Newsflash
Cultură

Exerciții de semiologie

de Dr. P. L. - feb. 11 2016
Exerciții de semiologie
     A apărut, de curând, la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, lucrarea Semiologie. Teste, quizuri, grile, semnată de Laura Poantă și Laura Nat. Cartea are un capitol introductiv, „Partea generală“, de inițiere în analiza simptomelor și semnelor, după care detaliază etape ale diagnosticării pe domenii. Aparatul respirator, sânul și aparatul urinar, aparatul cardiovascular, aparatul digestiv, aparatul hematoformator sunt parcurse pas cu pas, cu multă atenție la detalii. Testele, de o mare varietate, trec în revistă sindroame și patologii, explicând și ilustrând fiecare pas al diagnosticului clinic.
     Cum bine observă, în prefață, profesorul Dan L. Dumitrașcu, „piatra de temelie a practicii medicale este diagnosticul medical. Pentru a-ți însuși deprinderi corecte pentru diagnostic este extrem de importantă exersarea unor scenarii de cazuri, cu șanse mai mari sau mai mici de a fi întâlnite în practica de zi cu zi. Aceste exerciții practice sunt complementare cursului magistral și manualului, contribuind la formarea algoritmilor de diagnostic și la fixarea cunoștințelor. Iată de ce cărți care să-i ajute pe studenții la medicină și pe medicii în formare, să le arate cum să acceadă mai repede la diagnostic și cum să exerseze tehnicile de diagnostic sunt mereu binevenite“.
Testele sunt și un bun instrument de autoevaluare a medicului, fiind utile și celor care practică deja de ceva vreme, pentru că aduc în discuție situații care nu sunt întâlnite în fiecare zi la cabinet. Oricum, practicarea medicinii este și un proces continuu de învățare și de perfecționare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe