Newsflash
Cultură

Expediția argonauților și un monumental tratat de endourologie

de Prof. dr. Dan MISCHIANU - aug. 22 2016
Expediția argonauților și un monumental tratat de endourologie
     Referirea la o importantă carte de medicină îl poate face pe „cronicar“ să treacă prin așa-numita „spaimă a foii albe“. Teama de a nu surprinde esența „întreprinderii“ autorilor, de a nu găsi tonul potrivit, de a nu o citi nimeni. Nici cartea, nici cronica! Din dorința de obiectivitate, mai trebuie să spun că, despre monumentala (nu mă feresc de cuvinte la superlativ!) apariție editorială a colectivului coordonat de profesorul Petrișor Geavlete, am mai scris în „Viața medicală“, mai precis la finalul anului trecut, după prezentarea publică a primului volum.
     Cred că unul dintre sensurile acestei cronici este să vă facă să visați, dar mai ales să reflectați. De pildă, la legenda argonauților. În această vară, la început de iulie, în Volos, în ținutul Thessaliei, pe malul Mării Egee, în port, locul din care au și plecat, conduși de Iason, pe o corabie cu cincizeci de vâsle construită de atenianul Argos, am aflat sensul acestei expediții. În 1979, în Iran, câți dintre ofițerii prezenți la respectiva misiune știau oare de unde vine numele operațiunii CIA la care participau? Grecii mi-au spus că Iason a căutat la început lâna de aur și a răzbit după ce a colindat prin mai toate apele Mării Mediterane, fiind supus la nenumărate probe de încredere și dibăcie profesională. Latinii de mai apoi, Vergilius, Ovidius, Gaius Valerius Flaccus și Varro Atacinus au povestit faptele lui Iason. Dar oare îndrăzneala și reușita publicistică a profesorului Geavlete, dat fiind că și urologii navighează – nu prin Mare Nostrum, adică prin Mediterana (cum o numeau romanii), ci prin toate conductele și cavitățile aparatului urinar – nu poate fi asemuită, cât de cât, cu îndrăzneala lui Iason de a găsi „lâna de aur“?
     Am căutat să percep „chimia“ acestui tratat – după ce am răsfoit, privit și palpat paginile celor cinci cărți, am analizat, citit și aflat sensul acestor învățăminte. Cred încă, cu obstinație, că meseria de urolog este fascinant de grea și fascinant de frumoasă. Încep să cred, de asemenea, că ceea ce un prieten, persoană publică, un om din afara medicinii, dar bun cunoscător al domeniului, îmi spunea mai deunăzi, poate avea un sâmbure de adevăr: „Nu crezi că marii vraci, marii șamani, bunii cunoscători ai sufletului și ai trupului omenesc erau mari datorită faptului că aveau darul și putința de a se plimba prin corpul nostru, prin toate conductele sale (artere, vene, ventriculi, cavități etc.), depistând unde este leziunea și corectând-o?“. La început m-am îndoit. Încep să mă gândesc mai atent la aserțiunea lui!

 

Autori români de tratate internaționale

 

     Sunt convins că mai mulți medici și universitari români au îndrăznit și au reușit să publice, de-a lungul a trei secole (ce repede trece timpul!), cărți și tratate valoroase la edituri străine. Cu siguranță că tabelul alăturat, obținut prin amabilitatea remarcabilului profesor Viorel Tode, recunoscut de breasla noastră pentru pasiunea dsale pentru iatroistoriografie, poate avea un singur păcat: acela că a omis, prin necunoaștere, numele multora.

 

A. V. Cornil, V. Babeș – Les bacteries, Paris, 1885, reeditat în 1887 și 1890 (primul tratat de bacteriologie)
G. Crăiniceanu – Boalele de ochi și de dinți, Stuttgart, 1885
G. Assaky – De la suture des nerves à distance, Paris, 1886
P. Poirer, T. Ionescu – Traité d’anatomie humaine, Paris, 1892, reeditat în 1894 și 1903
N. C. Paulesco – L’hypophyse du cerveau, Vigot, Paris, 1908
G. Marinescu – La cellule nerveuse, Ed. Doin, două volume, Paris, 1909
C. I. Parhon, Moise H Goldstein – Les secretions internes, Pathologie et physiologie, Paris, 1909 (primul tratat de Endocrinologie)
G. Crăiniceanu – Igiena ochiului, București 1909 (tradusă în germană și franceză în 1910 și 1912)
A. Tzoicu – Autooperație de hernie inghinală, La Presse Médicale, 1911 (premieră mondială)
V. Babeș – Traité de la rage, Paris, 1912
T. Ionescu – La rachi-anesthésie générale, Paris, Masson, 1919
E. Lancereux, N. C. Paulescu – Traité de physiologie médicale, Vigot, Paris, 1920
N. Hortolomei, V. Buțureanu – Chirurgie de l’ulcère gastrique et duodenal, Masson, Paris, 1931
D. Danielopolu – Le système nerveux de la vie végétative (1932), două volume, reeditat Masson, Paris, 1944
A. Kreindler – Des réflexes conditionnés, Paris, 1935
T. Burghele – Erreurs, fautes et risques en urologie, București, 1971

 

Elsevier și vizionari celebri

 

     A gândi că poți publica un tratat în cinci volume la o editură de anvergura și prestanța companiei Elsevier cred că este un vis absolut extravagant! House of Elzevir, apărută în 1580, este una dintre primele edituri mondiale, profilată pe publicarea de cărți științifice și medicale. Are 436 de ani de la apariție și în 1880 a fost fondată ca atare. Sunt aproape convins că puțini dintre cititorii cronicii de față știu că la Elsevier au publicat și „vizionari“ de marcă: Jules Verne sau Stephen Hawking.
     Orice apariție la Elsevier este verificată și răsverificată de review-eri, în general șapte la număr, care nu cunosc autorul și nu au parti-pris-uri.

 

Diagnosticul endoscopic și tratamentul patologiei uretrale

 

     Primul volum al tratatului Handbook of Endourology abordează diagnosticul afecțiunilor uretrale și tratamentul modern al acestora. În cele 236 de pagini sunt descrise modalitățile de diagnostic endoscopic și tratamentul minim invaziv al patologiei uretrale.
 
     Sunt prezentate uretrotomia optică internă, stenturile uretrale, stricturile uretrale la femeie, litiaza uretrală, corpii străini intrauretrali, patologia tumorală de la acest nivel, precum și traumatismele uretrale. Sunt arătate, de asemenea, metodele endoscopice de tratament al incontinenței urinare și managementul malformațiilor uretrale.
Tumoră chistică uretrală
 

 

Diagnosticul endoscopic și tratamentul patologiei prostatice

 

     Volumul al doilea este consacrat patologiei prostatei. Cu o experiență de peste cinci sute de intervenții endoscopice pe an și aproximativ zece mii de cazuri operate în cei douăzeci de ani de la debut, este analizată, aproape exclusiv, experiența Clinicii de la Spitalul „Sf. Ioan“ din București cu această modalitate de tratament de înaltă performanță.
 
     În paginile cărții, urologul de aici și de pretutindeni învață să utilizeze algoritmul de tratament minim invaziv în cazul adenomului de prostată, locul endoscopiei în terapia de ultimă generație a cancerului de prostată, rezecția transuretrală de deblocare și valoarea curentă a tehnologiilor ablative endoscopice.
Rezecția bipolară a lobului drept prostatic
 

 

Diagnosticul endoscopic și tratamentul patologiei vezicii urinare

 

     Cele 398 de pagini din al treilea volum reprezintă o chintesență a unei vaste experiențe, uneori cu valoare de pionierat, care combină abordul clasic și cel modern și care poate orienta urologul actual spre o modalitate completă și corectă de diagnostic și tratament în cazurile de tumori vezicale non-invazive.
 
     Cititorul va descoperi peste șapte sute de imagini intraoperatorii care intenționează să materializeze o colecție relevantă de aspecte din cazuistica clinicii, unitate care este, cu siguranță, centru de excelență în acest domeniu.
Litiază vezicală multiplă
 

 

Ureteroscopia retrogradă

 

     Al patrulea volum al tratatului prezintă procedurile desemnate abordului ureteral, fiind primul din cele două dedicate aparatului urinar superior. În paginile sale, progresele tehnologice din ultimele decade devin mai mult decât evidente. Miniaturizarea, dezvoltarea aplicațiilor laser, apariția materialelor întrebuințate la endoscoapele flexibile, precum și digitalizarea acestora au determinat o adevărată revoluție în domeniu.
 
     Volumul, conținând 394 de pagini, este bazat pe o bogată experiență care cuprinde peste 11.500 de ureteroscopii rigide și semirigide, precum și mai mult de 2.500 de ureteroscopii flexibile realizate în Clinica de la „Sf. Ioan“ în ultimii 25 de ani.
Aspect ureteroscopic de papilă renală
 

 

Chirurgia percutanată a tractului urinar superior

 

     În fine, ultimul volum este dedicat procedurilor de abord percutanat în tratamentul patologiei renale. Scopul principal a fost de a realiza un manual stimulativ, up-to-date, care va captiva cu siguranță cititorul cu interpretări imagistice ale avansurilor tehnologice și ale inovațiilor. Tot materialul se bazează pe o vastă experiență (mai mult de 6.000 de intervenții percutanate efectuate în clinică).
 
     Conținutul acestui ultim volum este menit să aducă urologul la curent cu progresele tehnice, autorii încercând să completeze experiența clinică cu știința fundamentală, cercetarea translațională și rezultatele clinice privind patologia renală.
Calcul caliceal inferior
 

 

Câteva considerații de final

 

     Handbook of Endourology începe să intre în conștiința și în cunoașterea urologică internațională. De curând, la Kyoto, Tratatul a apărut în traducere în limba japoneză.
     Cred că ceea ce îl caracterizează și totodată îl deosebește pe profesorul Petrișor Geavlete de mulți alți truditori pe „câmpul“ medicinii și mai cu seamă al urologiei poate fi sumarizat în trei coordonate: prima – că este un cadru didactic talentat, cu har, născut nu făcut, cu „ADN universitar“ și cu vocație pedagogică; a doua – că, având aplecare și disponibilitate sufletească, a introdus, cu eforturi numai de el știute, noi tehnici și mijloace de tratament endoscopic pentru maladiile urologice, la noi în țară; a treia latură constă în această încununare publicistică: Handbook of Endourology. O astfel de realizare nu este la îndemâna oricui. Am absoluta convingere, după cât îl cunosc pe profesor, că nu se va opri aici. Cu siguranță că tratatul de la Elsevier va fi continuat și împlinit de altă apariție editorială.
     Păstrând proporțiile și, cu speranță și empatie, afirm cu sinceritate că Handbook of Endourology al profesorului Geavlete îl aureolează pe el și pe toți „argonauții“ săi cu o neprețuită cunună de lauri!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe