Newsflash
Cultură

Esențe ale picturii românești

de Dr. Raluca BULEA - sept. 25 2020
Esențe ale picturii românești

Ultima săptămână s-a remarcat printr-o adevărată exuberanţă pe plan cultural.

În afara proiectelor care se desfășurau în mod obișnuit la început de toamnă, au avut loc și manifestări tradiţionale de primăvară, amânate din perioada stării de urgenţă. Dintre acestea se evidenţiază Art Safari, care acum, mai mult ca niciodată, este o oază de firesc (făcând abstracţie de măști și dezinfectante) în marea agitată a existenţei anului 2020.

        Ediţia de anul acesta se află sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București.

        Gândit a se desfășura la Palatul Dacia România, viitorul sediu al Pinacotecii, muzeul temporar este găzduit în clădirea modernă Victoria Tower. Deși iniţial era planificată pentru perioada 11-20 septembrie a.c., expoziţia a fost prelungită până la 27 septembrie, datorită numărului mare de vizitatori și la solicitarea ministrului Culturii.

O lume a mitologiei

        Art Safari este gândit să aducă în același spaţiu arta naţională consacrată, clasică și modernă, cu cea contemporană, alături de reprezentanţi internaţionali care să ofere posibilitatea de a vedea tendinţele artistice ale altor meridiane. Traseul de vizitare începe de la Pavilionul Muzeal, care adăpostește o amplă retrospectivă dedicată pictorului Gheorghe Petrașcu (1872-1949), reunind atât lucrări aflate în mod obișnuit la muzeele din ţară, cât și tablouri împrumutate din numeroase colecţii private.

Astfel, curatoarea Ruxandra Dumitru ne oferă, pentru prima dată după aproape o jumătate de secol, posibilitatea unei incursiuni aprofundate în creaţia acestui maestru care a marcat trecerea de la veacul al XIX-lea către al XX-lea, impunându-se prin peisajele sale din Italia (în special Veneţia), Franţa ori Spania, dar și din ţara natală, cât și prin naturile moarte, tablourile cu flori ori scenele de interior. Un etaj mai sus, pătrundem într-o lume care pare stranie la o primă privire.

Gh. Petrascu

        Universul creaţiilor artistice, al personajelor și poveștilor plăsmuite de Sabin Bălașa (1932-2008) este unul neobișnuit. Cu toate acestea, pe măsură ce intrăm mai adânc în Pavilionul Albastru, organizat de Ioana Spiridon, reușim să distingem câteva metafore atent stilizate, care necesită o privire mai tihnită pentru a ni se dezvălui în întreaga lor profunzime, sensibilitate și frumuseţe, făcându-ne astfel să transcendem într-o lume a mitologiei, basmului și legendei.

Frumseţea orașului în instantanee

        Ajunși la ultimul nivel, avem în primul rând ocazia de a ne întâlni în Pavilionul Internaţional cu expoziţia „The Art of Behaving Badly”, alcătuită din afișe și manifeste ale grupării feministe Guerilla Girls. Din 1985 aceasta militează pentru prezenţa mai activă a femeilor în mediul artistic, atât în sfera sa creativă cât și în cea instituţională, în spaţiul muzeelor și galeriilor. Revenim apoi la arta românească intrând în Pavilionul Central, unde sub genericul „Școala de la București. Tradiţie, amor, trădare” curatoarea Silvia Rogozea ne propune o incursiune în creaţia artistică locală din 1990 până astăzi.

Scoala de la Bucuresti

        Ne încheiem vizita cu câteva instantanee fotografice ale capitalei, care scot în evidenţă tot ce are orașul mai frumos. Finalul traseului ne aduce din nou în faţa instalaţiei textile de mari dimensiuni a artistei israeliene Gilli Avissar, pe care o vedem dintr-o perspectivă nouă de la fiecare nivel al spaţiului interior din Victoria Tower, motiv de popas pentru odihnă, dar și pentru a ne da ocazia de a savura în tihnă impresiile vizitei.

Gilli Avissar
Instalație Gilli Avissar

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe