Newsflash
Cultură

Din Sicilia până în Mexic

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 20 2016
Din Sicilia până în Mexic
     Cărți de călătorie s-au scris, în număr mare, dintotdeauna – cele mai multe, e adevărat, cu iz comercial-turistic. La noi, producția editorială în acest sens a găsit un spațiu larg de manifestare, îndeosebi după evenimentele din decembrie ’89. Tot românul și-a dorit „să vadă Parisul“ (cel din anii ʼ90-2000) și, odată gustul căpătat, cozile la vama Nădlac s-au întins pe kilometri întregi, iar biletele la autocar ori avioanele low cost s-au epuizat cu repeziciune. Afirmația nu se referă la întreprinzătorii din „relația cu Turcia“, care s-au îmbogățit (chipurile), vânzând la colț de stradă în Capitală și în orașele din țară blugi contrafăcuți, aduși cu tirurile de la prietenii de pe vremea lui Mircea ori Ștefan.
     Cu totul altceva însă au fost și sunt jurnalele de călătorie, începând cu cel al spătarului Nicolae Milescu și, poate, altele asemenea, ființând încă mai de demult. Dacă jurnalul depășește rolul pe care turistul i-l atribuie, acela deaide-mémoire pentru a povesti rudelor și prietenilor despre locurile pe unde a umblat ori pentru a-l răsfoi în răgazul de la „pensie“ (când resursele vor seca și plimbarea nu va mai fi posibilă), atunci, cred, autorul e îndreptățit să îl și publice.
     Dacă ineditul și originalitatea punctelor de vedere sunt susținute de o îndemânare a scrisului și, de ce nu, de umor, tipăritura va avea succes, putând chiar instrui de o manieră agreabilă și va bucura pe cititor. Medicul Viorel Pătrașcu este un maestru al genului. „Pentru mine, turismul este ca un drog“ – declară în Cuvânt înainte din noua sa apariție editorială Tequila și vară perpetuă. Acest hobby al său ne-a fost revelat în urma apariției „De la Erevan la Cabo da Roca“ (2004) și în continuare cu „Atenție, Europa, sosim!“ (2005), „Sindromul Santorini“ (2008), „Lacrima Indiei“ (2014) și alte asemenea lucrări, pe care le-am semnalat la timpul respectiv. Însă Viorel Pătrașcu este și un incontestabil medic-scriitor, talentul său evidențiindu-se în proza scurtă, jurnalul intim, „tableta“ jurnalistică, depistată de noi încă de la momentul oferirii unei rubrici de succes în „Viața medicală“, intitulată „Și ei sunt pacienții noștri“. Într-o scriere mai amplă, îl caracterizam – și credem că nu am greșit – astfel: «Este un umorist-memorialist de înaltă factură, parcă din speța lui Teodor Mazilu („Proștii sub clar de lună“) în care personajele schițelor sale sunt burlești, primitive adesea, dar nu lipsite de loialitate, comice, însă autentice. Ca fost medic de dispensar rural, chiar dacă acum aproape o jumătate de secol, cartea pe care mi-e greu să o uit, dintre multele scrise de Viorel Pătrașcu, este „Jurnal de la Filipeni“, acele însemnări care duc imediat cu gândul la George Ulieru, și el scriindu-și celebrul „Jurnal“ într-o localitate din Argeș (Dragoslavele), județ de unde provine, unde a lucrat un timp și lucrează și acum, dr. V. Pătrașcu.» („Literatura artistică a medicilor“, vol. II, 2009).
    Actualele itinerarii de vacanță ale dermatologului argeșean, dr. V. P., călător ambițios pe meridianele globului din 1984, cuprind însemnări toscane (din cel mai frumos anotimp în această celebră provincie italiană – primăvara), siciliene (Sicilia cea „fascinantă“), grecești („În Lefcada, pe urmele lui Aristotel Onassis“), londoneze (unde constată că, „uneori, vara-i ca iarna“), din Mexic – o explicație pentru titlu (Tequila – băutură alcoolică cvasipatrimonială), culminând cu cele intitulate „O perlă șocantă a Asiei: Thailanda“, cu vizitarea Perlei Mării Andaman, insula Phuket cea devastată de tsunamiul din 2004. Cartea cuprinde pagini care dezvăluie documentarea prealabilă a călătorului, pregătirea trusoului de voiaj adaptat locului și climei, alegerea aparatelor de înregistrare a imaginilor etc. Citind, aș fi fost tentat să reproduc paragrafe pentru a demonstra umorul îngemănat cu talentul autorului, dar de unde atâta spațiu tipografic într-un ziar, pentru o recenzie? Un album foto de inspirație și realizare proprie (împreună cu dr. Dan Popescu – unul dintre companionii de voiaj) ilustrează tehnic acceptabil recentul volum.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe