Newsflash
Cultură

Dincolo de cultură

de Demostene ŞOFRON - aug. 18 2017
Dincolo de cultură
     Vreau să fiu bine înțeles: nu am absolut nimic cu muzica electronică, doar cu cei care creează disconfort altor persoane. Festivalul Untold, desfășurat în perioada 3–6 august, s-a aflat anul acesta la cea de-a treia ediție, marcată de reclamațiile persoanelor care locuiesc în zonele unde au fost amplasate scenele de concert: Cluj Arena, Sala polivalentă, Sala sporturilor, Parcul central. Oamenii au fost nevoiți să suporte până spre orele 8–9 dimineața un zgomot infernal. Mai mult, în zonele respective sunt și unități medicale, cea mai apropiată fiind Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, aflat la doar 200 de metri de Cluj Arena și în proximitatea Parcului central, unde au fost amplasate mai multe scene. Și Clinica de chirurgie buco-maxilo-facială 2 se află în zona Parcului central. Organizatorii nu au ținut absolut deloc cont de prezența acestor unități medicale în zonă.
     Ce a contat atunci pentru organizatori? Poate faptul că prin Untold „punem Clujul pe harta Europei”? Clujul este de foarte mult timp pe harta Europei. Sau că „aducem bani la bugetul local”? Nu ni s-a spus nici anul trecut și nici acum doi ani pe ce au fost cheltuiți acești bani. Ori că „avem vizibilitate în Europa, crește turismul”? Putem fi de acord cu acest gen de declarații, numai că Untold se poate desfășura și în afara Clujului.
     Untold 2017 a fost în primul rând promiscuitate! Scene de sex, părinți cu copii mici la piept sau în cârcă, consum de alcool, de droguri, zgomot infernal, spre disperarea celor care locuiesc în zonă. La punctele mobile de prim ajutor 1.715 persoane au luat contact cu serviciile de urgență. Dintre acestea, 218 persoane au necesitat tratament injectabil, suturi sau reechilibrare hidroelectrolitică. Alte 44 de persoane au fost transportate la Clinica de ortopedie și la secția de ortopedie a Spitalului Militar cu fracturi, entorse, luxații, opt dintre aceștia fiind imobilizați – trambulina amplasată în Parcul central și-a cerut tributul. Alte 29 de persoane s-au prezentat din proprie inițiativă la UPU și lista poate continua.
     Conf. dr. Călin Lazăr, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, a declarat că nu s-a întâlnit cu cazuri severe în această perioadă: „Personal nu am primit reclamații. Au fost doar discuții. Medicii de gardă au avut probleme, ecograful vibra din cauza paraziților, ceea ce nu se întâmplă în zile normale. Zgomotul a fost infernal. Să trăiești în preajma lui timp de patru zile nu este deloc confortabil. Nu mai vorbesc despre noi ca medici, care avem o responsabilitate uriașă față de pacientul tânăr și foarte tânăr. Nu sunt împotriva muzicii și a organizării de evenimente muzicale, totul este ca ele să nu creeze disconfort”. Medicul sugerează mutarea festivalului la marginea Clujului: „Zona «Sf. Ioan» este numai bună, dar mai sunt și alte patru sau cinci zone în care se poate organiza festivalul”. Aviz celor ce vor să organizeze asemenea evenimente-mamut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe