Newsflash
Cultură

Două ipostaze ale aceluiași poet

de Paula ROMANESCU - aug. 18 2017
Două ipostaze ale aceluiași poet
     „Un singur nai, dar câte ecouri în păduri”, spunea Ion Pillat. Tot astfel, Eminescu este asemeni unui nai solitar în pădurea de ecouri în care se îngână glasurile celor ce vor repeta de-a pururi: „Ce te legeni, codrule?”, „Trecut-au anii”, ori „La steaua”, sau alt vers din cufărul bogat de zestre poetică lăsată de acesta moștenire limbii române.
     Spre a nu-i uita chipul, pictorii și sculptorii s-au întrecut în încercarea de a ni-l prezenta după cum l-au văzut ei cu ochii sufletului. Fiecare a încercat să scoată în evidență o anume trăsătură a poetului, plecând de la una din cele patru fotografii păstrate în memoria hârtiei fotografice. Doar patru fotografii stau drept borne ale trecerii pe pământ a celui care ne-a revoluționat limba, poezia, gândirea filosofică, jurnalismul, discursul politic, ideea de dragoste de țară și mândria de a aparține acestui neam. Așa se face că avem un Eminescu tânăr, un altul deja adult, cu mustăcioară, îmbrăcat elegant în alb, un al treilea în care apare cu mustața bine cumințită și privirea înaltă și ultima – chip devastat de iarna pustiirilor toate.
     Eminescu cel cu chip de luceafăr pogorât printre muritori de dragul unui „chip de lut”, tânărul luminat de o iubire în ale cărei flăcări a ars până s-a mistuit, este și cel mai frecvent reinterpretat de artiști. Pornind de la acel chip – imaginea a fost surprinsă în atelierul fotografului praghez Jan Tomàs, pe când poetul avea doar nouăsprezece ani – avem cel mai mare număr de lucrări de grafică, pictură, sculptură, realizate de autori români sau străini. A-i enumera ar însemna să ne rătăcim printre nume. Amintesc doar câteva, emblematice: Aurel David cu al său „Arborele Eminescu”, Sabin Bălașa – „Luceafărul” (Universitatea din Iași) –, sau Gheorghe Anghel – „Eminescu” (Ateneul Român din București). Pentru numărul imens de lucrări de artă reprezentându-l pe Eminescu sau inspirate din poezia sa, poetul a fost înscris în Cartea Recordurilor, biblia modernă a toate câte nu au egal pe lume.
     Doresc să amintesc și două dintre lucrările cele mai recente: Prima este realizată în marmură de Carrara, în Canada, de sculptorul român Nică Petre (1936–2008), autoexilat în anii ’80 din „cercul prea strâmt” în care o politică aberantă încerca să ne țină pe toți „strâns uniți în jurul partidului”. A doua este lucrată în bronz, creație a sculptorului Radu Adrian (n. 1945), plecat și el prin anii ’80 în „lumea nouă” și îngrozitor de liberă, dar revenit pe plaiurile noastre după frumoasa nebunie din iarna dezlănțuirilor noastre din ’89.
     Prima dintre amintitele sculpturi se află la Centrul cultural „Nică Petre” de la Câmpul românesc din Hamilton, Ontario. O replică tot în marmură a acesteia este astăzi în orașul natal al sculptorului, Brăila, la muzeul care-i poartă numele, înființat în semn de omagiu după dispariția artistului. Ea face parte dintr-un lot generos de lucrări donate României de sculptor. Portretul poetului este realizat „în cheie romantică”, invită la visare, la poezie.
     Cea de-a doua lucrare, semnată de Radu Adrian, ne prezintă un Eminescu militant, dârz, semeț. O fi gazetarul de la „Timpul”, cel temut de șleahta politicienilor corupți, sau autorul „Doinei” cea purtătoare de grai și dor românesc „de la Nistru pân’ la Tisa”. Sau poate chiar Luceafărul privind peste lume, nemuritor și rece. Lucrarea aceasta, creată de artist în anul premergător aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, a fost transpusă în bronz și va fi dezvelită la Curtea de la Argeș la 12 august.
     Și uite așa, prin creația artiștilor, poetul-luceafăr Mihai Eminescu devine paznic de far, oștean mereu de veghe la frontierele țării, în miezul cald al fiecărui ținut cu oameni cărora limba română le rămâne limba dorului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe