La editura Wiley-Blackwell a apărut Smith’s Textbook of Endourology – a treia ediţie (2012), lucrare de referinţă în urologia modernă. Dl prof. dr. Petrişor Geavlete, singurul est-european care a contribuit cu un capitol la acest tratat prestigios, ne oferă mai multe detalii privind complicaţiile ureteroscopiei. Un grupaj realizat de dra Sorina Vasile.

 "> Endourologia şi complicaţiile ureteroscopiei - Viața Medicală
Cultură

Endourologia şi complicaţiile ureteroscopiei

de Dr. Sorina VASILE - mai 30 2012
Endourologia şi complicaţiile ureteroscopiei

La editura Wiley-Blackwell a apărut Smith’s Textbook of Endourology – a treia ediţie (2012), lucrare de referinţă în urologia modernă. Dl prof. dr. Petrişor Geavlete, singurul est-european care a contribuit cu un capitol la acest tratat prestigios, ne oferă mai multe detalii privind complicaţiile ureteroscopiei. Un grupaj realizat de dra Sorina Vasile.

 

     Progresul tehnologic din medicina modernă înseamnă, pentru pacienţi, accesul la metode de diagnostic şi tratament de înaltă performanţă, minim invazive dar cel puţin la fel de eficiente precum metodele clasice, recuperare postterapeutică rapidă, revenirea fără probleme la activitatea obişnuită. Pentru sistemul de sănătate, dincolo de costurile fireşti ale echipamentelor (da, tehnologia, inteligenţa şi know-how-ul costă!), procedurile diagnostice şi terapeutice minim invazive permit reducerea cheltuielilor de spitalizare, cu optimizarea rezultatelor, dar şi cu creşterea numărului de pacienţi ce pot fi trataţi într-un centru de înaltă performanţă. Trăgând linie, socie­tatea câştigă, avantajele preva­lează costurilor, beneficiile sunt mai mari decât riscurile posibile. Nu trebuie neglijat însă un aspect trecut prea des cu vederea: expertiza. Pentru că echipamentele, cât de noi ar fi, nu pot fi şi performante decât mane­vrate de specialişti experimentaţi. Aşa se creează, de facto, centrele de exce­lenţă în medicină, prin conjuncţia fericită a tehnologiei moderne cu specialiştii de înaltă performanţă, conectaţi bidirecţional la realităţile internaţionale ale domeniului în care activează.
     Pe lungul drum al performanţei medicale, un rol important îl joacă formarea în specialitate, când esenţial este accesul la informaţia de cea mai bună calitate, girată de personalităţi cu o bogată experienţă şi care pot expune clar, deopotrivă concis şi comprehensiv, multiplele faţete ale domeniului de studiu. Nu arareori, chiar şi specialiştii cu vastă experienţă sunt puşi în faţa unor situaţii al căror răspuns nu poate fi dat decât consultând tratatele cele mai recente şi mai bine scrise.
     Nu e niciun secret faptul că, în mai toate domeniile medicinii, există câteva (dacă sunt mai multe!) astfel de cărţi „de căpătâi“, tomuri impresionante care adună în paginile lor expertiza şi îndelungata experienţă a personalităţilor internaţionale din domeniu. Calitatea lor e dovedită de proba timpului. Numărul de ediţii arată atât interesul continuu al medicilor pentru informaţia de calitate oferită, dar şi preocuparea permanentă a editorilor, de aducere la zi a datelor de strictă specialitate.
     Endourologia ilustrează fericit progresul tehnologic amintit mai sus. Prin adoptarea tot mai largă, cu din ce în ce mai numeroase indicaţii, a procedurilor minim invazive de diagnostic şi tratament urologic, în prezent este greu de conceput urologia modernă în absenţa endoscopiei. Aşa cum era firesc, şi în acest domeniu s-a acumulat, chiar dacă inegal, în diversele centre, o vastă experienţă. În plutonul de frunte al acestei metode, în ţara noastră, se află şi Clinica de urologie din Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ din Bucureşti. Cu numeroase priorităţi la nivel naţional, colectivul condus de prof. dr. Petrişor Geavlete s-a impus ca un centru de excelenţă în endourologie. Aici, peste 85% din pacienţi beneficiază de tehnicile minim invazive. Şi este vorba de un număr mare de pacienţi: anual, în clinică se efectuează peste 4.000 de proceduri endoscopice, mai mult de 8.000 de ureteroscopii, 3.000 de abordări percutanate ale rinichiului… Experienţa dobândită s-a materializat în numeroase comunicări ştiinţifice – articole, rezumate, prezentări video, alte publicaţii. Deloc întâmplător, deci, că profesorul Geavlete a participat, ca lector invitat, la peste 130 de reuniuni ştiinţifice internaţionale. După cum nu este întâmplător nici faptul că a fost invitat să contribuie cu un capitol la cea mai recentă ediţie a unui important tratat american de endourologie.
     După cum o prezintă prestigioasa editură Wiley-Blackwell, a treia ediţie (2012) a cărţii Smith’s Textbook of Endourology, coordonată de prof. dr. Arthur Smith – „părintele endourologiei“ –, este lucrarea de referinţă din domeniu, abordând fiecare aspect al procedurilor endourologice, incluzând metodele de acces, tehnicile operatorii, complicaţiile şi îngrijirea postoperatorie. Sunt prezentate, printre altele, chirurgia percutanată, ureteroscopia, litotriţia extracorporală cu unde de şoc, laparoscopia, procedurile de tract urinar inferior, în vreme ce indicaţiilor tot mai largi ale chirurgiei robotice şi ale laparoscopiei li se alocă un spaţiu amplu. Cu 800 de pagini în plus faţă de ediţia anterioară, ajungând acum la 1.800 de pagini (la care se adaugă un DVD cu peste 100 de videoprezentări), cartea reflectă cele mai recente progrese ale endourologiei.
     Trebuie spus că progresul tehnologic, deşi are beneficii certe, comportă unele riscuri. Cunoaşterea posibilelor complicaţii ale diverselor metode moderne este, deci, necesară, pentru a face ca beneficiul să fie maxim, reducând sau prevenind, pe cât posibil, eventualele evoluţii negative ale manevrelor diagnostice şi terapeutice. Prof. dr. Petrişor Geavlete şi-a asumat, astfel, sarcina de a prezenta pe larg complicaţiile ureteroscopiei, în cadrul celei de-a treia ediţii dinSmith’s Textbook of Endourology. Dsa a dat curs invitaţiei noastre de a sintetiza principalele complicaţii ale ureteroscopiei, detaliate în paginile importantului tratat internaţional.

 
     • Abordul ureteroscopic, în tratamentul litiazei căii urinare superioare, poate fi grevat de apariţia unor incidente şi complicaţii intra- sau postoperatorii. Introducerea în practică a ureteroscoapelor flexibile a determinat reducerea semnificativă a incidenţei leziunilor traumatice ale peretelui ureteral în diagnosticul şi tratamentul litiazei de cale urinară superioară, dar traumatismele iatrogene rămân o problemă importantă, cu o incidenţă între 2% şi 20%. Complicaţiile majore sunt considerate cele care necesită intervenţie operatorie sau pun în pericol viaţa pacientului, în timp ce complicaţiile minore pot fi rezolvate prin măsuri non-operatorii.
     • Majoritatea complicaţiilor ureteroscopiei sunt minore, nu necesită măsuri specifice sau pot fi rezolvate pe cale endoscopică. Complicaţiile majore ale ureteroscopiei, deşi au o incidenţă redusă, pot fi grave, determinând sechele semnificative.
     • În pofida progreselor înregistrate în designul ureteroscoapelor, cu îmbunătăţirea accesului la nivelul căii urinare superioare, acesta poate fi grevat de dificultăţi în abordarea orificiului ureteral, negocierea ureterului intramural şi progresia ureteroscopului. Cauzele favorizante sunt reprezentate de modificările anatomice, îngustarea lumenului ureteral prin stenoze sau compresie extrinsecă, obstrucţia secundară edemului sau calculilor impactaţi, leziuni ureterale sau defecţiunile intrumentarului.
     • Imposibilitatea ascensionării ureteroscopului poate fi determinată de edemul subiacent calculului (fig. 1), de cuduri importante, precum şi de existenţa unor zone rigide, stenozate ale lumenului ureteral.
     • Deşi introducerea ureteroscoapelor de calibru redus şi a instrumentelor accesorii miniaturizate a crescut mane­vrabilitatea şi aplicabilitatea uretero­scopiei, totuşi acestea au o fragilitate crescută, determinând o incidenţă crescută a defecţiunilor (fig. 2).
     • Fixarea sondei Dormia are o incidenţă de circa 0,5%. Extragerea forţată a acesteia poate conduce la apariţia unor complicaţii foarte grave, determinate de ruperea ureterului în zona de fixare a calculului şi stripping-ul ureteral.
     • Ascensionarea proximală a calculului reprezintă un incident frecvent (5–10%), în special în cazul calculilor ureterali proximali.
     • Complicaţiile intraoperatorii ale ureteroscopiei au o incidenţă cuprinsă între 0,5 şi 20%. Complicaţiile minore (cele mai frecvente), care pot fi tratate conservator, prin endoprotezare ureterală, includ traiectul fals submucos, leziunile minime ale mucoasei ureterale (fig. 3), migrarea extraureterală a calculului şi perforaţia peretelui ureteral. Leziunile ureterale grave sunt rare (1,5–5%) şi sunt însoţite de hemoragie importantă şi extravazare urinară.
     • Abordul ureteroscopic determină expunerea epiteliului tranziţional la forţe mecanice care nu apar fiziologic la nivelul căii urinare. Astfel, abraziunea mucoasei ureterale survine, în grade diferite, în timpul tuturor procedurilor ureteroscopice, dar incidenţa sa poate fi redusă printr-o tehnică adecvată.
     • Căile false pot surveni în timpul introducerii ghidului de siguranţă, a ureteroscopului sau a diferitelor instrumente de lucru. Acestea constau în perforarea mucoasei fără traversarea completă a peretelui ureteral. Sechelele sunt, de obicei, minore. Căile false de mici dimensiuni, limitate la mucoasă, pot fi tratate conservator, fără montarea unui stent (fig. 4).
     • Sângerarea secundară uretero­sco­piei este de obicei minoră. Ea sur­vine, cel mai frecvent, ca urmare a traumatismului orificiului ureteral, a leziunilor produse în timpul ascen­sionării ghidului (fig. 5), a fragmentării sau manipulării calculilor.
     • Incidenţa migrării extraureterale a calculilor sau a fragmentelor litiazice este cuprinsă între 0,5 şi 2,3%. Migrarea extraureterală a calculului nu determină, de obicei, complicaţii clinice şi nu necesită tratament. Prezenţa soluţiei de continuitate la nivelul pere­telui ureteral poate determina apariţia unei stenoze sau a altor complicaţii tardive. Încercarea de a avansa ureteroscopul sau de a introduce diferite instrumente la nivelul breşei, pentru a extrage fragmentele litiazice, poate determina lărgirea defectului parietal ureteral.
     • Migrarea fragmentelor litiazice la nivelul submucoasei ureterale repre­zintă o complicaţie în faţa căreia alegerea atitudinii terapeutice reprezintă un subiect de controversă. Deşi exterio­rizarea unui fragment litiazic prin peretele ureteral nu determină consecinţe pe termen lung, fixarea acestuia la nivel submucos poate determina formarea unor granuloame, cu apariţia consecutivă a stenozelor ureterale.
     • Extravazarea urinară poate surveni ca urmare a leziunilor peretelui ureteral şi conduce la apariţia urinomului retroperitoneal. Extrava­zarea unor cantităţi reduse de lichid nu are, de obicei, consecinţe clinice. Totuşi, extravazările importante pot avea efecte defavorabile.
     • Prezenţa infecţiei urinare aso­ciate poate determina apariţia abce­selor retroperitoneale. Unele studii au demonstrat că extravazarea urinară stă la originea apariţiei fibrozei periure­terale. În cazul extravazărilor impor­tante, endoprotezarea ureterală sau nefrostomia percutană pot asigura un drenaj adecvat şi o vindecare fără sechele.
    • Perforaţiile ureterale includ leziunile de mici dimensiuni survenite în timpul ascensionării ghidului, a fibrelor laser sau altor instrumente accesorii, până la cele importante produse de vârful ureteroscopului sau prin propulsia calculului în peretele ureteral. Riscul apariţiei perforaţiei ureterale creşte în caz de sinuozitate, de fibroză periureterală, calcul impactat sau în urma mişcărilor neaşteptate ale pacienţilor. Manipularea prudentă a ureteroscopului sub control vizual poate asigura limitarea frecvenţei acestor traumatisme.
     • Clasic, avulsia ureterală a fost definită ca o leziune a căii urinare superioare determinată de traumatismele ureterale închise, mecanismul de producere fiind reprezentat de accelerarea, respectiv decelerarea bruscă. Odată cu dezvoltarea endourologiei, acest termen a fost utilizat pentru leziunile extensive determinate de elongarea ureterului, care se poate rupe la nivelul unei zone de rezistenţă minimă (fig. 7). Ruperea ureterului se produce, de obicei, la nivelul zonelor de îngustare ale lumenului (0,2–1,5% din cazuri).
     • Incidenţa febrei, în perioada postoperatorie imediată, este relativ crescută. Aceasta nu reflectă întotdeauna prezenţa infecţiei urinare sau a bacteriemiei.
     • Leziunile mucoasei ureterale determinate de manipularea instrumentară a căii urinare superioare (fig. 8) pot determina obstrucţie prin edem local, cheaguri sau spasm ureteral. Endoprotezarea ureterală la sfârşitul procedurii determină reducerea ratei acestei complicaţii.
    • Refluxul vezico-ureteral poate surveni după ureteroscopie, chiar şi în cazuri în care nu se efectuează dilataţie ureterală prealabilă. S-a demonstrat prezenţa refluxului, la 24 de ore postprocedural, la 3–10% din pacienţii la care s-a efectuat ureteroscopie cu dilataţia prealabilă a orificiului ureteral. Repetarea cistografiei după două săptămâni a demonstrat rezoluţia refluxului în toate cazurile.
     • Fistulele ureterointestinale pot fi întâlnite, în mod excepţional, la pacienţii cu tratamente radioterapice în antecedente.
     • Au fost descrise necroze totale ale ureterului, atribuite perforaţiilor parţiale, urmate de o progresie submucoasă a ureteroscopului, antrenând o devascularizare a plexurilor vasculare longitudinale ale ureterului.
    • Complicaţiile tardive sunt foarte rare, datorită perfecţionării instrumentarului şi creşterii experienţei operatorii. Incidenţa stenozelor ureterale postureteroscopie (fig. 9) este cuprinsă între 0 şi 4%.
   • Complicaţiile după tratamentul endoscopic al tumorilor de cale urinară superioară sunt generale (comune procedurilor ureteroscopice) şi specifice. Astfel, există riscul de formare a cicatricilor retractile şi a stenozelor după ablaţie laser excesivă a tumorii şi a ureterului adiacent. Electrocoagularea şi Nd:YAG laser cresc semnificativ riscul de stenozare în timp ce Ho:YAG laser induce foarte rar apariţia stenozelor.
     • Endopielotomia retrogradă poate fi grevată de apariţia unor complicaţii nespecifice, imputabile abordului ureteroscopic, la care se adaugă incidente şi complicaţii specifice, determinate de incizia propriu-zisă a stenozei. Rata complicaţiilor raportată în literatură variază între 0 şi 15%. În ceea ce priveşte complicaţiile specifice, în prim-plan se află hemoragia secundară inciziei, prin lezarea unor vase aberante adiacente joncţiunii.
    • Majoritatea complicaţiilor ureteroscopiei pot fi evitate printr-o tehnică adecvată. Selecţia atentă a pacienţilor şi planificarea adecvată a intervenţiei au o importanţă majoră.
     • S-a constatat o corelaţie evidentă între rata complicaţiilor şi aparatura utilizată, precum şi experienţa operatorului.
     • Alegerea aparaturii şi a instrumentarului accesoriu adecvat este elementul decisiv în reducerea complicaţiilor. Orice procedură ureteroscopică trebuie realizată sub control fluoroscopic şi/sau ecografic cu ghid de siguranţă pentru menţinerea accesului ureteral. Utilizarea unei tehnici adecvate şi menţinerea unei vizibilităţi bune pe toată durata intervenţiei sunt elemente majore de reducere a ratei complicaţiilor. Fragmentarea incompletă a calculilor, reducerea vizibilităţii din cauza sângerării necesită oprirea intervenţiei şi endoprotezare ureterală, cu reluarea procedurilor într-un timp secundar.
     • Pentru prevenirea leziunilor traumatice ale ureterului este necesară o tehnică chirurgicală adecvată, cu respectarea fiecărui timp operator.
     • În general, leziunile iatrogene ale ureterului survin în majoritate în prima parte a curbei de învăţare, riscul de apariţie a avulsiei ureterale fiind mai mare în cazul operatorilor cu experienţă redusă. Creşterea experienţei face ca operatorul să abordeze cazuri din ce în ce mai dificile, astfel încât posibilitatea de apariţie a leziunilor ureterale, incluzând stripping-ul ureteral, rămâne crescută. Dezvoltarea instrumentelor cu calibru redus a determinat o scădere a riscului acestor complicaţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe