Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

ECOGRAFIE TRANSCRANIANĂ, GAMMA KNIFE ŞI AMILOIDOZĂ

Viața Medicală
Dr. A. M. vineri, 16 iulie 2010

   Chiar dacă apărut cu o oarecare întârziere, numărul 4/2009 al revistei Societăţii de Neurologie din România, ROMANIAN JOURNAL OF NEUROLOGY, propune o serie de articole interesante: • Ecografia transcraniană în boala Parkinson şi alte tulburări de mişcare (dr. Nicoleta Tohănean, prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă). Ecografia transcraniană, tot mai larg utilizată pentru vizualizarea trunchiului cerebral, poate evidenţia ecogenitate crescută a substanţei negre la aproximativ 90% din pacienţii cu boală Parkinson, altfel extrem de rar întâlnită la pacienţi cu sindroame parkinsoniene atipice sau simptomatice, ceea ce conferă o valoare deosebită acestei investigaţii imagistice, pentru diagnosticul diferenţial. (...)

Mai mult, prezenţa modificărilor ecografice la pacienţi aparent sănătoşi poate constitui un semn precoce de boală, în stadiul presimptomatic, permiţând astfel identificarea pacienţilor cu risc de a dezvolta boala Parkinson • Managementul leziunilor cerebrale grave (dr. Eva Gheorghiţă, dr. Cristina Bucur, dr. Luminiţa Neagoe, dr. Jean Ciurea, dr. Jemna Constantin). Leziunile cerebrale grave (SBI) constituie principala cauză de deces la tineri, iar ameliorarea prognosticului depinde de standardizarea principiilor de management al SBI. Tratamentul trebuie pus în legătură directă cu fiziopatologia cerebrală. După impact, anumite structuri şi mecanisme cerebrale sunt alterate şi devin responsabile de apariţia unor leziuni secundare: metabolismul cerebral, fluxul sanguin cerebral, bariera hemato-encefalică. Prin urmare, monitorizarea atentă şi corectarea mecanismelor deficitare pot preveni agravarea secundară a leziunii iniţiale. Se urmăresc stabilitatea hemodinamică, oxigenarea corectă etc. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.