Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Este diabetul zaharat tip 2 tratabil chirurgical?

Viața Medicală
Conf. dr. Costin CĂRUNTU miercuri, 8 februarie 2012

   Răspunsul la întrebarea din titlu este căutat în recenzia O dezbatere majoră: terapie medicală sau chirurgicală. Ce este optim pentru pacientul cu diabet zaharat tip 2? din revista DIABETES CARE (ediţia în limba română) nr. 3/2011. Amintind că posibila transformare a DZ tip 2 într-o afecţiune tratabilă chirurgical a constituit tematica unor recente conferinţe internaţionale de consens, autorii subliniază că subiectul rămâne extrem de controversat. Oricum, este unanim recunoscută „epidemia“ actuală a celor două boli metabolice – obezitatea şi diabetul zaharat tip 2 – care îşi dispută întâietatea în scăderea calităţii şi duratei vieţii, în creşterea preţului pentru tratamentul lor. Studii observaţionale recente demonstrează că intervenţiile chirurgicale de scădere ponderală determină şi reducerea incidenţei diabetului zaharat tip 2: postoperator, s-a remarcat ameliorarea sau chiar remisiunea bolii. În plus, dislipidemia şi hipertensiunea arterială s-au ameliorat semnificativ la 70–95% din pacienţii trataţi chirurgical. Evaluări de economie sanitară sugerează reduceri ale utilizării medicamentelor şi ale costurilor îngrijirilor medicale pentru pacienţii cu DZ tip 2 la care s-au efectuat intervenţii chirurgicale bariatrice. Dar decizia de a alege între cele două tipuri de tratament trebuie luată în cunoştinţă de cauză. Dacă eficacitatea intervenţiilor chirurgicale bariatrice a fost iniţial atribuită proceselor restrictive şi de malabsorbţie, actualmente sunt tot mai recunoscute consecinţele enterohormonale şi neuronale postoperatorii în reglarea comportamentului alimentar, a echilibrului energetic. Sunt necesare studii ulterioare pentru evaluarea modificărilor neurohormonale survenite după intervenţiile chirurgicale bariatrice, precum şi studii prospective randomizate ample privind managementul optim al pacienţilor cu diabet zaharat tip 2 şi obezitate. (…)

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.