Newsflash
Cultură

Doi demnitari muzicali

de Dr. M. Gh. CĂLIN - apr. 6 2015
Doi demnitari muzicali
Ştim de pe la călători, amici şi cunoştinţe cum sunt asimilaţi medicii în partea poate prea mult dorită a lumii. Mai ieri, în gazeta care ne primeşte, am găsit un excelent articol scris de un doctor român care  trăieşte în Anglia. Am avut  şi ocazia să vorbim  cu soţia unui onorabil chirurg care opera la Londra, iar dumneaei îl văita pe acasă. Opinia cea mai echilibrată şi realistă credem că este tot în articolul acela, deşi  nu la fel de nuanţată ca în celelalte surse. Pe scurt, în lumea „civilizată şi evoluată“, medicul este la fel de respectat, acceptat şi onorat ca un instalator sau ca un mecanic. Dacă unuia i se strică maşina, se duce la mecanic, iar dacă se întâmplă să tuşească el însuşi, caută doctorul. Fireşte că sunt unele diferenţe legate de subiectul solicitării, dar ambii specialişti sunt trataţi de beneficiar cu  respectul, amabilitatea şi preţuirea cuvenite. Dar ele sunt aproape, sau chiar cu totul, echivalente. Nimeni nu face spectacol din meseria lui şi nici clienţii nu sunt dispuşi să înghită scamatorii şi demonstraţii, nici măcar dinspre persoanele unor artişti clasificaţi ca atare. Care renunţă ei înşişi la haloul oniric de care se înconjurau în urmă cu o vreme şi coboară printre „muritori’’, insistând, uneori, să arate că sunt la fel ca aceştia sau chiar mai puţin decât atât.
Am fost puşi într-o situaţie de acest gen, sâmbătă, 7 martie, chiar în inima culturală a Capitalei, la Ateneul Român. De obicei, lumea caută sâmbătă seara ori activităţi mai sprinţare, ori să zacă pe sofa, la televizor cu familia. Numai că, iată cum, fără mare zarvă publicitară, în seara respectivă, norocoşii au avut parte de un eveniment muzical cu mai multe capete de interes. A fost oferit un recital cameral susţinut de Mioara Moroianu (vioară) şi Viniciu Moroianu (pian), care a inclus, în prima parte, două sonate de Mozart (KV 304 şi KV 481), iar în partea a doua Sonata nr. 9, op. 47, „Kreutzer“.
Lăsând la o parte munca necesară pregătirii pieselor respective, faptul că două persoane reuşesc să ocupe ampla scenă a Ateneului şi să taie respiraţia unei adunări destul de eterogene de spectatori, aşa cum este peste tot publicul de sâmbătă, poate ţine şi de har, dar credem că atârnă mai mult de seriozitatea, inteligenţa şi respectul pentru actul artistic şi consideraţia pentru spectatori. Opusurile interpretate sunt dificile, dar mai ales pe lângă faptul că sunt relativ cunoscute, au o structurare atât de clară încât orice disonanţă poate strica tot. Cei doi instrumentişti au fost în situaţia de a evolua aproape două ore ca pe margine de prăpastie, dar au făcut-o cu calmul şi precizia chirurgului de suprafeţe mici  cu risc maxim.
Artiştii au adus pe scenă persoanele unor truditori corecţi şi au oferit sălii imaginea neprelucrată a felului în care se iveşte muzica, a manierei în care se fabrică sunetele şi se asamblează frazele muzicale, mişcările şi opusul.
Pianistul are obiceiul să urmărească partitura cu o mimică mobilă, dar cu o economie de gesturi asupra claviaturii, încât uneori aceasta pare că lucrează singură. În centrul atenţiei, Mioara Moroianu îşi refuză, atât ca prezenţă, cât şi prin interpretare, orice artificiu care să capteze atenţia asupra persoanei sale. Nu lasă să se vadă nici măcar marele efort fizic pe care mai mult de jumătate din piese îl solicită, ci numai cum, de vreo patru ori, se va încrunta ca o umbră în momentele de concentrare şi va zâmbi tot de atâtea ori la încheieri. Deşi ar fi avut motive să ţopăie cinci minute şi să se pupe cu toată lumea după cum i-a ieşit concertul.
Asupra valorii pieselor cântate, precum şi a performanţelor din activitatea muzicală a interpreţilor din acea seară, nu ne pronunţăm, pentru că există suficiente resurse accesibile care pot fi consultate. Am stărui puţin asupra impresiei deosebite pe care ne-a lăsat-o legătura pianistului cu instrumentul de care părea că nu se dezlipeşte nici atunci când părăsea claviatura şi asupra tuşeului care s-a lipsit de oricare dintre tentaţiile de stridenţă pe care cel puţin două dintre piesele serii le puteau impune.
Am preferat  să nu investigăm, deocamdată, pe ce vioară a cântat Mioara Moroianu sâmbătă, pentru a nu destrăma taina care îi permite să elibereze din corpul instrumentului sunete încălzite, rotunde şi limpezi, despre care o pană lirică ar scrie că ajung direct la inimi. Care inimi, poate, nu vor uita vreodată ultima piesă oferită, ca un splendid cadou, de cei doi protagonişti, în substanţa Ariei pe coarda sol de J. S. Bach, ce a încheiat seara într-un fel atât de entuziast încât am fi în pericol să uzăm de termeni emfatici pentru a-l înfăţişa.
Şi toate acestea prin munca atentă, calmă şi discretă, atât văzută, cât mai ales nevăzută, a două personalităţi concentrate mai degrabă pe complexitatea şi demnitatea muncii decât pe importanţa şi efemeritatea imaginii publice.
Un reputat şi venerabil ATI-ist povestea recent cum a dat anestezie unor mari chirurgi care făceau „spectacol“ din arta lor, dar şi  altora atenţi la lucrul  dificil, la viitorul cazului şi al resurselor disponibile (Nicolae Hortolomei) şi aprecia că cei muncitori, rezervaţi şi modeşti erau  mai eficienţi şi mai utili semenilor în suferinţă. În acest sens, ne-am bucurat când am văzut, în urmă cu vreo doi ani, într-o clinică chirurgicală cunoscută din Bucureşti, că persoanele cele mai frapante erau brancardierii şi asistentele. Profesorul, şeful de secţie şi chirurgii cu nume bun umblau pe lângă ziduri aproape neobservaţi. Poate că şi ei merg, din când în când, la Ateneul Român.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe