Newsflash
Cultură

Entuziasm și culoare din America Latină

de Dr. Raluca BULEA - sept. 21 2018
Entuziasm și culoare din America Latină
Îndepărtată geografic, America Latină este aproape de sufletul multora dintre noi. Cunoscută, explorată, trăită ori, dimpotrivă, numai intuită, așteptată și imaginată cu ajutorul cărților, filmelor, fotografiilor și muzicii, acel mare continent de dincolo de ocean exercită o atracție deosebită asupra noastră, fapt pentru care stau mărturie cei care vor să vorbească spaniolă și portugheză ori cei care învață să danseze tango și milonga, salsa, bachata ori merengue, mereu mai numeroși. În acest context de interes crescând, nu este de mirare succesul deosebit și sălile arhipline de care s-a bucurat cea de-a treia ediție a Festivalului Película – Latin American Film & Experience, desfășurat la București în perioada 12–16 septembrie. Evenimentul a fost organizat de Freealize și Asociația Culturală Artichitana și a beneficiat de susținerea onorifică a ambasadelor din Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela, Uruguay, alături de Ambasada Franței, Institutul Francez, Institutul Cervantes și Cinema Muzeul Țăranului.
După cum ne-a obișnuit deja, Película are la fiecare ediție o țară invitată. Anul acesta, în centrul atenției s-a aflat Peru, cu șase filme în program, doi dintre regizorii producțiilor prezentate aflându-se la București și având întâlniri cu publicul în timpul festivalului: Enrica Pérez, autoarea scurtmetrajului „Taxista”, și Javier Corcuera, care a dorit prin amplul documentar „Sigo siendo” să lase o mărturie și, totodată, să aducă un omagiu păstrătorilor tradiției muzicale a țării sale, de la indigenii din zona Amazoniei și cei de pe culmile Anzilor până la interpreții ritmurilor hispanice din vechile cartiere ale Limei. Dincolo de filme, Focus Peru a însemnat și descoperirea creațiilor lui Ricardo Terrones, pictor și grafician peruan, prezent, de asemenea, la festival, care a expus o serie de desene în cărbune, reunite sub genericul „Hombre, naturaleza y humanidad” (Omul, natură și umanitate) la Gallery, lucrări prin care își afirmă identitatea latinoamericană și legătura cu natura și pământul unde s-a născut. În plus, au existat momente muzicale autentice, ateliere gastronomice și degustări și, pentru prima dată, un atelier pentru copii, în care s-a vorbit despre povestașii care duceau istoriile, noutățile și tradiția din sat în sat, din vârful munților până jos pe coastă, creând și menținând legătura între oameni, precum și despre desenele străvechi din deșertul Nazca, pe care cei mici au fost apoi provocați să le reproducă și să le completeze cu ajutorul propriei imaginații și îndemânări.
Atelierul a făcut parte din seria de noutăți a celei de-a treia ediții Película, sub genericul Ninipeli desfășurându-se activități și proiecții de filme destinate celor mici. Și pentru că dorința organizatorilor este ca publicul să se bucure în fiecare an de momente-surpriză, am avut ocazia să vedem un film de Oscar („Una mujer fantástica”, Chile 2017, premiul pentru cel mai bun film străin) și a fost organizată acum, pentru prima dată, și o competiție a festivalului, cu un juriu specializat: Enrica Pérez (regizor, scenarist – Peru), Eva Morsch Kihn (coordonatoarea platformei profesionale Cinélatino, Rencontres de Toulouse – Franța), Igor Cobileanski (regizor, scenarist – Moldova), Massimiliano Nardulli (script adviser – Italia) și Miruna Berescu (directorul Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul – România). Câștigătorul desemnat, din cele șase titluri propuse, a fost filmul peruan „Retablo”, o dramă care aduce în atenție meșteșuguri vechi, dar și tradiții de familie transmise peste generații.
Momente speciale au fost legate și de sărbătorirea zilei naționale a Mexicului, la 16 septembrie, care a fost marcată, în afară de filme, cu o expoziție de acuarelă a pictorului Daniel Zlota, intitulată Colores de México și găzduită pe durata festivalului în Atriumul Institutului Francez, precum și cu o conferință susținută de ambasadorul Mexicului, Guillermo Ordorica, referitoare la independența țării sale și la construirea conștiinței naționale a mexicanilor pe parcursul istoriei. Cum deja ne-am obișnuit, nu au lipsit din program brunch-urile cu specific latinoamerican, serile de conversații despre experiențe ale românilor în America Latină sau ale latinoamericanilor în România, nici momentele de dans sau recitalurile muzicale. Película s-a încheiat cu o seară emoționantă, în care filmul argentinian „Yo soy así, Tita de Buenos Aires”, dedicat vieții și carierei celebrei actrițe și cântărețe de tango Tita Merello, a fost precedat de un microrecital de tango, la final publicul fiind invitat la dans pe ritmuri de milonga.
Au fost câteva zile magice, desprinse complet de realitatea înconjurătoare și de rutină, care au demonstrat, în fiecare moment, ceea ce Ileana Cecanu, directorul Película, ne-a spus în seara inaugurală: că mai mult decât un festival de film, acesta este un eveniment despre oameni, despre ocazii ca ei să se descopere, să se cunoască și să se apropie unii de alții. În final, cred că acesta este marele secret al succesului de care se bucură de trei ani încoace și ceea ce îl face unic în peisajul festivalurilor de film: nu doar că ne aduce producții recente realizate în țări îndepărtate, dar ne oferă oportunitatea de a interacționa cu persoane reale de acolo, regizori, artiști, diplomați, dar și oameni obișnuiți, de a afla despre experiențele lor aici, despre cum este viața lor reală, precum și posibilitatea de a găsi, în jurul nostru, persoane cu care avem în comun interesul și afecțiunea pentru cultura acelor meleaguri îndepărtate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe