Aflat la prima ediţie, Festivalul „Sergiu Celibidache“ are un program extins şi foarte complex. Despre el vorbeşte dna Anca Florea, care ne şi recomandă unele evenimente muzicale, la rubrica Revelaţiile Euterpei.

 "> Evenimente de Florar - Viața Medicală
Cultură

Evenimente de Florar

de Anca FLOREA - mai 23 2012
Evenimente de Florar

Aflat la prima ediţie, Festivalul „Sergiu Celibidache“ are un program extins şi foarte complex. Despre el vorbeşte dna Anca Florea, care ne şi recomandă unele evenimente muzicale, la rubrica Revelaţiile Euterpei.

 

     Ca de obicei, spre sfârşitul stagiunii, se aglomerează evenimentele artistice, mai ales că… este vremea festivalurilor de tradiţie sau, dimpotrivă, a celor cu un pronunţat aspect de noutate. Un exemplu elocvent în acest sens este prima ediţie a Festivalului „Celibidache“, menit să omagieze memoria celebrului nostru dirijor la centenarul naşterii sale, manifestare organizată de fiul său, Serge Ioan Celibidache, în colaborare cu numeroase instituţii importante din ţară. Neobişnuit de extins (debutând la 3 mai printr-o conferinţă de presă şi derulat până în iulie), festivalul include cursuri de măiestrie susţinute de instrumentişti români şi străini, proiecţia filmelor Grădina lui Celibidache, apoi Celibidache realizat de Jan Schmidt-Garre sau Român născut să dirijeze o lume – coproducţie TVR. De asemenea, sunt prevăzute expoziţii, dialoguri şi simpozionul „Despre Celibidache“, la care sunt anunţaţi, ca invitaţi, Mark Mast, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Dan Grigore şi, firesc, fiul său. Apoi, lansarea volumelor Despre fenomenologia muzicală (teza de doctorat a lui Sergiu Celibidache) şi Celibidache, întâlniri cu un om de excepţie de Patrick Lang şi Stephane Muller, emiterea monedei numismatice comemorative lansate la Banca Naţională (unde violonista Ida Händel, prietenă a maestrului, mult implicată în festival prin master-class şi evoluţii în concerte, deşi la o vârstă venerabilă, a dorit să ne cânte o amplă lucrare de Bach, renunţând însă la cea de a doua piesă anunţată în program), dezvelirea unui bust în oraşul natal al muzicianului (Roman)… Toate acestea alături de concerte susţinute de Filarmonica din Iaşi fie „la sediu“, fie la Ateneul Român, dirijorul Rony Rogoff propunând opusuri de Schönberg, Bruckner, Korsakov; de Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, excelentul ansamblu urmând să ofere o partitură compusă chiar de Celibidache, precum şi o simfonie de Ceaikovski, orchestra atât de apreciată încă de la înfiinţare revenind pe podium pentru a cânta în compania dirijorului Markus Theinert, care a optat pentru pagini de Verdi, Milhaud (solist Peter Sadlo la marimbafon) şi din nou Bruckner; Filarmonica bucureşteană va evolua sub conducerea binecunoscutului Enrique Garcia Asensio într-un program cu Abril, Beethoven, Brahms, dar şi cu Mark Mast la pupitru, în Ravel, Mozart (solist pianistul Dan Grigore) şi Celibidache – suita românească Haz de necaz. Melomanii vor avea prilejul să asculte concertul „German Brass Around the World“ şi recitalul care, sub genericul „Celi’s Friends“, va fi susţinut de Cvartetul Henschel, dar şi pe cel prezentat de violonista Ida Händel alături de pianistul Misha Dacic, incluzând şi dificila Sonată nr. 3 de Enescu.
     Cei care au devenit fani ai Orchestrei de Tineret încă de la înfiinţarea acesteia s-au bucurat să aplaude, sub cupola Ateneului, programul care, sub titlul „Muzica şi magia dansului“, a cuprins creaţii de Grieg, Bruch, Ravel, Dvor˘ák, Brahms, Koussevitzky, Rahmaninov, Piazzolla sau Dinicu, la pupitru aflându-se, ca de obicei, Cristian Mandeal.
     Se prea poate însă ca o parte dintre iubitorii muzicii să fi preferat, în acea sâmbătă, spectacolul cu opera Don Giovanni de Mozart în interpretarea studenţilor de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, pe scena Operei Naţionale, un eveniment organizat în cadrul Zilelor europene ale Operei. În regia Andei Tăbăcaru-Hogea şi sceno­grafia Ancăi Albani, personajele au fost abordate de tineri cu un nivel de pregătire variabil, cu un potenţial vocal-artistic ce reflectă realitatea pregătirii şi a calităţii celor de la clasele de canto şi de operă, pe scenă apărând Jean Kistof Bouton, Stanca Manoleanu, Daniel Filip, Ionuţ Hotea, Florina Ilie, Mădălina Baru, Radu Ion, Daniel Pascariu. Trebuie să recunosc faptul că l-am apreciat pe tânărul dirijor Gabriel Bebeşelea, care a reuşit performanţa de a face orchestra studenţilor să sune adesea chiar foarte bine şi, totodată, de a omogeniza an­sam­blurile vocale, evitând decala­jele sau „accidentele“ (excepţie făcând neferi­cita idee de a plasa două cvartete de coarde în lojile laterale, încercând să cânte împreună cu orchestra din fosă, rezultatul fiind… o cacofonie greu de imaginat).
     Sunt zile în care Opera din Timişoara îşi continuă festivalul cu producţii atractive, pregătindu-se să participe şi la Festivalul Operei din Cluj, care va debuta la 20 mai şi se va desfăşura până la sfârşitul lunii lui Florar, oferind în fiecare seară spec­tacole de referinţă ale teatrului gazdă, dar şi ale operelor-surori din ţară, într-o „întrecere“ care se anunţă de real interes şi, oricum, de anvergură.
     La Opera din Bucureşti se pregăteşte noua producţie cu Elixirul dragostei de Donizetti, pentru 20 mai, chiar dacă nici până acum nu s-a precizat oficial distribuţia de premieră…
     Şi se mai speră ca Opera din Iaşi să revină, cât de curând, pe scena „de acasă“, pentru că renovarea Teatrului Naţional se apropie de sfârşit, după aproape şapte ani de aşteptare şi de chin pentru artiştii nevoiţi să susţină stagiunea în spaţii mai mult sau mai puţin adecvate. Ar fi, într-adevăr, un eveniment…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe