Newsflash
Cultură

Dovada perseverenţei

de Ilinca BELCIU - mar. 21 2012
Dovada perseverenţei

Glenn Close în rolul unei femei care trăieşte timp de 30 ani în hainele unui bărbat.

 

   O poveste din Dublinul secolului al XIX-lea, despre o femeie care trăieşte tăcut sub haine bărbăteşti, pentru a avea o poziţie socială şi a evita discriminarea. Povestea scrisă de George Moore i-a atras atenţia lui Glenn Close încă din 1982, când a jucat piesa pe Broadway – pentru care a şi câştigat un premiu Obie. A impresionat-o într-atât încât nu a abandonat strângerea fondurilor şi intrarea în producţie, care au durat mai bine de 15 ani. Da, uneori nici pentru cele mai cunoscute şi marcante nume din industrie nu este uşor să înainteze cu anumite proiecte. Dar perseveranţa a fost calitatea principală, nu doar a actriţei şi scenaristei, cât mai ales a personajului atât de tragic pentru care Close a făcut o pasiune de la bun început. Pentru a supravieţui într-o lume a bărbaţilor, s-a dat drept bărbat, şi-a negat identitatea sexuală fără a suferi (sau mai degrabă fără a arăta) foarte mult pe această temă. Singurul lucru de care se teme este să fie descoperită, secretul să-i fie devoalat. Visează la o mică afacere pe care să o organizeze pas cu pas, la o femeie care să-i fie prietenă şi ajutor de nădejde. Drept urmare, strânge bani şi speră să îşi vadă visul cu ochii. Numai că drumul spre visul împlinit este presărat uneori cu nenumărate piedici.

   Regizat de Rodrigo García, fiul lui Gabriel García Márquez, Albert Nobbs impresionează prin forţa şi determinarea lui Glenn Close, complet schimbată pentru rolul principal. Are energie, originalitate, umor, inteligenţă, credibilitate. Şi mai are ceva: o decenţă aparte în maniera apropierii de personaj. Cu oarecare sfială în gesturi, dar de un profesionalism rar întâlnit, Albert ascunde de fapt o tristeţe surdă. Prea puţine amintiri personale pot fi găsite în camera sa: o fotografie, pe spatele căreia scrie „mama“, este singurul lucru pe care Albert îl lasă la vedere. Altfel, preferă tăcerea şi misterul în jurul său.

   Doar apariţia surprinzătoare şi complet neaşteptată a lui Hubert, un pictor pe care trebuie să îl găzduiască în camera sa timp de o noapte, reuşeşte să mişte ceva în Albert. Poate pentru că şi „el“, la rândul său, se ascunde de lume sub haine bărbăteşti. Poate părea straniu cum cele două personaje se descoperă dintr-o dată, poate fi o neverosimilă coincidenţă, şi totuşi personajul interpretat de Janet McTeer reuşeşte să îl dezmeticească puţin pe Nobbs, să îi deschidă mintea, dar mai ales să îl ambiţioneze: o astfel de viaţă poate fi plăcută, nu doar încărcată de spaimă şi mister. Aşa se face că Albert încearcă să salveze o tânără servitoare – interpretată de Mia Wasikowska – din braţele unui şmecher flăcău care o amăgeşte cu plecarea în America.

   Film cu buget modest, Albert Nobbs are aerul epocii victoriene. E una dintre producţiile care merită atenţie nu doar pentru subiectul atipic, cât pentru interpretarea de excepţie. Fără a se insista pe prim-planuri, dar mergând pe ideea cadrelor largi şi generoase care permit explorarea unei perioade istorice, filmul lui García se concentrează pe discriminare, pe dorinţa de a demonstra celor din jur cum meritele unui om nu trebuie judecate în funcţie de vârstă ori sex. Glenn Close aduce o tristeţe aparte şi are ceva din patosul personajelor lui Chaplin, creează emoţie şi te ajută să empatizezi. Mai ales şi pentru faptul că actriţa are o răceală specifică pe chip, care dă extrem de bine pe ecran într-un rol masculinizat.

      Interpretarea nu a avut foarte multe şanse la Oscarul pentru interpretare feminină, juriul Academiei Americane de Film preferând-o pe Meryl Streep în The Iron Lady, unde joacă rolul fostului premier britanic Margaret Thatcher. Adevărat, Glenn Close nu are niciun Oscar, dar, uneori, nu statuetele aurite contribuie la succesul şi mai ales la talentul unui actor. Trei nominalizări la Oscar (cea mai bună actriţă într-un rol principal, respectiv secundar, şi cel mai bun machiaj) înseamnă deja o recunoaştere. Restul – prea puţin contează.    Filmul are emoţie şi suficient dramatism încât să atragă oamenii în sala de cinematograf. Iar transformarea totală a lui Close sub masca masculinităţii nu poate fi trecută uşor cu vederea!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe