Capitala Norvegiei a găzduit, recent, cea de a 20-a ediţie a European Meeting on Hypertension, organizată de European Society of Hypertension, la care au participat specialişti de prestigiu de pe tot continentul nostru. Iar săptămânalul belgian LE GENERALISTE i-a consacrat, în nr. 972, un grupaj ce prezintă câteva din cele mai interesante teme abordate acolo, la care ne vom referi în cele ce urmează. • Din cauza unei serii întregi de factori, măsurarea presiunii sanguine cu tensiometrul montat la braţul pacientului poate da, uneori, date eronate. (...)"> EUROPA MĂSOARĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

EUROPA MĂSOARĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ

de D. LASCU - oct. 15 2010
EUROPA MĂSOARĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ

   Capitala Norvegiei a găzduit, recent, cea de a 20-a ediţie a European Meeting on Hypertension, organizată de European Society of Hypertension, la care au participat specialişti de prestigiu de pe tot continentul nostru. Iar săptămânalul belgian LE GENERALISTE i-a consacrat, în nr. 972, un grupaj ce prezintă câteva din cele mai interesante teme abordate acolo, la care ne vom referi în cele ce urmează. • Din cauza unei serii întregi de factori, măsurarea presiunii sanguine cu tensiometrul montat la braţul pacientului poate da, uneori, date eronate. (...)

Şi cu toate că medicii cunosc prea bine această realitate, amintita reuniune a luat-o în discuţie pentru că nu e deloc uşor să se estimeze impactul acelor factori asupra tratamentului şi, deci, a viitorului unui pacient. Mai mult: s-a constatat că măsurarea presiunii sanguine nu dă exact aceleaşi date dacă această evaluare este făcută de medic în cabinet ori de pacient la propriul său domiciliu. În această a doua situaţie, cifrele obţinute sunt mai mici decât în primul caz. De aceea, trebuie luate ca reper al hipertensiunii cifrele mai coborâte obţinute prin automăsurare. Ghidurile ţin cont de aceasta, pentru că ele iau ca limite normale, la adultul care nu are factori de risc deosebiţi, 140/90 mm Hg pentru măsurarea de către medic şi 130–135/85 mm Hg pentru automăsurare. Bineînţeles, pentru ca evaluarea să fie corectă, pacientul trebuie să folosească un aparat bine calibrat, care este verificat cel puţin o dată pe an. Mai multe studii publicate cu ceva timp în urmă au sugerat ca datele privind presiunea sanguină obţinute prin automăsurare oferă un prognostic mai corect pentru evoluţia cardiovasculară a pacientului decât cele înregistrate de medic. La reuniunea de la Oslo, o echipă finlandeză a prezentat un studiu efectuat pe 2081 de persoane cu vârste între 45 şi 74 de ani, recrutate la întâmplare, în 2000–2001. Presiunea lor arterială a fost măsurată prin ambele tehnici. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe