Newsflash
Cultură

Două soliste

de Paula ROMANESCU - ian. 15 2016
Două soliste
     La Cercul Militar Național – Sala Rondă, la sfârșitul anului trecut, și-a dat întâlnire anotimpul cu publicul iubitor de artă. Două soliste-interprete ale orchestrei din Cenaclul de Arte plastice al medicilor „Ion Țuculescu“ – Amalia Cătescu și Ana Maria-Runcan  au dat un răspuns pașnic de armonii de culoare și cântec mut rumorii care răzbătea din marea sală de conferințe.
     În rotundul spațiului expoziției de pictură „A venit toamna“ domnea, în seara vernisajului, o atmosferă de tihnă în care nu m-aș fi mirat deloc să aud înălțându-se sunet stins de dulce corn. Sunetul ar fi venit dintre copacii drepți cu frunza rară, zăriți parcă, în chiar clipa marii treceri, de cele două pictorițe care i-au prezentat în straie de solemnă paradă.
     Amalia Cătescu are o vastă capacitate de abordare a unor variate stiluri plastice, lucrările sale convingând că nevoia căutării îi este poruncă și sens găsirii unui răspuns. Cu un simț al culorii desăvârșit, pictorița realizează lucrări încadrabile în ramura grafică a artelor plastice, prin acuratețea liniilor desenului și prin armonia tonurilor care compun și recompun verdele frunzișului, albastrul cerului, roșul și galbenul. Creațiile pictoriței cuprind tot ce se poate obține din amestecul culorilor tricolorului românesc pentru a da chip florilor, pădurii, pământului cu fructe și verdețuri – minuni fără de care omul n-ar ști ce-i bogăția frumuseții.
     Ana-Maria Runcan întregește unitatea de armonie prin care expoziția celor două membre ale Cenaclului „Țuculescu“ se definește. Și în creația sa întâlnim temele cu care toamna se legitimează în pictură, în ochii iubitorilor de artă: păduri în care frunza învață cum trebuie să cadă, pajiști peste care trece grăbit doar vântul, flori, nostalgii nenumite.
     Cu siguranță, nu întâmplător, la vernisaj au fost prezente și cele două distinse reprezentante ale cenaclului: dr. Suzana Bantaș, membră fondatoare și dr. Elena Demetrescu, actuala președintă, absolventă a Academiei de Artă București, creatoare de excepție și coordonatoare tenace a activității din cadrul „orchestrei tăcute“ în care culorile se preschimbă sub ochii noștri în arpegii-armonii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe