Newsflash
Cultură

Drumul spre Emaus

de Paula ROMANESCU - iun. 9 2017
Drumul spre Emaus
     Primăria Capitalei și Creart (Centrul de Creație, Artă și Tradiție al municipiului București) au organizat o expoziție dedicată anului omagial al iconarilor și apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului. Cu această ocazie, au expus din lucrările lor artiști pictori români precum: Grigore Popescu-Muscel (despre care acad. Răzvan Theodorescu a spus că este „cel mai valoros pictor de frescă din Europa”), Maria Popescu Dragomir (pictor de biserici și membră a Uniunii Artiștilor Plastici – UAP), Valeriu Stoica (curatorul acestui proiect cultural, pictor, scriitor, ilustrator de carte), Alexandru Mateiaș (pictor iconar, conducător al Secției de Pictură la Școala de vară de la Muzeul Național al Satului), Nicolai Nestor (membru al UAP din Federația Rusă), Diana Elena Borundel (pictor, teolog, profesor al Școlii de Artă București), Adina Romanescu (cu pictură de șevalet, membră a UAP cu remarcabile prezențe în țară și străinătate), Melania Florescu (cu grafică, pictură de șevalet și artă monumentală) și alții.
     Expoziția Drumul spre Emaus de la Creart a fost un fascicul de lumină pentru dezlegarea tainei tainelor – credința. Rațiunea n-ar face decât să sugrume „vraja nepătrunsului” dar, prin lumina inimii, credința „sporește a lumii taină” – cum ar fi zis poetul Lucian Blaga. Pe lângă icoane, expoziția a oferit vizitatorilor pictură și grafică de inspirație religioasă. Impresionează mâinile împreunate ca pentru rugă din grafica Melaniei Florescu, portretele martirilor din temnițele comunismului, realizate de Adina Romanescu și Valeriu Stoica, dar și peisajele Taniei Dincă. În general, întreaga expoziție se constituie într-un imn de slavă adus luminii din noi, prin care adevărul își află tălmăcire.
     În ziua vernisajului (25 aprilie), au contribuit la întregirea mesajului cultural, prin muzică și poezie, Cleopatra David – doctor în muzicologie – și Ioana Marin – interpretă de muzică tradițională, dar și poetele Daniela Șontică și Florentina-Loredana Dalian. Expoziția a fost deschisă până la data de 7 mai, dar adevărata ei deschidere este cea fără borne temporare, rămasă în sufletul celor care, trecând spre Emausul care ne este căutare de sine, continuă să ne arate că „împărăția cerurilor este și înlăuntrul nostru”. Acesta este mesajul pe care ni l-au lăsat mărturie martirii români aruncați, uitați și torturați în temnițele comuniste, ai căror ideologi torționari pretindeau că „lumina vine de la Răsăritul Luminii cu biciul stalinist cu șfichiuiri de ger de Siberii ale urii”.
     Drumul spre Emaus începe cu fiecare dintre noi, cei chemați să vedem cu sufletul, spre a nu sugruma vraja nepătrunsului ci, dimpotrivă, spre a spori a lumii taină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe