Newsflash
Cultură

Egiptul Antic și comorile lui

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - iun. 15 2018
Egiptul Antic și comorile lui
Expoziția „Comorile Egiptului Antic”, organizată în premieră în România, în perioada 21 martie–21 iunie, la Biblioteca Națională a României din București, găzduiește, așa cum lesne se poate afla chiar de la intrare, peste 300 de exponate, artefacte originale sau replici ale unor originale renumite și valoroase, ce pot fi admirate nu numai în Egipt, ci și în muzeele din Berlin sau Paris. Este o bună trecere în revistă a etapelor de dezvoltare ale culturii și civilizației Egiptului Antic, a vieții pe pământul negru situat de-a lungul Nilului (3200 î.Hr.–30 î.Hr.). Pot fi admirate statuete originale, în miniatură, confecționate din lemn, faianță sau piatră, și mumii (una dintre ele având alături trei animale, elemente considerate a fi asociate cu trupul persoanei mumificate). Procesul de mumificare constă, pe lângă ungerea trupului cu balsamuri speciale, în extragerea creierului, a plămânilor, a ficatului, a stomacului și intestinelor prin proceduri foarte precise de disecție și depozitarea lor, după îmbălsămare, în vase canope acoperite cu capace, reprezentându-i pe cei patru fii ai lui Horus. Pornind de la acest ritual, au fost expuse și replici ale unor sarcofage sau fragmente originale ale lor, create din lemn și ipsos, bogat decorate în culori naturale, numeroase simboluri și hieroglife.
Sunt expuse, de asemenea, replici ale unor paturi funerare și măști mortuare, reproduceri ale tavanelor mormintelor (de exemplu, cel al lui Ramses al VI-lea) și papirusuri (originale sau replici – planta Papirus fiind endemică în zona deltei Nilului), cel mai renumit fiind cel al lui Ani, care conține descântece pentru trecerea mai ușoară în Lumea de Apoi. Altele reprezintă ceremonia ofrandelor, luptători, portretul Cleopatrei a VII-a Philopates sau zodiacul de la Dendera.
Amatorii de cultură și civilizație antică, dar nu numai, care trec pragul acestei expoziții pot admira machetele unor corăbii și dioramele unor bătălii, cum ar fi cea de la Qadesh, replica unuia dintre cele cinci care de luptă ale lui Tutankhamon, construit din lemn și poleit cu aur, a unui tron ce i-a aparținut, a armurilor, a bustului lui Nefertiti și ale statuilor regilor sau ale celor mai importanți zei ai vremii. Cel mai apropiat nouă, medici sau oameni de știință, mi s-a părut a fi zeul Thoth, cu cap de ibis, zeul lunii și al cunoașterii, inventatorul scrisului, al artei și al științei, patronul arhitecturii, considerat stăpânul timpului și inventatorul calendarului format din 360 de zile tradiționale, la care a adăugat cinci zile dedicate celebrării nașterii zeilor Osiris, Horus, Seth, Isis și Nephthys.
Exponatele sunt inscripționate în limba română și engleză, pe pereții sălii, în chenare speciale, fiind afișate informații utile. Pentru deținătorii de smartphone, în cele mai importante puncte ale expoziției pot fi identificate coduri QR care, scanate, dau posibilitatea accesării unui ghid audio care oferă spre ascultare informații detaliate. O inițiativă frumoasă, într-un spațiu modern, generos, dedicat științei, artei și culturii în București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe