Newsflash
Cultură

Ecou al iubirii cântătoare

de Paula ROMANESCU - ian. 23 2014
Ecou al iubirii cântătoare
   De câte feluri o fi iubirea cea mereu unică? De atâtea feluri câţi oameni sunt sub cer. Dar iubirile? Asta-i altă poveste. Pictoriţa Ramona Pintea, româncă trăitoare în Anglia, a expus „acasă“, luna trecută, la Palatul Cesianu Racoviţă din Capitală, o suită de lucrări înscrise sub însemnul Mirobolantelor iubiri, suită care face parte dintr-o mai vastă colecţie – Simply love – aflată la Art Fusion Gallery din Miami (SUA). Lucrările sale sunt un imn închinat iubirii aceleia despre care spunea poetul – doctor fără arginţi – Vasile Voiculescu că nu-i alta decât „sămânţa eternităţii-n carne“. Îmbrăţişarea, sărutul, extazul ca uitare de sine, diafanul petalelor de floare, transparenţa, străvezimea boabelor de rouă – semn al neîntinării luminii pe pământ, amestecul – culoare, parfum, linişte –, totul răsfrânt în arcuirea blândă a unui obraz cu însemnele primăverii, în căutarea unui altul cu care să întregească o promisiune de fruct din raiul înfloririlor, iată cum s-ar descifra arta tinerei creatoare de frumos Ramona Pintea, acum, când se împlinesc 20 de ani de la prima sa personală de la Colegiul Tottenham din Londra şi după ce, între timp, a cochetat cu moda, creaţiile sale apărând în diverse reviste de gen din Marea Britanie.
   Din 2013 ea s-a întors cu arme şi bagaje în tranşeele de culoare, ca o horă–ciuleandră a anotimpurilor, ca o beţie a nuanţelor din care se ivesc imagini la răscrucea dintre clasic, modern, art nouveau, acesta din urmă trimiţând la „mirobolantul“ pictor, desenator, litograf, afişist ceh Alfons Mucha, de la-nceput de secol 20, a cărui linie sinuoasă, intens decorativă, recreează frumuseţea chipului omenesc raportat/reflectat la generoase inflorescenţe – aureole cât să tot fugi din rai pe geam…
   Migală, dezinvoltură, excelent simţ al culorii, stăpânirea liniei, iată ce caracterizează arta prin care pictoriţa Ramona Pintea exaltă „mirobolantele iubiri“ explodânde într-un mugur de floare sărutat de lumină, într-un sărut ca erou al iubirii cântătoare într-un suflet de om, în două suflete pereche.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe