Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Echitate & telemedicină

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 14 noiembrie 2012
   Sunt unii pacienţi mai egali decât alţii? Acesta este titlul unui articol din British Medical Journal, ediţia în limba română, septembrie 2012. În prezent, în Marea Britanie, finanţarea structurilor din cadrul reţelei de asistenţă medicală primară se face prin aplicarea unei formule complexe de calcul, ce are în vedere vârsta, factorii socioeconomici, nevoile de sănătate şi costul local al furnizorilor de servicii medicale. În general, factorii socioeconomici sunt mai importanţi decât cei legaţi de vârstă. O populaţie tânără are un scor bun în ceea ce priveşte „nevoile suplimentare“, încât i se alocă mai mulţi bani (chiar  cu 40%) decât unei populaţii îmbătrânite.
Un alt articol abordează pneu­monia asociată ventilaţiei mecanice. Aceasta este cea mai frecventă infecţie din secţiile de terapie in­tensivă, asociată cu mortalitate, mor­biditate şi costuri crescute, precum şi cu durată prelungită a spitalizării. Suspiciunea clinică crescută de pneumonie, la un pacient ventilat mecanic, trebuie să atragă după sine administrarea imediată a unui antibiotic corespunzător, cu spectru larg. Ce trebuie să ştim despre tera­pia perioperatorie cu fluide? Poate avea efecte benefice considerabile asupra evoluţiei intervenţiei chirur­gicale. În acelaşi timp, utilizarea ei necorespunzătoare poate aduce prejudicii pacientului, dar schemele de administrare variază pe scară largă.
   Altă întrebare, de această dată în numărul din octombrie al BMJ: undă verde pentru telemedicină? Posibilitatea ca telemedicina să contribuie la reducerea costurilor sistemului naţional de asigurări de sănătate (cel britanic, desigur!), în principal prin scăderea numărului de internări şi de paturi, rămâne sub semnul întrebării. Adăugarea telemedicinii în sistem ar putea avea consecinţe neprevăzute, prin influenţa unor factori ampli, dincolo de considerentele medicale şi epidemiologice, în legătură cu structura organizaţională şi cu modul de finanţare al sistemului.
   Asistenţa preconcepţională urmăreşte să recunoască şi să amelioreze riscurile pentru sănătatea femeii şi pentru evoluţia sarcinii – legate de stilul de viaţă, de aspectele medicale şi sociale, cu scopul de reducere a mortalităţii materne şi perinatale; când nu e posibilă modificarea respectivelor riscuri, ea îşi propune să asigure informarea femeilor cu privire la potenţialele pericole, aşa încât să poată lua în cunoştinţă de cauză o decizie legată de sarcină. Consilierea genetică trebuie oferită tuturor cuplurilor care au un copil afectat de boală genetică sau care prezintă un istoric familial relevant.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.