de pe un perete pe altul.
     Dincolo de tematică, cele două serii au avut ca numitor comun tehnica în care au fost realizate, Daniele Cerù începând cu pictura în ulei pe pânză, pentru ca ulterior, fără a o abandona, să dezvolte o tehnică personală mixtă, de frescă pe suport de lemn, care împletește inspirat folosirea culorii cu incizarea suportului, caracteristică gravurii. În acest fel s-a făcut trecerea către ceea ce este acum domeniul său de experimentare, tridimensional, prin modelarea argilei, colorarea sa și arderea ulterioară în cuptor. Această tehnică îi prilejuiește surprize artistului însuși, care nu știe care vor fi nuanțele definitive ale personajelor sale.
    Odată depășit impactul inițial provocat de culoare, am descoperit universul creativ al artistului, plin de alegorii în care regăsim elemente identificabile în peisajele Toscanei natale, decoruri de basm – ulterior devenite de teatru –, felurite personaje, întrepătrundere de regnuri, precum și omniprezența tinerei ce ne ducea cu gândul la natura care este mamă a tot ceea ce există. Am văzut o lume a viselor copilăriei, când orice era posibil, iar mai departe tot ceea ce nu este vis se metamorfozează în basm încărcat de simboluri. Creațiile mai recente ne-au dezvăluit altă preferință a autorului, aceea de a-și împărți subiectul lucrării în dipticuri și tripticuri, ajungând uneori la câteva zeci de piese care trebuie la sfârșit reconstruite, asemeni unui puzzle, pentru a putea contempla și înțelege întregul. Expoziția putea fi vizitată, începând din a doua jumătate a lunii ianuarie, și la Cluj-Napoca, prin mijlocirea Centrului cultural italian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe