Există poveşti extraordinare despre eroi care au reuşit să învingă cele mai dificile obstacole întâlnite. Există şi filme despre aceşti oameni, dar nu toate sunt suficient de puternice şi percutante astfel încât să te impresioneze până la lacrimi. Drumul de întoarcere al lui Peter Weir povesteşte călătoria de peste 6.500 km făcută de şase prizonieri din lagărul siberian, spre Mongolia, iar apoi prin deşertul Gobi, până în India. (...) "> Drumul de întoarcere - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Drumul de întoarcere

de Ilinca BELCIU - iun. 24 2011
Drumul de întoarcere

   Există poveşti extraordinare despre eroi care au reuşit să învingă cele mai dificile obstacole întâlnite. Există şi filme despre aceşti oameni, dar nu toate sunt suficient de puternice şi percutante astfel încât să te impresioneze până la lacrimi. Drumul de întoarcere al lui Peter Weir povesteşte călătoria de peste 6.500 km făcută de şase prizonieri din lagărul siberian, spre Mongolia, iar apoi prin deşertul Gobi, până în India. (...)

   Există poveşti extraordinare despre eroi care au reuşit să învingă cele mai dificile obstacole întâlnite. Există şi filme despre aceşti oameni, dar nu toate sunt suficient de puternice şi percutante astfel încât să te impresioneze până la lacrimi. Drumul de întoarcere al lui Peter Weir povesteşte călătoria de peste 6.500 km făcută de şase prizonieri din lagărul siberian, spre Mongolia, iar apoi prin deşertul Gobi, până în India. Un film care se concentrează pe lupta pentru supravieţuire, mereu la limită, într-o permanentă încercare de a evita plaga comunismului ce pare să îi urmărească pe evadaţi. Filmul porneşte de la povestea lui
Slawomir RawiczLungul drum, o carte ce a stârnit o mulţime de discuţii: el însuşi locotenent în armata poloneză, Rawicz scrie o carte fantomatică despre o posibilă evadare din lagărul siberian alături de alţi şase fugitivi. Documentele oficiale au demonstrat însă eliberarea lui Rawicz în urma amnistiei din 1942. Aşadar, cartea scrisă nu este altceva decât o curajoasă ficţiune. Dar Peter Weir se străduieşte să facă un film care să îţi menţină atenţia trează: cu actori excelenţi, dar mai ales cu peisaje fascinante. Cu toate acestea, chiar dacă îi văd pe Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean jucând alături de Colin Farrell, tot nu pot uita Portretul luptătorului la tinereţe al lui Constantin Popescu Jr., selecţionat anul trecut la Forum Berlinale. Nu pot uita povestea lui Ion Ogoranu şi a camarazilor săi, a rezistenţei partizane din Munţii Făgăraş. Şi cu atât mai mult îl iubesc pe acesta din urmă pentru imaginea uluitoare semnată de Liviu Mărghidan, dar şi pentru recuperarea unei părţi din istoria noastră, o istorie abandonată, neglijată, uitată. Astfel se face că dacă ar fi să compar The Way Back şi Portretul..., aş alege cu ochii închişi scenariul pornind de la cutremurătoarea realitate. Povestea lui Ion Ogoranu şi a camarazilor săi scoate la iveală lupta de rezistenţă împotriva comunismului, o luptă purtată cu arma în mână din dorinţa de a nu cădea pradă, de a nu fi înfrânţi, de a lupta pentru libertatea generaţiilor viitoare. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe