Newsflash
Cultură

Eseu despre lumină

de Paula ROMANESCU - mar. 10 2017
Eseu despre lumină
     În cartierul prin care-și purta Mircea Eliade mioapa adolescență, pe strada Plantelor colț cu Mântuleasa, a apărut în cenușiul cetății, fardat de albul zăpezilor de-acum, o nouă oază de artă – Galeria „Anca Poterașu”. Aceasta găzduiește până la 15 martie expoziția de pictură Light Falls a tânărului plastician Dragoș Bădiță. Absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, Dragoș Bădiță a participat la expoziții colective de mare anvergură internațională: Chinese Soup (2014), National Portrait Gallery (Londra, 2015), Scottish National Portrait Gallery (Edinburgh, 2015), Ulster Museum (Belfast, 2016). A avut și expoziții personale în România și în Europa: Lateral Art Space (Cluj, 2012 și 2013), Muzeul Județean Bistrița-Năsăud (2016), Lucerna (Elveția, 2016), Copenhaga (Danemarca, 2013), Berlin, Londra, Mallorca, Gent, Atena etc.
    Lucrările sale în ulei – ai zice că este vorba de o caligrafie a luminii – redau și alcătuiesc un univers cosmic pe care rațiunea nu-l poate cuprinde pe de-a-ntregul. Inima încearcă să dezlege tot înțelesul, imaginea devenind miez Universului, sacralitate și uimire profană. Lucrările din prezenta expoziție sunt în majoritate picturi în cerneală realizate de artist în Irlanda, la Ejuk Art Centredin Husavik.
    Esențializarea spre care tinde pictorul român trimite spre stilul lui Magritte, așa cum umbra ar aluneca peste unda apei fără să-i atingă străvezimea și fără s-o tulbure. Între tablourile așezate ca într-un vacarm de liniști pe simeze, „Pupila”cu ale ei pulsații ne atrage și ne absoarbe în lumina ei. Undeva, ca o părere ce-și caută chip, o ființă umană privește dincolo de cercul planetei abia ghicite – un semn de viață în hăul-univers. Între toate însă, lucrarea video „Vertigo” ne răstoarnă toate reperele cardinale știute. Arborele își înfige coroana în adâncul din noi și își răsfiră rădăcinile în cer într-un vals-balans-rostogolire-popas-plutire-afundare în albastru, ca mai apoi să ni se pară firesc și ecoul umbrelor și țipătul mic al greierilor din ierburile cerului.
    Lucrări stranii, peisaje selenare și locuri familiare, o geometrie a formelor de indicibilă lumină – diafană și sobră totodată. Expoziția este o invitație la călătorie în lumea văzutelor și nevăzutelor, între liniște și neliniște, între rătăcire și integrare în oceanul planetar al luminii. Iată ce încearcă – și reușește – Dragoș Bădiță să creeze prin arta sa, adăugând tăcerii un chiot de lumină.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe