Newsflash
Cultură

Dosar de CV-uri şi dialoguri imaginare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 30 2014
Dosar de CV-uri şi dialoguri imaginare
 „Academia Română este farul călăuzitor, este piscul cel mai înalt al ştiinţei şi culturii româneşti“, stă scris la începutul „cărţii-document“ semnată de prof. dr. Ştefania Kory Calomfirescu, cu o prefaţă de conf. dr. Sanda Maria Deme, de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Arad. Volumul, apărut la Editura Napoca Nova, în 2013, şi intitulat Spre piscul ştiinţei şi culturii româneşti, „aduce un elogiu persoanelor de sex feminin care au intrat în Academia Română“.
Facem cunoştinţă cu „doamnele în viaţă“, membri ai Academiei – titulari: Maya Simionescu (biologie şi patologie celulară), Cornelia Sabina Ispas (folcloristică), Lucia-Doina Popov (biologie celulară şi moleculară); corespondenţi: Maria Luiza Flonta (neurobiologie, fiziologie), Gabriela Pană Dindelegan (lingvistică romanică), Ileana (Elena) Mălăncioiu (literatură), Anca Volumnia Sima (biofizică), Maria Zaharescu (chimia fizică a compuşilor oxidici); de onoare: Florica Dimitrescu-Niculescu (lingvistică), Valeria Guţu Romalo (linvistică), Mariana Nicolesco (artă lirică), Hélène Carrère D’Encausse (politologie, istorie), Alexandrina Cernov (filologie), Maria Manoliu-Manea (lingvistică). Sunt de fapt „transplantate“, între ghilimele (cu copy-paste,aşadar, fără nicio contribuţie a autoarei) CV-urile persoanelor, de pe internet – Wikipedia, crispedia.ro sau alte surse menţionate în paranteză – sau din „Membrii Academiei Române. 1866-2003“ (am aflat din căutări proprii că este dicţionar, apărut la Editura Enciclopedică, în 2003).
Alocuţiunile rostite de academicienii Ion Haiduc, Dan Berindei, Eugen Simion, Ion Păun Otiman, Ioan Aurel Pop, precum şi de sculptorul Mihai Ecobici şi ÎPS Ioan Robu, la adunarea festivă „Ziua Academiei Române“, din 4 aprilie 2013, au constituit pentru autoare pretextul de a construi un dialog imaginar cu fiecare din aceştia, pe teme privind istoria României, rosturile naţionale ale Academiei Române, mentalitatea românească, limba ca element de referinţă, laicizare şi credinţă, resemnare şi duplicitate, egalitatea femeilor, marea dramă a Academiei Române din 1948, Academia Română şi Transilvania. Demersul nu are vreun câştig pentru cititor, întrebările sunt de fapt cuprinse în răspuns, uneori cuvânt cu cuvânt, aşadar nu asistăm la niciun act de creativitate, dacă s-a crezut că acesta poate rezulta doar prin fragmentarea unui discurs prin nişte întrebări redundante. Mai bine erau reproduse alocuţiunile, cum au apărut în revista Academica nr. 4/2013 (precizare prezentă în carte, la fiecare dialog).
„Corectura a fost realizată de către autoare“, aflăm de la început, prilej de nenumărate greşeli (de ortografie, de ani etc.) pe care nu le mai trec în revistă, pentru a nu plictisi. Le veţi descoperi singuri.
 Aşadar, o compilaţie realizată destul de neglijent, cu date utile când nu sunt eronate (iată, nu mă pot abţine să nu dau un exemplu: „Cornelia Sabina Ispas: membru titular al; Academiei Române din 1009“ – sic!) pentru cine n-are internet la îndemână. Răsfoind un astfel de volum, conştientizezi rostul şi necesitatea unui redactor de carte. De care unii autori fug... dar cu ce rezultate?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe