Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

„Dinastia“ Mărginean

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 20 august 2010

   Vine de foarte de departe, dintr-un aproape familiar sufletului, rătăcind astăzi prin agresive civilizaţii şi tânjind de setea de întoarceri la izvoare, la statornicie de prag de lume, la cea veşnicie răstălmăcită iar şi iar de zborul cântătoarelor în marea trecere-petrecere a anotimpurilor, ca un hronic al vârstelor din cea mai frumoasă poveste românească: viaţă fără de moarte. (...)

   Dinastia Mărginean vine în amintita poveste din chiar solemnitatea şi liniştea pădurilor de prin colinele Micii Rome – Blajul nostru cel de toate zilele, cum îl numeşte în cartea cu acelaşi titlu scriitorul Ion Brad –, din dragostea pentru tot ce înseamnă istorie românească şi limba română, şi locuri, şi oameni, şi temeinicie.
   Cea dintâi creangă viguros înălţată în arborele vieţii a fost să fie cel de-al zecelea copil al familiei Ilie Mărginean şi Ana Alexe din Cenade, judeţul Alba – el, brigadier silvic al Mitropoliei Blajului şi cel dintâi primar român de după Marea Unire din 1918, ea, o talentată creatoare de modele pe care mâini îndemânatice şi neobosite le „atacau“ mai apoi în războaiele cu vătale, iţe şi suveici, sub tropotul cuminte al iepelor strunite în frâie de cânepă de picioare desculţe, când ochii prindeau să zburde pe pajiştile-n floare ale covorului. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC