Newsflash
Cultură

E momentul să ne ocupăm de sănătate

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 26 2013
E momentul să ne ocupăm de sănătate
   British Medical Journal – ediţia în limba română este, şi prin numărul din februarie 2013, nu numai o publicaţie consistentă, ci şi un model de expunere a unor valoroase experienţe, observaţii şi opinii de maximă actualitate. Nu doar editorialele, analizele şi studiile aprofundate se află în atenţia editorilor, ci şi unele anunţuri şi ştiri, „amănunte“ aparent. Chiar şi în acestea din urmă, răspunderea şi transparenţa totală răzbat din atenţionări ca: „Oficialii SUA avertizează 39 de ţări cu privire la expunerea la hantavirus a turiştilor care au vizitat parcul Yosemite“ sau „Operaţiunea globală declanşată împotriva medicamentelor contrafăcute închide 18.000 de farmacii de pe internet“. Mai aflăm noutăţi şi despre iniţiative meritorii, exemple demne de urmat. De pildă, femeilor însărcinate din Marea Britanie le este oferit vaccinul împotriva tusei convulsive pentru a proteja nou-născuţii, în contextul creşterii numărului de cazuri şi a mortalităţii. O idee bună pentru toţi cei care ţin la bunul lor renume, se degajă şi din „Supravegherea post-comercializare a dispozitivelor medicale: noua strategie americană“.
„Coloana vertebrală“ a publicaţiei – materialele cu greutate – au în vedere beneficiari ai serviciilor de sănătate de toate vârstele şi, deopotrivă, nevoile de documentare ale personalului medical. Unul dintre editoriale este dedicat obezităţii la copii şi adolescenţi. Cercetarea vine în ajutor cu o analiză sistematică privind riscul de boală cardiovasculară la copiii sănătoşi şi asocierea lui cu indicele de masă corporală. Copiii rămân în atenţie cu un răspuns competent la întrebarea „Ce factori influenţează prognosticul la copiii cu tuse acută şi infecţii respiratorii în unităţile de medicină primară?“.
Un alt important editorial este dedicat vârstei a treia, cu „Promovarea sănătăţii şi ameliorarea supravieţuirii la vârste foarte avansate“. Iar cercetarea îi vine în ajutor şi de astă dată, cu „Stilul de viaţă, factorii sociali şi supravieţuirea după vârsta de 75 de ani: studiu populaţional“.
O descoperire recentă: factorul reumatoid este mai răspândit decât se credea şi ameninţă sănătatea pământenilor pe termen lung. O demonstrează studiul intitulat: „Factorul reumatoid crescut şi riscul de artrită reumatoidă pe termen lung: un studiu prospectiv, de cohortă“. Fenomenului îi este consacrat şi unul dintre editoriale: „Prevalenţa factorului reumatoid pozitiv la nivelul întregii populaţii“.
Întrajutorarea medicală este prezentă în analize ca „Adaptarea ghidurilor de recomandări clinice la conceptul de multimorbiditate“. În legătură cu ghidurile, se publică, concomitent, opinii şi recenzii, într-un material convingător intitulat „Ghidurile clinice trebuie să reflecte totalitatea cunoştinţelor, nu doar pe cele furnizate de studiile clinice“.
   Nu sunt neglijate nici aşa-zise „amănunte“, cu efecte mari, uneori, în viaţa şi în starea de bine a oamenilor. Lor le este consacrată rubrica „Minerva“, care vorbeşte, de astă dată, despre stimularea olfactivă cu ulei de levănţică, ce poate reduce căderile şi starea de agitaţie în cazul rezidenţilor din căminele de bătrâni. Cineva observă că muzica de operă zugrăveşte adesea simptomele unor boli (nu doar prezenţa tuberculozei), iar altcineva constată că infecţia urinară cu Escherichia coli provine de la carne şi de la animale. (Este ea o zoonoză? Aceasta ar fi presupunerea.)
   Un loc aparte ar trebui să-l ocupe în revistă „Noua şi ambiţioasa strategie de sănătate a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii“. Editorialul este, însă, trecut printre altele: începe în partea de jos a paginii 4 şi se termină pe pagina următoare. Un profesor de politici sanitare din Marea Britanie, David J. Hunter, susţine argumentat proiectul. E momentul să ne ocupăm acum de sănătate, se întreabă acesta, când avem de soluţionat atâtea alte probleme? Tot el răspunde: în mod categoric, da. Pentru că starea de sănătate influenţează puternic starea economico-socială a populaţiei. Proiectul are în vedere, pe de o parte, îmbunătăţirea sănătăţii în ţările membre OMS, cu ştergerea inegalităţilor dintre ţări şi chiar în interiorul aceloraşi state, iar, pe de altă parte, preconizează extinderea interesului şi a preocupărilor pentru sănătate şi în afara instituţiilor medicale, la scara întregii societăţi. Nu în ultimul rând, miniştrii sănătăţii, guvernele în întregul lor trebuie ajutate/stimulate/somate de populaţie să ia decizii benefice şi să nu piardă timp. Autorul articolului ajunge însă rapid la concluzia pe care o subliniază energic: „Reuşita proiectului Health 2020 este condiţionată de stimularea voinţei politice“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe