Newsflash
Cultură

Despre trunchi, de la ramuri

de Prof. dr. Vasile SÂRBU - dec. 15 2017
Despre trunchi, de la ramuri
     Apariția unei monografii dedicate unei personalități medicale este totdeauna binevenită, pentru că ne readuce în față imagini cu părintii noștri spirituali, cu cei care au făcut parte din elitele noastre. Ca în toate sau aproape toate situațiile similare, aceste monografii sunt scrise de un elev al maestrului, de un urmaș la catedră, sau la clinică, de cineva care și-a petrecut aproape toată viața alături de acesta. Așa avem în bibliotecile noastre cărți pe care le iubim despre Constantin Severeanu, Thoma Ionescu, Ernest Juvara, Iuliu Hațieganu, Iacob Iacobovici și mulți alții din toate specialitățile medicinei.
     De data aceasta, prof. dr. Mihai Ghiur ne-a dăruit o frumoasă monografie dedicată profesorului său, Florian Mandache. Vechi slujitor al chirurgiei și al neamului românesc, prof. dr. Mihai Ghiur a venit de dincolo de Prut prin furtunile năpraznice ale istoriei și a fost integrat cu inima și cu sufletul în școala lui Florian Mandache. În medicină, ramurile nu pot uita trunchiul pe care au crescut, iar trunchiul nu poate uita rădăcinile din care își trage seva. Profesorul Mihai Ghiur este o ramură robustă din trunchiul maestrului său, care la rândul său avea rădăcinile în antemergătorul său, Traian Nasta, acesta în Iacob Iacobovici și amândoi în părinții Toma Ionescu și Constantin Severeanu.
     Prof. dr. Mihai Ghiur și dr. Luminița Ghiur au făcut un efort cărturăresc remarcabil adunând materialul acestei monografii pentru ca generația actuală de chirurgi să-l poată lectura spre aducere aminte. Aici aducerea aminte are un sens cu mult mai profund, căci spitalul în care au trudit un secol și jumătate înaintașii noștri a dispărut de pe harta României într-o clipă de fracturare a istoriei. Este vorba despre Spitalul Brâncovenesc, operă de patrimoniu a medicinei românești. Despre acesta, autorii ne aduc un mănunchi frumos de informații, lăsând să ne treacă prin fața ochilor chipurile Saftei Brâncoveanu, ctitor (al cărei bust a fost mutat la Muzeul Municipiului București în anul 1984, când i s-a dărâmat opera), Dimitrie Sachelarie, primul medic al spitalului (adus de la Viena), chirurgul I. Prazelt, Nicolae Kalinderu, Theophile Gluck, doctorul Wilhelm Kremnitz (medic personal al Regelui Carol I și soțul lui Mite Kremnitz apropiată a lui Mihai Eminescu), oculistul Nicolae Manolescu, Ștefan Nicolau (divizia medico-contagioasă), Paul Petrini (internist), Cristea Buicliu, Constantin Levaditi, Dimitrie Gerota, C. Poenaru Căplescu, Victor Gomoiu, Ernest Juvara, Iacob Iacobovici, Constantin Andreoiu, Gheorghe Bălțăceanu, Epaminonda Hristi, Marius Teodorescu, ortopezii Alexandru Rădulescu, Oleg Medrea, Dinu Antonescu, N. Gorun, Dem Teodorescu și mulți alții.
     Printre ei se numără și prof. dr. Florian Mandache, absolvent al Facultății de Medicină din București în anul 1947, crescut în școala lui Traian Nasta, cel ce a pus bazele chirurgiei rectale în țara noastră. De la el s-a „molipsit” și îndrăgostit tânărul medic Florian Mandache de chirurgia colorectală. În anul 1947 s-a clasat primul la primariatul în chirurgie, iar în 1957 a ajuns șeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Brâncovenesc. Aici a format un grup de discipoli, mulți dintre ei cunoscuți ca autori de lucrări științifice de referință, de tratate medicale sau manuale pentru învățământ, ca dascăli sau cercetători renumiți.
     Afirmarea profesorului Mandache pe plan național a fost mai dificilă decât pe plan internațional. Așa s-a întâmplat și cu alte mari valori ale chirurgiei naționale care prezidau congrese mondiale, iar procedeele lor erau în vogă pe meridianele culturale medicale ale lumii: prof. dr. Dan Gavriliu – autor al procedeului „Gavriliu” de esofagoplastie –, prof. dr. Ion Chiricuță și chirurgia marelui epiploon, prof. dr. Dumitru Burlui și chirurgia hepatobiliară.
     Prof. dr. Florian Mandache a adus contribuții majore în chirurgia colorectală, recunoscute de Societatea Internațională de Chirurgie colorectală (Philadelphia, SUA), Academia Națională de Medicină a Republicii Franceze (care i-a acordat distincții în 1975 și 1983) și de Societatea de Chirurgie din Berlin. Aceste aprecieri au fost din păcate puțin sau deloc difuzate în țară. Asta nu i-a împiedicat pe oamenii de știință germani să-i traducă monografia de 800 de pagini cu 400 de figuri „Die Chirurghie des Rektums”, care a apărut la Berlin în 1974. Tehnica sa originală de „rezecție rectosigmoidiană prin intubație abdomino-intra­anală, cu conservarea mucoasei anale și anastomoză colo-(ileo)-anală sau rectală fără sutură” s-a bucurat de o mare recunoaștere începând cu anul 1954, când a publicat-o în revista „Chirurgia”. În 1959, tehnica a fost prezentată în „La Presse Médicale”.
     Personal l-am apreciat pe prof. dr. Florian Mandache pentru cercetările din domeniul șocului – el fiind primul din lume care a descris fenomenul de „băltire”, devenit „pooling” la anglosaxoni. Importante sunt și cercetările sale de ablație a medulosuprarenalei sau de reducere a secreției gastrice pe diferite căi chirurgicale. Este printre primii din lume care au arătat efectele secundare ale vagotomiei practicate în ulcer. Multe din cercetările sale au fost marginalizate, deși puteau fi puncte de plecare spre noi orizonturi, întrucât principiile emise s-au dovedit valabile.
     La rândul său, autorul monografiei – prof. dr. Mihai Ghiur – este unul dintre marii noștri chirurgi. După dispariția Spitalului Brâncovenesc și mai ales după moartea profesorului Mandache a trăit vremurile dispersiei unei școli, ale pulverizării unei istorii, ale îngropării unui monument de spiritualitate al purtătorilor de halate albe. De aceea, glasul său din acest strigăt peste timp trebuie ascultat. Nu trebuie să-l uităm pe profesorul Florian Mandache, iar această  lucrare trebuie așezată la loc de cinste și transmisă din generație în generație, celor care vor veni după noi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe