Newsflash
Cultură

Dreptul la alternativă

Dreptul la alternativă
     Publicațiile în domeniul managementul sănătății sunt oportunități valoroase de documentare. Medicina înseamnă diagnostic, tratament, dar și management, administrație, comunicare, imagine publică etc.
     Autorii cărții Managementul în sistemul de sănătate privat și-au propus prezentarea unor elemente de management aplicat în sănătate în acord cu principii moderne de practică medicală. De data aceasta, echipa de autori – Alexandru Vlad Ciurea, Horia Pleș, Eugen Avram – nu a vizat a efectua o analiză a deficiențelor sistemului de sănătate și a remediilor la aceste deficiențe. În această carte nu vom citi ce nu trebuie făcut, vom citi ce se face sau ce se poate face în activitatea de management al unităților de sănătate, având ca model practicile din sistemul privat. Lucrarea este o sinteză de eseuri încărcate de realismul și experiența clinică a autorilor, nu o compilație de idei preluate din diverse tratate.
     Cartea este structurată în trei părți, cuprinzând dezbateri care vizează aspecte și fenomene existente la nivelul sistemului de sănătate, analize specifice la nivelul unităților de sănătate private (partea I), abordarea interrelației medic–pacient/medic–client în serviciile private de sănătate (partea a II-a), managementul conducerii în substructurile unităților – clinici, secții, cabinete (partea a III-a).
     Din analiza evoluțiilor ultimilor ani, reiese elocvent că furnizorii de servicii de sănătate în sistem privat au reușit să prezinte pieței un model promițător de bune practici, model care poate fi adoptat și în multe unități de stat. Dacă în materie de practică medicală, serviciile private de sănătate împrumută sau învață de la cele de stat, prin recrutarea de mari specialiști, în materie de management, situația s-ar putea să fie în sens invers, pentru că unitățile de stat învață de la cele private.
     Se poate vorbi de o rețea privată de sănătate, pe care, în acord cu autorii acestui volum, o putem recunoaște ca adevărat sistem – sistemul privat de sănătate din România. O realitate fericită a zilelor noastre, care solicită pentru medici același efort și dedicație. Serviciile private de sănătate constituie o alternativă binevenită a celor de stat. Organizarea lor presupune o conducere performantă, adoptarea unor principii de management valide, renunțarea la mentalități și practici învechite, recunoașterea valorii medicului, a valorii serviciilor de sănătate în societate și mai ales recunoașterea drepturilor pacientului și îndeplinirea nevoilor lui la cote maxime.
     Ne bucurăm că în România au apărut unități private care s-au impus pe piață. Inițiativa privată a fost susținută de stat prin decontarea unor servicii de la unitățile private, însă, la un moment dat a apărut riscul ca acest mecanism să fie sistat. Este de dorit ca societatea să sprijine inițiativa privată în domeniul sănătății, pentru că ea este o variantă absolută, necesară pentru populația autohtonă. Populația are dreptul la această alternativă, are dreptul la condiții de tratament, la o comunicare medicală consistentă, la tratarea cu demnitate și la soluționarea cât se poate de avansată a problemei de sănătate.
     Clinicile private au calitatea deosebită de a oferi confort pacienților și, în plus, au o calitate incontestabilă în a aprecia serviciile medicilor reputați, având o politică de recrutare orientată către colaborarea sau angajarea celor mai importante personalități medicale. În plus, ele recunosc corect valoarea personalităților profesionale, ceea ce în unele clinici de stat se uită uneori.
    Nu trebuie să rămânem cu impresia că managementul în medicina de stat este foarte mult în urmă, însă are câțiva pași de recuperat în anumite privințe. Avem în țară clinici de stat foarte bune, foarte competitive. În Europa există unități de stat celebre, precum AKH din Viena sau Grosshadern din München, care au un management exemplar. Și la noi în țară s-au remarcat centrele de stat. De exemplu, au cunoscut modernizări deosebite Spitalul „Sfântul Luca“ din București, Spitalul „Nicolae Oblu“ din Iași, Spitalul din Moinești și altele. La Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală s-a înființat în anul 2005 Centrul de Excelență în Neurochirurgie (la inițiativa și sub conducerea prof. dr. A. V. Ciurea, director al spitalului în acea perioadă). În aria privată există centre devenite repere internaționale, de exemplu, INI Center Hannover, clinicile est-europene Acibadem și Anadolu, care au deschis unități și în România. Notăm, de asemenea, serviciile SMURD care au devenit o entitate cunoscută fiecărui român.
     Autorii consideră că viitorul medicinii, într-o societate liberă, este al rețelei private, fără a minimiza capacitățile medicinii de stat. Spitalul privat este o alternativă pentru segmente de populație care doresc un anumit standard al serviciilor medicale. Să nu uităm că asigurările de sănătate sunt din ce în ce mai ridicate, și tocmai apariția spitalelor private în România rezolvă aceste solicitări existente peste tot în piața de capital.
     Autorii volumului au publicat mai multe cărți cu tematica de management în sistemul și organizațiile sanitare, oferind analize și sugestii pentru gestiunea mai bună a activității manageriale. Conchidem că avem în față probabil cea mai redutabilă echipă de clinicieni – majoritatea cu experiență de conducere/management – cu competențe și contribuții dovedite în managementul unităților de sănătate.
     Felicităm autorii pentru eforul depus și pentru noua inițiativă pe care o au în această lucrare. Sperăm ca ideile propuse să fie apreciate la justa lor valoare. Această carte, dar și celelalte, ar trebui să fie lecturate nu doar de medicii care au o îndelungată carieră medicală, ci mai ales de cei care se formează și urmează să conducă destinele serviciilor de sănătate în această țară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe