Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Din viaţa de student

Capitala Moldovei a găzduit lansarea cărţii medicului Ştefan GutueSalvezi vieţi sau sprijini pereţi? – în Amfiteatrul „Duca“ al Universităţii de Medicină din Iaşi.
Cu un substrat reprezentat de experienţa lui de viaţa ca student, completat cu experienţele unor actuali studenţi, dar şi de sfaturile unui psiholog şi consilier în orientarea profesională, această carte te face să reţii ideile esenţiale încă din momentul în care arunci o uşoară privire prin paginile ei.
Ştefan Gutue şi-a început discursul menţionând că această carte a fost creată cu scopul de a-i ajuta pe viitorii medici să străbată cu uşurinţă jungla de obstacole ce urmează să le apară în cale. Asta, în condiţiile în care există şi medici care par că încearcă să descurajeze total, uneori, viitorii medici.
Ioana Monica Ciolan, psiholog în cadrul Serviciului de consiliere şi orientare profesională al UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, autoarea unui capitol special – Consiliere în orientarea profesională a studenţilor medicinişti –, menţionează problemele pe care unii studenţi le întâmpină în alegerea specializării. Ea îi îndeamnă pe studenţi să se cunoască pe ei înşişi, în primul rând, apoi să aleagă specializarea care le este potrivită.
Un alt capitol, Student de nota 10 sau om de nota 10?, contribuţia mea la această carte, a dorit să scoată în evidenţă lupta inutilă ce ne dezumanizează şi ne transformă în persoane egoiste şi retrase, pentru un singur scop: un loc la buget. Oare ce este mai important, să luptăm pentru note de 10, sau să luptăm pentru a fi oameni şi medici de nota 10? Sistemul nu ne încurajează întotdeauna să facem alegerea cea mai bună.
Paloma Manea, medic internist, a relatat lucrurile mai importante pe care un student ar trebui să le aibă în vedere în viaţa sa universitară: atenţia activă şi implicarea la stagii şi cursuri, dezvoltarea inteligenţei emoţionale, necesitatea de a avea un mentor, o viaţă personală echilibrată, căci „viaţa profesională a unui medic este mereu imprevizibilă“.
După cuvintele rostite de invitaţii speciali, au urmat autografele, pe care Ştefan Gutue le-a oferit cu specifica lui originalitate. Totul s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, guvernată de împlinirea unui mic ţel: acela de a fi astăzi mai bun decât ai fost ieri!

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.