Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Evenimentul editorial al anului 2011

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 22 iulie 2011

   În 2004, a apărut „Genetica medicală“, în prima ediţie, la Editura Polirom, avându-i ca autori principali pe prof. dr. Mircea Covic, prof. dr. Dragoş T. Ştefănescu şi dr. Ionel Sandovici, precum şi 19 colaboratori din şapte centre universitare. Apariţia cărţii nu m-a surprins, deoarece, în perioada de finalizare a manuscrisului lucrării, discutasem în mai multe rânduri cu autorii despre traducerea sau preluarea în română a unor termeni străini din genetică. În mare măsură, beneficiul a fost reciproc, cu un avantaj de partea mea, pentru că îmi completam cunoştinţele de genetică, absolut necesare domeniului căruia m-am dedicat – biofizica medicală şi medicina nucleară, dar şi terminologia medicală. (...)
 

   În 2004, a apărut „Genetica medicală“, în prima ediţie, la Editura Polirom, avându-i ca autori principali pe prof. dr. Mircea Covic, prof. dr. Dragoş T. Ştefănescu şi dr. Ionel Sandovici, precum şi 19 colaboratori din şapte centre universitare. Apariţia cărţii nu m-a surprins, deoarece, în perioada de finalizare a manuscrisului lucrării, discutasem în mai multe rânduri cu autorii despre traducerea sau preluarea în română a unor termeni străini din genetică. În mare măsură, beneficiul a fost reciproc, cu un avantaj de partea mea, pentru că îmi completam cunoştinţele de genetică, absolut necesare domeniului căruia m-am dedicat – biofizica medicală şi medicina nucleară, dar şi terminologia medicală.
   Când am primit „Genetica medicală“ tipărită în prima ediţie, parcurgând-o capitol de capitol – urma să scriu o recenzie – m-am convins că lucrarea era de excepţie (adică, mai corect, excepţională). Şi rezista comparând-o cu cărţile pe aceeaşi temă, în franceză şi în engleză, în care căutam termeni noi de genetică şi biologie moleculară. Recenzia, scrisă după regulile genului, a fost publicată în Viaţa medicală, asigurându-se astfel o vizibilitate certă cărţii. De fapt, cea mai convingătoare apreciere a formulat-o regretatul acad. Nicolae Cajal în al său Cuvânt înainte: „Cea mai bună carte din acest domeniu publicată până în prezent“.
   GENETICA MEDICALĂ – ediţia a doua – reprezintă în opinia mea evenimentul editorial al anului 2011. Cartea nu este o simplă reeditare, căreia să i se potrivească eticheta „revăzută şi adăugită“. De altfel, sub titlul lucrării se menţionează „Ediţia a II-a revizuită şi actualizată“, pentru că în răstimpul dintre cele două ediţii s-au produs progrese tehnice şi ştiinţifice importante, chiar excepţionale, inaugurându-se oficial era genomicii şi a medicinii genomice. Am auzit destul de des un paradox: „Cu cât cunoaştem mai mult, cu atât înţelegem mai puţin“. Autorii recentei ediţii a „Geneticii medicale“ probează că această afirmaţie este doar o absurditate, dovadă fiind întreaga carte, începând cu prefaţa, care trebuie neapărat citită. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.