Newsflash
Cultură

Diligenţa cu imagini

de Dr. Raluca BULEA - apr. 26 2013
Diligenţa cu imagini
   Călătoriile sunt, pentru cei mai mulţi dintre noi, irezistibile. Orice invitaţie de a descoperi locuri şi oameni noi, obiceiuri necunoscute sau ştiute doar din cărţi şi filme documentare trebuie neapărat să fie onorată de un răspuns pozitiv. Ne bucurăm că nu mai trăim pe vremea stră-străbunicilor, când orice deplasare însemna obligatoriu cufere greoaie pline până la refuz, diligenţe prăfuite, hanuri nu prea primitoare şi tot soiul de alte neplăceri, parcă dinadins venite să îi strice bucuria călătorului. Astăzi putem alege aproape orice destinaţie dorim, ne planificăm toate etapele de acasă, cu ajutorul nepreţuit al computerului şi internetului, am învăţat să călătorim şi uşor, doar cu bagajul de mână, iar orizonturile ne sunt deschise.
   Pentru perioadele când suntem totuşi constrânşi – motivele nu contează – să stăm cuminţi acasă, avem, din fericire, varianta de a ne folosi cunoştinţele, imaginaţia şi experienţele anterioare, pentru a călători cu gândul spre locuri îndrăgite sau către acelea pe care dorim să le descoperim. Şi ce ne-ar putea fi mai de folos în demersul nostru creativ decât reprezentarea vizuală a unor asemenea locuri, reunite în expoziţii în care să putem zăbovi după dorinţă acum, când vacanţa este încă departe... Probabil că la fel au crezut şi organizatorii acestor manifestări, când au ales să ni le ofere în prima parte a lunii aprilie.
   La Muzeul Municipiului Bucureşti, şi-a început periplul sud-est european expoziţia de artă plastică „Peisaj italian – artişti italieni în habitatul lor“, care, până în luna septembrie, va mai poposi şi la Muzeul de Artă din Ploieşti, Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi şi la Galeria de Artă din Silistra (Bulgaria). Organizată de Asociaţia Italiană de Voluntariat Artisolide, sub patronajul Institutului Italian de Cultură din Bucureşti, manifestarea a reunit lucrările a 116 artişti, cărora iniţiatorul proiectului – Massimo Romani, preşedinteleArtisolide – le-a impus, dincolo de tema peisajului, o singură restricţie: să se exprime pe o suprafaţă de 40x40 cm. Urmarea care răzbate de pe simeze este o explozie de culoare, o diversitate de modalităţi şi de materiale de lucru, ce denotă diferenţele dintre cei care le-au dat viaţă, aduşi însă laolaltă de afecţiunea pentru locul în care trăiesc şi creează. Tehnicile de pictură pe pânză, lemn sau hârtie, cu ulei, acril sau acuarelă, mozaicul, maiolica sau ceramica, fotografia însoţită sau nu de prelucrări ulterioare digitale sau clasice, toate împreună ne prezintă o Italie pe care o cunoaştem sau ne-am dori să o străbatem. Recunoaştem cu uşurinţă reperele inconfundabile de la Roma şi Veneţia sau din Toscana, dar vrem în acelaşi timp să ajungem în câte un colţişor din Puglia, a cărui reprezentare ne-a fermecat. Dar subiectele alese de artişti pentru a le defini habitatul nu se limitează doar la imaginile ce pot fi încadrate în categoria de „propuneri turistice“. Peisajul urban este şi el o opţiune, care, pentru un torinez de exemplu, poate fi redat printr-o înlănţuire de maşinuţe Fiat... Tot aşa, imagini rurale de o simplitate cuceritoare ne poartă în liniştea câmpiei sau a regiunii lacurilor montane, fugind de agitaţia din oraş. Nu vedem chiar Italia la care ne aşteptăm când trecem pragul muzeului, dar este fără îndoială o provocare să descoperim cum îşi văd artiştii din Peninsulă propria ţară. Sunt lucrări în care surprindem cu uşurinţă dorinţa autorului de a ne ajuta să îi recunoaştem ţinutul. În altele, dimpotrivă, reprezentarea este mult filtrată de sufletul şi personalitatea artistului, încât ceea ce vedem este într-o mă­sură mult mai mare încărcătură emoţională decât reprodu­cerea unei re­alităţi obiective şi, cumva, aces­tea sunt lucrările care prind şi sensibilizează mai mult privitorul. Din întreaga expoziţie răzbate însă un sentiment unanim, acela al afecţiunii pentru ţara şi locurile natale, suficient pentru a susţine orice demers artistic.
   Tot din drag şi consideraţie pentru locurile de baştină a luat naştere şi proiectul propus nouă de Institutul Balassi, prin expoziţia de fotografie Dialog a arhitectului Sebestyén József. Specializat în protecţia monumentelor, autorul ne propune o călătorie inedită prin Europa, prin dipticuri fotografice în care sunt alăturate imagini din Ungaria şi România (zona Transilvaniei) cu altele având multe similitudini, surprinse în regiunea occidentală a continentului. Dialogul se desfăşoară în acest fel între est şi vest, din dorinţa de a arăta oricui comori ascunse, de multe ori aproape iremediabil degradate, din răsărit, pe care apusul a ştiut mult mai bine să le conserve şi să le pună în valoare. Parcurgând expoziţia, remarcăm armonia asocierii imaginilor şi echilibrul în care acestea se succed, dar ne pătrunde totodată o senzaţie de nelinişte, căci nu putem să nu ne punem întrebări legate de ce se poate face pentru a păstra un patrimoniu cultural şi istoric care e pe cale să se piardă.
   Autorul a surprins atât faţade, clădiri de cult, cetăţi, imagini urbane de ansamblu, cât şi detalii arhitectonice, steme, blazoane, sculpturi, coloane sau cruci, funcţii ale vieţii publice ori private, cărora le-a căutat şi găsit câte un corespondent, în Anglia, Scoţia, Franţa sau Italia. Călătoria propusă nouă nu se face numai în spaţiu, ci şi în timp, căci ne sunt înfăţişate construcţii începând din Evul Mediu, trecând prin Renaştere şi baroc, până la cele care de abia au împlinit un secol de existenţă, aparţinând curentului Art Nouveau. E un itinerar deosebit, prin care autorul îşi propune să îi facă pe toţi cei care iau parte la el să conştientizeze valorile care ne înconjoară, precum şi necesitatea şi datoria pe care o avem de a face în aşa fel încât să ne mai putem bucura de ele acolo unde se găsesc şi în anii ce vin, de a nu rămâne doar cu amintirea şi cu fotografiile. Pentru a da motiv de a porni la drum mereu altor şi altor călători...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe