Newsflash
Cultură

Din viaţă nimeni nu scapă viu

de Dr. Maria TEIANU - nov. 10 2014
Din viaţă nimeni nu scapă viu
Moartea. Consideraţii medicale: o lucrare ce şochează în primul rând prin subiect şi apoi prin caracterul complex al conţinutului. Am spus că şochează pentru că moartea în sine contrariază. Nu e nimeni voios când face vorbire despre acest subiect, citat fiind Andrei Pleşu cu „Moartea nu e o petrecere plăcută, o piruetă cochetă, o seară de bal“.
Lucrarea, uşor de citit, este originală prin felul în care abordează subiectul din multiple unghiuri de vedere, fără a omite niciun aspect al morţii, reuşind un volum de 600 de pagini ce fascinează şi te îndeamnă să subliniezi fraze, idei, informaţii. Încă din primul capitol, „Moartea, prieten sau duşman“, autorii – acasă cu problemele de ATI – ne argumentează imposibilitatea nemuririi. „Nu există fiinţă, sistem, organ, ţesut, celulă care să scape de moarte“. Ca să ne convingă, cartea prezintă la începutul ei o pictură chinezească modernă, cu 103 personalităţi din istoria omenirii, dublată de o maximă a lui Tennessee Williams, „Nobody gets out of life alive“. Suntem însă informaţi, că există şi excepţii în lumea animală. O specie de meduză, Turittopsis nutricula, aparent nu moare niciodată. După ce trăieşte şi se reproduce, îşi converteşte celulele la stadiu tânăr şi îşi reia ciclul de dezvoltare. Există şi alte excepţii, cum ar fi animale ce pot parcurge morţi reversibile: broscuţei Rana sylvatica, bunăoară, îi îngheaţă la frig apa extracelulară, revenind la viaţă după încălzirea mediului înconjurator. Omul însă nu dispune de un brevet de perpetuum. Vârsta maximă atinsă rar întrece 120 de ani.
Moartea e greu de definit şi, oricât de contrariant ar părea, medicina actuală nu se află încă în posesia unor formulări coerente. Nu există deocamdată tratate de medicină care să dezvolte acest subiect, ci doar capitole despre marile insuficienţe generatoare de moarte. Autorii au găsit o modalitate potrivită de ordonare a problemelor medicale ce au tangenţă cu moartea.
 În succesiunea datelor au fost favorizate subiecte de terapie intensivă, anatomie patologică şi transplantare de organe. Stopul cardiac, resuscitarea, protezarea vitală, stările vegetative, pneumonia chimică şi hipertermia malignă sunt adevărate puneri la punct.
 Vârstnicul beneficiază de multe pagini, el fiind principalul candidat la moarte la un moment dat. „Bătrâneţea este lucrul cel mai neaşteptat ce i se poate întâmpla omului“, şi totuşi îmbătrânirea nu întruneşte rigorile pentru semnarea unui certificat de deces. Mortalitatea creşte cu înaintarea în vârstă; Compertz spune că, după vârsta de 30 de ani, probabilitatea de a muri se dublează la fiecare perioadă de şapte ani, ajungând maximă între 65 şi 80 de ani. În ceea ce îl priveşte pe om, îmbătrânirea este, din punct de vedere biologic, un lux, ea constituind un rezultat al civilizaţiei. Şi în ceea ce priveşte durata vieţii se întâlnesc în natură excepţii; astfel, molusca Ming, de pe ţărmul Islandei, poate trăi sute de ani.
  Bătrâneţea furnizează morţile aşteptate, în contrast cu şocul şi cu insuficienţa multiplă de organ, ce provoacă morţi neaşteptate.
  O parte importantă a cărţii se ocupă de moartea celulară, semiologia morţii, morţile naturale şi nenaturale. Toate informaţiile din aceste capitole se bazează pe dovezi şi statistici ce te uimesc privind evoluţia mortalităţii în lume.
 Nu lipsesc date de istorie. Cruzimea unor conducători şi pedeapsa cu moartea sunt prezentate în context cu aspectele legale ale morţii. Îl găsim aici şi pe Vlad Ţepeş.
NDE (near death experience) domeniu disputat de neurofiziologi, psihologi, transcedentalişti şi reanimatori – este alcătuit pe baza informaţiilor culese de la supravieţuitori ai stopului cardiac în medii profilate, cum ar fi cel al reanimării. În ciuda unui imens număr de studii ocupându-se de cele aproximativ 3.500 de cazuri publicate între 1975 şi 2005, datele palpabile sunt sărace şi necontrolabile.  
 „Moartea. Consideraţii medicale“ se sprijină pe date prelucrate din 360 de referinţe bibliografice, inclusiv Biblia şi Istoria religiilor.
În fine, nu ii lipseşte cărţii un index şi are traduse în limba engleză prefaţa, conţinutul şi epilogul, acesta din urma constând din comentarii ale autorilor pe marginea unor reflecţii asupra morţii.
 Cartea are şi câteva ilustraţii tematice, bine alese, şi se încheie cu un epitaf „sonor“, de pe mormântul lui Eduard, Prinţul negru, din Catedrala Canterbury: „Aşa cum tu eşti, eu am fost,/Aşa cum sunt eu, vei fi şi tu.„

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe