Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Două soliste

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 15 ianuarie 2016
     La Cercul Militar Național – Sala Rondă, la sfârșitul anului trecut, și-a dat întâlnire anotimpul cu publicul iubitor de artă. Două soliste-interprete ale orchestrei din Cenaclul de Arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu“ – Amalia Cătescu și Ana Maria-Runcan  au dat un răspuns pașnic de armonii de culoare și cântec mut rumorii care răzbătea din marea sală de conferințe.
     În rotundul spațiului expoziției de pictură „A venit toamna“ domnea, în seara vernisajului, o atmosferă de tihnă în care nu m-aș fi mirat deloc să aud înălțându-se sunet stins de dulce corn. Sunetul ar fi venit dintre copacii drepți cu frunza rară, zăriți parcă, în chiar clipa marii treceri, de cele două pictorițe care i-au prezentat în straie de solemnă paradă.
     Amalia Cătescu are o vastă capacitate de abordare a unor variate stiluri plastice, lucrările sale convingând că nevoia căutării îi este poruncă și sens găsirii unui răspuns. Cu un simț al culorii desăvârșit, pictorița realizează lucrări încadrabile în ramura grafică a artelor plastice, prin acuratețea liniilor desenului și prin armonia tonurilor care compun și recompun verdele frunzișului, albastrul cerului, roșul și galbenul. Creațiile pictoriței cuprind tot ce se poate obține din amestecul culorilor tricolorului românesc pentru a da chip florilor, pădurii, pământului cu fructe și verdețuri – minuni fără de care omul n-ar ști ce-i bogăția frumuseții.
     Ana-Maria Runcan întregește unitatea de armonie prin care expoziția celor două membre ale Cenaclului „Țuculescu“ se definește. Și în creația sa întâlnim temele cu care toamna se legitimează în pictură, în ochii iubitorilor de artă: păduri în care frunza învață cum trebuie să cadă, pajiști peste care trece grăbit doar vântul, flori, nostalgii nenumite.
     Cu siguranță, nu întâmplător, la vernisaj au fost prezente și cele două distinse reprezentante ale cenaclului: dr. Suzana Bantaș, membră fondatoare și dr. Elena Demetrescu, actuala președintă, absolventă a Academiei de Artă București, creatoare de excepție și coordonatoare tenace a activității din cadrul „orchestrei tăcute“ în care culorile se preschimbă sub ochii noștri în arpegii-armonii.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC