Newsflash
Cultură

„Dictatura“ hormonilor sexuali feminini, într-o monografie actualizată

de Prof. dr. V. LUCA - mar. 12 2010
„Dictatura“ hormonilor sexuali feminini, într-o monografie actualizată

  Idealul trupului de femeie pictat de Boticelli, liniile rotunde ale personajelor feminine rubensiene, alungirile trupului caracteristice lui Modigliani şi altele sunt fenotipuri rezultate din acţiunea fericită sau mai puţin fericită a hormonilor sexuali ce acţionează secvenţial din perioada intrauterină până la bătrâneţe. (...)

   Din 1880, când Lataste şi Moreau au descris ciclul vaginal la rozătoare şi din 1898, de când Prenant a intuit secreţia corpului galben, cunoaşterea hormonilor sexuali a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă cu fiecare deceniu al secolului XX, acumulându-se exponenţial date noi despre acţiunea de la nivelul molecular la organul ţintă, metabolismul hormonal, metode de dozare, hormoni naturali, de sinteză şi terapeutici etc., ceea ce face ca domeniul Endocrinologiei feminine să fie aproape de necuprins. O sinteză a acestor date era absolut necesară, deoarece, deşi au fost publicate numeroase studii şi cercetări în literatura noastră, nu s-a mai încercat o privire de ansamblu asupra fiziologiei hormonale feminine, de la capitolul „Fiziologia aparatului genital“ de V. Luca şi D. Alessandrescu din „Ginecologie“, sub redacţia prof. E Aburel, din 1959.
   Necesitatea unei astfel de lucrări, o adevărată enciclopedie a hormonilor sexuali şi fiziologiei genitale a femeii, a fost împlinită prin apariţia primelor două ediţii ale lucrării: GINECOLOGIE ENDOCRINOLOGICĂ, coordonate de prof. dr. Petrache Vârtej. Succesul primelor două ediţii a impus apariţia celei de-a treia, revizuită şi completată (Editura All, 2010), care încununează sinteza tuturor achiziţiilor din domeniul fiziologiei sexuale a femeii, de la cele clasice la ultimele cuceriri ale acestui domeniu. Autorii sunt: prof. dr. Petrache Vârtej, dr. Ioana Vîrtej, conf. dr. Cătălina Poiană. Colaborator: dr. Anca Vîrtej. (...)
 Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe