Newsflash
Cultură

Două evenimente cu același autor

de Candid STOICA - mar. 11 2016
Două evenimente cu același autor
     Zilele trecute, două cenacluri de dramaturgie și-au adjudecat aceeași autoare: Marilena Dumitrescu.
     Primul, Cenaclul de dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, găzduit de Institutul Cultural Român, a prezentat, în premieră, lectura piesei „Revoltă la castel“.
     Al doilea, Dragon 2 (Dramaturgi goniți), a cărui activitate se desfășoară la Clubul „Calderon“ al primăriei sectorului 2 din Capitală, a prezentat piesa „Cu cap și fără coadă“.
     Marilena Dumitrescu este un dramaturg care bate de mult la porțile succesului. Este autoarea textelor grupului comic „Vouă“, a pieselor „Mătușa Tamara“ (un atac violent la adresa fostului premier Năstase) și „Stăpânul Ciolanului“ (o satiră la adresa corupției), jucate cu mare succes de același grup, și a altor comedii. Deși unele dintre aceste piese au fost premiate de jurii competente, ele nu au fost încă reprezentate pe scena vreunui teatru stipendiat de la buget. Probabil, autoarea nu face parte din grupul numit „acvarium“ și nici nu a și-a uitat textul vreunei piese într-un taxi, ca să-l găsească „din greșeală“ directorul Teatrului Național.
     „Revoltă la castel“, o amuzantă parodie a vieții medievale, regizată de semnatarul acestor rânduri, s-a bucurat de o excelentă distribuție: Mircea N. Crețu (un conte), Doina Ghițescu (o contesă), Florentina Tănase (o servitoare), George Grigore (un servitor), Sonia Neagu (văduva unui cavaler plecat la războiul de o sută de ani), C. Duicu (un marchiz) și Violeta Berbiuc, o adevărată revelație în rolul fantomei fără cap, supărată că nu mai poate speria pe nimeni. Totul contopindu-se într-un adevărat spectacol, chiar dacă interpreții țineau textul în mână, iar spațiul de joc era chiar sala cu spectatori.
     „Cu cap și fără coadă“, o pastișă atroce a dramelor macabre, la modă acum pe mai toate canalele de televiziune, sub aceeași regie, a fost interpretată într-un registru realist de infatigabila și neobosita Doina Ghițescu (o soție a unui potentat), de subsemnatul (un potentat cu imunitate) și de C. Duicu (o fantomă).
     Amândouă lecturile, ascultate cu interes și zâmbet pe buze, au fost aplaudate frenetic la final și apreciate unanim de spectatorii benevoli care au avut curajul să-și părăsească locuințele și să se aventureze la vreme de seară spre cele două sedii, dar și de Horia Gârbea (conducătorul dramaturgilor Uniunii Scriitorilor și președintele secției de poezie), Dinu Grigorescu (autorul piesei „Ciripit de păsărele“), chiar și de Denis Dinulescu (autorul piesei „O zi din viața lui N. Ceaușescu“ și a blogului „Călimara cu cerneală“) și de Mircea M. Ionescu (directorul teatrului „Tudor Vianu“ din Giurgiu și autorul spectacolelor, ca pe vremea lui Eschil, doar cu doi interpreți).
     Câțiva spectatori, care au vrut să rămână anonimi, au tras un semnal de alarmă că piesele care se citesc în cenaclurile respective nu sunt jucate și de teatrele bucureștene sau din țară. Semnal pe care îl trag și eu de ani de zile în zadar, în „Viața medicală“, pentru că nici eu nu fac parte din „acvarium“ și nici n-am încercat să pierd vreun text într-un taxi pe care să-l găsească directorul Teatrului Național.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe