Newsflash
Cultură

E timpul să trăieşti liber!

de Ilinca BELCIU - iul. 31 2013
E timpul să trăieşti liber!

Pinochet fără uniformă înseamnă o guvernare fără armată. Cu alte cuvinte, progresul.

 

   Marshall McLuhan numea publicitatea cea mai înaltă formă de artă a secolului 20. În filmul NU al lui Pablo Larraín, care analizează punctual momentul istoric dificil prin care trecea Chile în 1988, campania electorală şi felul în care oamenii au fost mobilizaţi să-şi aleagă viitorul, publicitatea nu înseamnă doar artă, ci şi un stil de viaţă pe care chilienii au fost nevoiţi să îl înveţe. Momentul căderii regimului dictatorial al lui Pinochet este unul decisiv pentru istoria modernă a statului Chile, asemănător cu cel al căderii zidului Berlinului. Un referendum în urma căruia fie Pinochet primea acordul unui nou mandat de opt ani, fie poporul devenea liber. DA sau NU. Se confruntau principii de viaţă, ideologii, trecutul şi viitorul îşi dădeau măsura. Iar campaniile de promovare aveau la dispoziţie 15 minute de emisie: dar cum poţi măsura şi doza informaţia în 15 minute când tabăra DA-ului avea la dispoziţie tot un sfert de oră, plus restul timpului de emisie?! Nimeni nu credea că schimbarea e posibilă, dar cu toate acestea aveau obligaţia morală să lupte pentru viitorul lor.
   Personajul principal, René Saavedra (Gael García Bernal) este un tânăr publicitar proaspăt întors dintr-un exil în Mexic. Cu toate că s-a întors într-o ţară otrăvită de veninul lui Pinochet, René se foloseşte de cele mai intuitive elemente pentru a crea o campanie pozitivă. Este personajul senin şi luminos într-o mare de oameni care trebuie să lupte pentru NU, cu toate că nu sunt convinşi în totalitate de reuşită.
   Provocarea a fost considerabilă atunci când a venit vorba de realizarea artistică a filmului: nu e deloc simplu să integrezi peste 30 de minute de arhivă. Era nevoie aşadar de un artificiu artistic: nu ar fi fost aceeaşi senzaţie dacă filmarea ar fi fost HD. Drept urmare, Larraín a căutat camere Sony U-Matic din anii ’80 pentru a avea unitate vizuală încă din filmare, nicidecum din postprocesare video. Una dintre cele mai riscante şi nebuneşti decizii de producţie, dar atmosfera este incredibilă: aceeaşi emoţie, aceeaşi atmosferă, acelaşi ton cu reclamele perioadei respective. Apoi, libertatea de mişcare a camerelor în stil documentarist a dat tonul şi coerenţa filmului. În timpul montajului, Larraín îşi aminteşte cum ajunsese să confunde materialul: e arhivă sau filmarea noastră? Într-adevăr, o reuşită fantastică din punct de vedere regizoral şi artistic.
   Filmul lui Larraín are umor, momente emoţionante, îmbină perfect arhiva cu ficţionalizarea trecutului. René este elementul pozitiv în jurul căruia se coagulează întreaga campanie: este un vizionar, un nebun frumos care crede cu tărie că viitorul se construieşte prin imagini pozitive, că trecutul Lupta pentru libertatepoate fi uitat şi lăsat în urmă, că poţi merge înainte indiferent de greutăţi. Dar în ciuda acestui pozitivism cu care este împachetată campania, filmul scoate la iveală momente dureroase, renunţări, vremuri grele, oameni urâţi. Apatia pe care o afişează René e mai degrabă dezamăgirea faţă de toate lucrurile care se întâmplă în jurul lui. Este un tată extrem de tânăr, divorţat deja, ştie cum merge piaţa publicităţii, o simte destul de bine. Tocmai de aceea reuşeşte să convingă prin mesajele sale. În societatea de consum, totul e de vânzare: democraţia, libertatea, individul. Nu mai există limite, graniţe, ci doar libertatea de a alege. A sosit momentul ca Chile să se gândească la propriul viitor.
   „Trăim într-o societate tip supermarket: trebuie să plăteşti scump dacă vrei să ai confort (…) Pentru că «Nu» a câştigat, dar am păstrat sistemul «Da», şi plătim scump pentru asta“, spunea regizorul. NU a fost recompensat cu o serie de premii: mai întâi în 2012, la Cannes, unde a şi avut premiera, dar şi la São Paulo şi Salonic. Dincolo de toate acestea, nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film străin reprezintă de departe o performanţă pentru Larraín.
   Gael García Bernal revine în forţă pe ecrane, iar personajul din NU ne aminteşte cum funcţionează de fapt politicul, socialul, cum mentalităţile sunt greu de schimbat, cum manipularea este arma firească a oricărui regim. Şi cum noi, invariabil, suntem pioni pe o imensă tablă de şah.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe