Newsflash
Cultură

Ecouri de sărbătoare

de Dr. Raluca BULEA - feb. 3 2017
Ecouri de sărbătoare
     Mai repede decât ne-am fi dorit, perioada care, în ciuda zilelor extrem de scurte, este cea mai frumoasă și luminoasă din an, s-a încheiat. Revenim la rutină, la activitățile obișnuite de zi cu zi. Vă propun să mai păstrăm puțin atmosfera specifică, rememorând momentele frumoase oferite de institutele culturale pentru publicul fidel, în ultimele zile ale lui 2016.
     Așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, Institutul italian de cultură și Institutul Balassi au tras cortina peste agenda încărcată de evenimente din 2016 cu câte un concert de muzică clasică, deopotrivă așteptat și îndrăgit de publicul fidel. La adăpostul binecuvântat al Catedralei „Sf. Iosif”, Orchestra română de tineret, sub bagheta inspirată a maestrului Cristian Mandeal, a adus la viață lucrări ale compozitorilor italieni din secolele XVII–XIX, culminând cu binecunoscutul Adagio de Albinoni. Solistul organist, Giorgio Benati, sosit de la Verona, a făcut ca nu doar instrumentul său să vibreze, ci și atmosfera din biserică și sufletele celor prezenți, care au avut astfel parte de o seară fermecată.
     Mereu dornic să sprijine tinerii muzicieni, Institutul maghiar din București a oferit, pentru tradiționalul său concert de Crăciun, oportunitatea unui recital individual pianistei Lucia Cristina Iordache, încă studentă, dar câștigătoare în anul care a trecut a premiului publicului la a XII-a ediție a Festivalului muzicii maghiare. Cu un program care ne-a purtat de la Bach la Schumann și apoi la Bartók, tânăra interpretă ne-a dăruit cu pasiune câteva momente speciale de încântare muzicală. Pentru 2017, Institutul Balassi va susține în toate programele sale muzicale prezența lucrărilor semnate de Zoltán Kodály, compozitor și muzicolog, dar și pedagog, de la a cărui trecere în neființă se împlinește o jumătate de veac.
    Metoda de predare a muzicii care îi poartă numele a intrat, la sfârșitul anului 2016, în patrimoniul imaterial al UNESCO.
   Ritmurile tradiționale au fost adesea izvor de inspirație pentru marea muzică și sunt mereu cele care ne apropie spiritual de minunea Crăciunului. Regăsim de fiecare dată în colindele care vestesc Nașterea Domnului aceeași bucurie și aceeași prospețime, de parcă le-am fi plăsmuit noi, deși poartă în esența lor sufletul tuturor generațiilor care ne-au precedat. O sporită bucurie a fost concertul de colinde grecești intitulat „Hristos se naște, bucurie în lume”, susținut de un grup de instrumentiști atenieni și de corul mixt „Romiosini”, promovat de Fundația Culturală Greacă și găzduit, la rândul său, de un locaș sfânt: Paraclisul Bunavestire al Ambasadei Republicii Elene la București. Dincolo de coloanele de templu antic ce străjuiesc pridvorul, am avut surpriza de a păși într-o biserică ortodoxă ce se aseamănă întru totul cu ale noastre, în care au răsunat acordurile colindelor tradiționale adunate de pe tot cuprinsul Greciei continentale și insulare, alături de câteva cântece românești. Surpriza cea mare a fost dată de veselia și vivacitatea liniei melodice a acestor colinde, profund diferite de sonoritățile grave, melancolice, pe care le transmit cântările noastre.
     Și pentru că în zi de sărbătoare nu pot lipsi bucatele tradiționale, Centrul Ceh a pus la cale un atelier susținut de Alena Klimešová, profesoară de limba cehă, în decursul căruia participanții au făcut biscuiții tradiționali cu vanilie – Vanilkové rohlíčky – și au aflat mai multe detalii despre cum se sărbătorește Crăciunul în Cehia. Iar Polonia vecină a fost, pe durata unei nopți lungi de iarnă, subiectul evenimentului organizat de Asociația studenților din Facultatea de limbi și literaturi străine, cu susținerea Institutului polonez, în cadrul proiectului lor periodic ce poartă numele de „Nopți culturale”, ocazie cu care s-a vorbit și de tradițiile culinare de sezon, dincolo de momentele de muzică, film, literatură și teatru.
     Finalul acestui periplu cultural ne va duce tocmai în îndepărtatul Mexic, acolo unde există tradiția ca în fiecare an să se reconstituie călătoria Fecioarei Maria și a lui Iosif, în căutare de adăpost în Betleem. Ambasada Mexicului a organizat pentru noi „Las posadas navideñas”, între 16 și 24 decembrie, în mereu primitorul sediu al Institutului cultural român. După ce ne-a introdus în semnificațiile acestui obicei, ambasadorul Arturo Trejo a invitat publicul să intre într-unul din cele două grupuri, cel al pelerinilor care cer sălaș, și cel al gazdelor care inițial refuză să primească oaspeți, dar apoi își deschid larg porțile casei pentru Fiul Domnului. Având în mână lumânări aprinse, s-a pornit un dialog cântat, o melodie similară unui colind. După ce pelerinii sunt primiți la adăpost, tradiția spune că trebuie spartă „la piñata”, un fel de minge din carton umplută cu dulciuri și fructe uscate, care are pe exterior șapte colțuri, simbol al celor șapte păcate capitale din religia catolică. Cel care o lovește cu bastonul, trebuie să fie legat la ochi, ca semn al credinței profunde, oarbe, însă momentul face de fapt deliciul copiilor, bucuroși apoi să ia cât mai mult din dulcea pradă. Obiceiul se încheie, așa cum se întâmplă și la noi, cu gazdele care îi poftesc pe toți să se încălzească servind o băutură caldă, și să prindă puteri cu o gustare tradițională, pentru ca anul care începe să fie plin și îmbelșugat, și petrecut cu voie bună.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe