Newsflash
Cultură

După lege

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 2 2009
După lege

Un serial poliţist făcut parcă anume ca să-i educe pe necunoscători. În ale justiţiei şi în ale criminalilor. Poliţiştii, avocaţii, procurorii, judecătorii sunt şi ei oameni. Care învaţă din greşeli. Greşeli omeneşti care pot fi mortale. (...)

Nu suntem feriţi de ele nici noi, ceilalţi. Deci şi noi, ceilalţi, putem învăţa din greşelile lor. Aceasta pare a fi „ideea supremă“ a realizatorilor. (Apropo, „ideea supremă“ a domnului Spelling în primul său scenariu de film se zice că ar fi fost „fete cu tricouri ude“, iar scenariul a fost aprobat pe loc. Asta ca să nu exagerăm cu „ideea supremă“.) Victima e o adolescentă firavă, Jane, care lucra pentru un dealer amabil transportând droguri în prezervative pe care le înghiţea. S-a întâmplat ca un prezervativ să se rupă în timpul tranzitului digestiv şi victima să primească, astfel, o supradoză. Panicat, dealerul, în loc s-o salveze, bagă cuţitul în burta ei, ca să recupereze celelalte prezervative. Bridget, o altă adolescentă plăpândă, e martoră la scenă, dar refuză cu îndârjire să declare la tribunal cine e criminalul, pentru că ştie că el o va ucide.
   O avocată începătoare lasă drogurile (dovezile) pe o masă în tribunal crezând că nu le ia nimeni. Pune întrebări stângace primului martor la primul ei proces. „L-ai urmărit după aceea?“ întreabă ea. Procurorul o corectează, ca s-o familiarizeze cu superioritatea întrebărilor deschise: „Ce s-a întâmplat după aceea?“
   Un alt începător e Nick Potter. Un arestat coleric îl scuipă când el doar asistă la interogatoriu. Nu i se dau mai mult de trei luni de rămânere în meserie.
   Procurorul Mike Randolph nu e un începător, „îi tratează pe oameni ca pe nişte oameni“ şi e un tip „al naibii de bun“, dar e împuşcat mortal. Ulterior, Nick Potter îşi dă seama că el i-a indicat la telefon, unui pretins prieten, locul în care se va afla Randolph în seara crimei.
   Avocata începătoare câştigă procesul. Un mesager îi înmânează buchetul de flori din partea lui Mike Randolph, comandat anume pentru ea, „indiferent dacă pierde sau câştigă primul ei proces“.
   De la începătorii din serialul poliţist vorbit în limbi străine, trecem la un soi de teatru kabuki denaturat care durează ore în şir (numai ca durată aduce a kabuki) nu spune nimic, e vorbit în româneşte şi pare un simplu exerciţiu de pus întrebări. Demonstrează, însă, pe viu, voluptatea jafului armat, a nenorocirilor de orice fel, la Antena 3 şi la alte televiziuni. Subiectul îl constituie acum furtul banilor şi dezarmarea însoţitorilor, iniţial înarmaţi, ai unei maşini blindate, în pasul Gutâi, de către hoţi deghizaţi în poliţişti mascaţi, care au dispărut apoi fără urmă. Pe ecran o brunetă simpatică (până la jaf) costumată în roşu şi negru (pe sub ceva ca un sacou roşu, poartă ceva ca o bluză neagră şi, atârnaţi în urechi, cercei bătând în roşu) se agită spasmodic debitând fără încetare ipoteze după ipoteze şi întrebări după întrebări, interogându-i mai ceva ca la poliţie pe bietul corespondent local şi pe bietul prefect al judeţului Maramureş, care se văd siliţi, în penuria de informaţii, imediat după jaf, să repete non-stop puţinul pe care-l ştiu. (Exact ca pe vremuri, când, la patefon, acul parcurgea perseverent mereu acelaşi şanţ al discului, cu acelaşi vers şi aceeaşi melodie, doar că romantica de pe ecran are grijă acum să repete până la exasperare şi repetiţiile nepoetice gen „locul unde a avut loc“.)
   …Un specialist în comunicare poate exclama privind ecranul anemic, dar teribil de insistent: „O, Doamne, dar are şi redundanţa limitele ei!“.
   …Un telespectator agasat s-ar putea simţi ispitit să comită ceea ce savanţii numesc astăzi „delictul de ură“ şi să schimbe înjurând canalul.
   …Numai hoţii cu pricina pot fi cu adevărat fericiţi. Pentru că şi atunci, pe loc şi în zilele următoare ei au putut afla, prin intermediul televiziunilor reunite, ce ştiu şi ce declară, în fiecare clipă, „organele“, pe unde se află şi pe unde mai au de gând să umble, după ei, forţele poliţieneşti.
   …Nick Potter, matale n-ai nimic de zis?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe